ABD, 7 Ekim’den beri ilk kez İsrail’e gönderilecek bir mühimmat sevkiyatını durdurdu. Başkanlık seçimleri öncesi Gazze’deki soykırıma karşı Amerikan kamuoyunda artan rahatsızlık ve ülkeyi kasıp kavuran üniversite protestoları kritik gelişmede etkili oldu. Washington’un en net mesajına rağmen Netanyahu’nun ‘Kimseyi takmam’ tavrıyla Refah’ta tahliye başlatması ise Tel Aviv cüretinin ulaştığı boyutu gösterdi.

BIDEN’IN ‘TEL AVİV’E TAM DESTEK’ TUTUMUNU PROTESTOLAR VE BAŞKANLIK SEÇİMİ DEĞİŞTİRDİ

Gazze’de 7 aydır katliam yürüten İsrail’i, Lahey’deki soykırım davası da durduramadı. Amerika’da uzun süredir devam eden ‘Tel Aviv’e silah satmaktan vazgeçin’ protestolarına, üniversite eylemleri ve 90 kongre üyesinin ortak mektubu da eklenince, kasım ayındaki başkanlık seçimini düşünen Biden yönetimi Tel Aviv’e karşı yaklaşımını gözden geçirdi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın, Netanyahu’ya Refah’a saldırı hakkında sert mesajlar verdiği belirtildi.

NETANYAHU ‘HER ŞARTTA SALDIRACAĞIZ’ DEDİ REFAH’TA OPERASYON İÇİN TAHLİYE BAŞLATILDI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı da Biden’ın kararlı tutumunun Tel Aviv’e açıkça aktarıldığını kaydetti. Buna rağmen saldırılar sürünce ABD, Gazze’ye bombardımanın başladığı günden bu yana ilk kez İsrail’e mühimmat sevkiyatını durdurdu. Dikkat çeken gelişmeye rağmen Netanyahu, Holokost Anma Günü’nde “Kendimizi gerekirse yalnız savunacağız” dedi. Ardından Refah’ta ‘sınırlı kapsamlı’ operasyon kapsamında siviller tahliye edilmeye başlandı.

0705krt01a-tum.jpg

İŞGALCİYE DOST DARBESİ

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, İsrail’in yüz binlerin son sığınağı Refah’a operasyon ısrarı ABD yönetiminin sabrını taşırdı. Öğrenci eylemleri yüzünden 5 ay sonraki seçimler öncesi seçmen tabanını kaybetmekten korkan Biden, 7 Ekim’den bu yana ilk kez mühimmat musluğunu kapattı. Netanyahu ve aşırı sağ ortaklarının Refah ısrarı ateşkes görüşmelerini de kilitledi.

Kendi Halkı da Katil Diyor! Katil Netanyahu’ya Öfke Katlanarak Büyüyor Kendi Halkı da Katil Diyor! Katil Netanyahu’ya Öfke Katlanarak Büyüyor

ABD üniversitelerinde haftalardır süren Gazze eylemleri ve yaklaşık 90 Kongre üyesinin mektubu 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yüzlerce katliama imza atan İsrail’e büyük destek veren Biden yönetimine geri adım attırdı. ABD’de yayın yapan “Axios” haber sitesinin adı açıklanmayan iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı habere göre, ABD geçen hafta İsrail’e gönderilecek bir mühimmat sevkiyatını durdurdu. Başkanlık seçimleri öncesi Gazze’deki soykırıma karşı Amerikan kamuoyunda artan rahatsızlık ve ülkeyi kasıp kavuran üniversite protestoları kritik gelişmede etkili oldu. Washington’un ısrarlı mesajlarına rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun aldırış etmeden dün Refah’ta tahliye başlatması Tel Aviv’in korkunç katliamlarında hiçbir sınır tanımadığını gösterdi. Ne soykırım davası ne tüm dünyada düzenlenen yoğun protestolar hatta ne de kendi halkının tepkileri işgalciye geri adım attırmıyor.

Netanyahu, Holokost Anma Günü’nde “Kendimizi gerekirse yalnız savunacağız” sözleriyel açıkça meydan okurken dün de milyonların son sığınağı Refah’ta ‘sınırlı kapsamlı’ operasyon kapsamında siviller tahliye edilmeye başlandı. ABD’de 88 Demokrat üyenin de, Biden’a İsrail’e yapılan yardımları gözden geçirme çağrısında bulunması sonrası ABD, sonunda Gazze’ye saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana ilk mühimmat sevkiyatını durdururken, Axios’a göre, Tel Aviv yönetiminde ciddi endişeye yol açtı.

Haberde, İsrail’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Refah’a yönelik muhtemel kara saldırısı hakkında “sert bir görüşme” gerçekleştiği de kaydedildi. Öte yandan, ABD Kongresi’nde Demokrat Partili 88 üye, İsrail’in Filistinli sivillere yönelik insani yardımları kasten engellediğine dair inandırıcı iddialar bulunduğunu belirterek, Biden’a ABD yasalarına göre İsrail’e yapılan yardımları yeniden gözden geçirme çağrısında bulunmuştu. Bu arada ABD yönetimi üniversitelerdeki isyanı durdurmakta da zorlanıyor. ABD genelinde üniversitelerde düzenlenen Filistin’e destek gösterilerinde, yaklaşık 2 bin 500 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. ABD’de üniversitelerde gelecek hafta yapılması planlanan mezuniyet törenlerine rağmen Filistin’e destek gösterilerinin devam etmesi bekleniyor. Ülke genelinde hafta sonu da müdahalelere rağmen gösteriler sürdü. Güney California Üniversitesi’nde (USC) ise önceki gün Los Angeles Polis Departmanı (LAPD) polisi, Filistin’e destek veren öğrencileri uzaklaştırarak kampüsteki Gazze Dayanışma Kampı’nı kaldırmıştı. USC Rektörü Folt, kampüsteki ‘işgalin’ son günlerde ‘tehlikeli bir yöne doğru gittiğini’ savunarak bunun üzerine ‘polisten müdahale etmesi’ talebinde bulunduklarını söyledi.