Eğitimde 34’üncü sırada yer alan Türkiye, istihdam oranı ve uzun çalışma saatlerinde sondan birinci, hava kirliliğinde ise sondan üçüncü oldu.
Rakamlar sadece bunlarla sınırlı değil.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) “How's Life? 2024” raporu, üye 38 ülke ile birlikte toplam 41 ülkedeki yaşam kalitesini ve refah düzeyini değerlendirdi.
Raporda bu ülkelerde yaşayan insanların yaşam kalitesi ölçüldü.
Rapora göre, yaşamdan genel memnuniyetlerini 0 ila 10 arasında bir ölçekte derecelendirmeleri istendiğinde; Türkiye 4,9 puanla ortalamanın (6,7) açık ara altında kalarak 41’nci (sonuncu) sırada yer aldı.
SONUNCU SIRADA YER ALDIK
Türkiye, sosyal adaletsizlik sıralamasında da sondan ikinci sırada yer aldı.
Çalışanların başat sorunlarından biri olan uzun çalışma saatleri araştırmasında da Türkiye 41 ülke arasında sonunculuğu elden bırakmadı.
Rapora göre, Türkiye'de çalışanların yaklaşık yüzde 25'i ücretli işlerde çok uzun saatler çalışıyor. Bu, ortalamanın yüzde 10 olduğu OECD ülkeleri arasındaki en yüksek oranlardan birid. Türkiye, bu açıdan 41 ülke arasında 40’ıncı sıraya yerleşiyor.
Türkiye'de 15 ila 64 yaş aralığında çalışanların yüzde 47,52'si ücretli bir işte çalışıyor.
Bu rakam, OECD’nin istihdam ortalaması olan yüzde 66'dan çok daha düşü. Türkiye istihdam oranı başlığında da 41 OECD ülkesi arasında 40’ıncı sıraya yerleşmiş bulunuyor.
HER ALANDA DÖKÜLÜYORUZ
PISA raporlarına göre, Türkiye'deki ortalama bir öğrenci matematik ve fen bilimlerinde, OECD ortalaması olan 488'in altında kalarak 462 puan aldı.
Türkiye bu puanla 41 OECD ülkesi arasında 34’üncü olarak sondan yedinci sırada yer alıyor.
Sendika, dernek ve demokratik kitle örgütlerinin birbirinden farklı araştırmalarına göre Türkiye’de her beş çocuktan biri okula aç gidiyor.
‘ BEŞ ÇOCUKTAN BİRİ OKULA AÇ GİDİYOR’
Bu olgu, OECD raporunda da yer alıyor. OECD ülkelerinde 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 8'i, son 30 gün içinde yiyecek satın almak için yeterli paraları olmadığı için haftada en az bir gün yemek yemediklerini bildirdi.
Türkiye’de ise 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 20'si son 30 günde haftada en az 1 gün hiç yemek yiyemediğini belirtti.
Çocuklardaki beslenme sorunu kansızlık, bodurluk gibi sağlık sorunlarının yanı sıra başarı oranlarını da olumsuz yönde etkileyerek geri dönüşsüz zararlar veriyor.
Milli Gazete'nin haberine göre, Türkiye'de yaşam beklentisi OECD ortalaması olan 81 yıldan yaklaşık iki yıl düşük olup 78,6 yıldır ve bu sonuç da Türkiye’yi 41 OECD ülkesi arasında 31. sıraya yerleştirmektedir.