Hayat pahalılığı giderek artarken geliri yetersiz vatandaşlar çareyi kredi kartlarında buldu. Gıda ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar kart harcamalarını ikiye katladı. 2024’ün ilk üç ayında vatandaşların kredi kartı harcamalarının 3’te 1’ini gıda, market, alışveriş merkezleri ve akaryakıt grupları oluşturdu.

Yüksek enflasyonun meydana getirdiği hayat pahalılığı, vatandaşın boğazını giderek sıkarken, son dönemde banka ve kredi kartı harcamaları da yeni bir rekora imza attı. 2024 yılı ilk üç ayında gıda ve akaryakıt fiyatlarındaki fırlama, vatandaşları kredi kartlarına mahkum etti.

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerinden derlenen bilgilere göre, bu yılın ilk çeyreğinde market ve AVM'lerde kredi kartı ile yapılan harcamalar geçen seneye göre %116 artarak 432 milyar lirayı aştı. Bu da gıda ve diğer temel ihtiyaçlara ayrılan bütçenin 3 katına çıkması anlamına geliyor.

Gelen Yatırım Azalıyor Çıkış Artıyor: Yatırım Akışı Tersine Döndü Gelen Yatırım Azalıyor Çıkış Artıyor: Yatırım Akışı Tersine Döndü

GIDA HARCAMALARI 3 KATINA ÇIKTI

Sözcü'den Deniz Bilici Göçmen'in haberine göre, gıda enflasyonu ve lokantalardaki fiyat artışları, kredi kartı ile yapılan gıda harcamalarını da katbekat yükseltti. 2024'ün ilk üç ayında vatandaşlar, gıda ve çeşitli ihtiyaçlar için kredi kartı ile 179 milyar 366 milyon TL ödeme yaptı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre %131 artış gösteriyor.

AKARYAKIT HARCAMALARI DA FIRLADI

Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar da kart harcamalarını olumsuz etkiledi. İlk çeyrekte akaryakıt alımlarında kredi kartı ile yapılan harcama tutarı %142 artarak 166 milyar 354 milyon TL'ye ulaştı.

VATANDAŞ KREDİ KARTINA SIĞINDI

Karar'ın haberine göre, Artan fiyatlar karşısında geliri yetersiz kalan vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarına yönelmek zorunda kaldı. 2024'ün ilk üç ayında yapılan kredi kartı harcamalarının 3'te 1'i gıda, market, AVM ve akaryakıt gibi temel ihtiyaç gruplarına ayrıldı.