İktidar, limiti 100 bin lira olan kredi kartlarından 750 lira vergi almaya hazırlanırken kredi kartı kullananların durumu içler acısı. Vatandaş, eriyen reel gelir ve devamlı artan fiyatlar nedeniyle “geçinebilmek için” çareyi kredi kartlarına yüklenmekte bulurken, bireysel kredi ve kredi kartı borçları 3,6 trilyon lirayı aştı. 1 milyon vatandaş ise kredi kartı ödemelerini yapamadı.
Son yıllarda özellikle artan fiyatlar karşısında vatandaşı en çok mağdur eden ekonomik kriz karşısında vatandaş çoğu ihtiyacını kredi kartları ile karşılamaya devam ediyor. Geliri artan fiyatlar karşısında yetersiz kalan vatandaşlar ihtiyacını kredi kartları ile karşılamaya devam ederken, bireysel kredi ve kredi kartı borçları 3,6 trilyon lirayı aşarken, 1 milyon vatandaş ise kredi kartı ödemelerini yapamadı.
Ekonomik kriz ile vatandaşlar geçinme konusunda da kriz yaşarken, 1 milyonu aşkın vatandaş ödeyemediği kredi kartı borçlarının karşılığında icra takibine düşüyor. Vatandaşlar artan enflasyon ve giderek artan faiz oranları karşısında geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Bireysel kredi ve kredi kartı borçları özellikle 27 Eylül ve 4 Ekim haftasında 13,4 milyar lira artarak 3,6 trilyon lirayı aştı.
GENÇ İŞSİZ SAYISI ETKENLER DAHİL EDİLİNCE 11 MİLYONA ULAŞIYOR
Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte işsiz sayısı da artarken, TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, resmi işsiz sayısının 3 milyon 55 bin olarak açıklandı. Zamana bağlı eksik istihdam ve umutsuzca iş aramaktan vazgeçmiş vatandaşlarda eklenilince işsiz sayısı 11 milyona ulaşıyor.
EN YOKSUL KESİM YÜZDE 6,15, EN ZENGİN KESİM YÜZDE 48,66 GELİRDEN PAY ALIYOR
TÜİK verilerine göre en yoksul kesimin gelirden aldığı payın yüzde 6,15 olarak açıklanırken, en zengin yüzde 20’lik kesimin gelirden aldığı payın yüzde 48,66 olduğunun altı çizildi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de ki gelir adaletsizliği gözler önüne seriliyor. Yoksul vatandaşlar ekonomik krizin altında ezilmeye devam ediyor.
AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI RAKAMLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR
Türk-İş tarafından açıklanan Eylül açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre ise dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 19 bin 830 TL, yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 TL’ye ulaştığını açıklamıştı. Her ay yapılan araştırmalarda açlık ve yoksulluk sınırı rakamları da artmaya devam ediyor.
Kaynak: Milli Gazete / Mehmet Fahri Özkan