CHP’nin Gölge Enerji Bakanı TBMM KİT Komisyonu üyesi ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, işçilerin kendilerini madene kapatıp eylem yaptığı Çayırhan Termik Santrali’ne giderek inceleme yaptı. Ankara’ya 160 kilometre uzaklıkta bulunan santralin özelleştirilmesine karşı çıkarak, ‘’Burası yılda 10 milyon dolar kar ediyor. Altın yumurtlayan tavuğu kesiyorlar. Geçici teminat 150 milyon lira ve bu ana paranın yüzde 10 civarı diye hesap edilir. Dolayısıyla santral tahminen en çok 2 milyar liraya satılacak. Ama ek üniteleri ile birlikte değeri en az 25 milyar liradır’’ dedi.

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, Ankara’daki Çayırhan Termik Santralinin özelleştirilmesine karşı mücadele eden işçileri ziyaret etti. Yer altında 650 işçi yer üstünde 350 işçi direnişe devam ediyor.

ÜRETTİĞİ ELEKTRİK DEĞERİ 3 MİLYAR LİRA

Deniz Yavuzyılmaz  yaptığı açıklamada, ‘’Santralin satış bedelinin yüzde 20’si peşin alınacak geri kalanı 6 yılda 6 taksitle ödenecek. İhale 4 Aralık günü ve 17 şirket ihale dosyası aldı. Bunlar arasında Cengiz, Kolin, Limak, İçtaş ve Çelikler de var. Santralin sadece 800 adet lojmanının değeri 800 milyon lira. Ek üniteleri ile birlikte değeri 25 milyar lira ve 2 milyar liraya satılamaz’’ dedi. Çayırhan’daki temaslarının ardından Yavuzyılmaz, SÖZCÜ’ye şunları söyledi: ‘’Buradaki maden sahasından yılda 6 milyon ton kömür üretiliyor.  Termik santral de bugünkü değerle yılda 3 milyar liralık elektrik üretiyor.  Maden saha rezervi ile bu entegre tesisinin ömrü en az 25 yıl. Bu işletme bunca kârlılığına rağmen ve bu kârlılık devlet hazinesine aktarılırken şimdi satılmak isteniyor. Siyasi bir karardır vazgeçilmelidir.’’

‘Ülkeyi yönetenler aklını başına alsın’

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay varlık satışı kararına karşı eylem yapan madencilere destek için Ankara’nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali’nde işçilerle bir araya geldi. “Ülkeyi yönetenler aklını başına alsın” diyen Atalay, “Bu ülkenin ekonomi politikası var ama sosyal politikası yok” sözleriyle iktidarı eleştirdi. Atalay, “Beypazarı, Nallıhan, Çayırhan’ın bir bölümünün dörtte üçünü bir bölümünün dörtte ikisinin satıyorlar. İşçiyle ilgili nokta kadar bir kelime yok orada. Bugüne kadar yapılan özelleştirmenin sonunu, sonucunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ergün Atalay

‘Bütün ülkenin hakkı için direniyoruz’

Yer altında 650 işçi kendileri madene hapsederken maden ocağı önünde de 350 işçi eylemlerini sürdürüyor. Toplamda 2 bin işçinin yanı sıra ailelerinin de mağdur olacağını savunan işçiler, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

Ali Saraç: “Burada 30 yıllık kömür rezervi var. Sonuna kadar buradayız."

- Ali SARAÇ: Eylemimiz sonuna kadar devam edecek. Her şey yolunda giderken aniden satış kararı aldılar. Santrali alacak firma işçi haklarıyla ilgili garanti vermez. Yetkililerden çözüm istiyoruz. Burası verimli bir alan ve karlılık da devletimizin olmalı.

Özgür Bayoğlu: “Varlık satışı yapıp, mülkiyetiyle beraber satacaklar. Eylem sürecek.”

Arıkan 'İlk Adımı Kongrede Attık' Diyerek Yeni Nesil Siyaseti Anlattı:Önyargılardan Arındırılmış Bir Siyaset Arıkan 'İlk Adımı Kongrede Attık' Diyerek Yeni Nesil Siyaseti Anlattı:Önyargılardan Arındırılmış Bir Siyaset

Özgür BAYOĞLU: Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Arsaları, santralı, lojmanları hepsini satıyorlar. Belki de kapının önüne konacağız, hiçbir güvencemiz yok. Çalışma şartları kolay değil ama burada huzurluyuz, maaşlarımız iyi. Muhalefet partileri temsilcileri, milletvekilleri buraya geldi, bizimle ilgileniyorlar ama iktidar partisini göremedik.

Recep Yılmaz: “Özelleştirme sonrası 2 bin işçinin mağduriyeti söz konusu.”

Recep YILMAZ: Sosyal haklar ve geleceğe dair haklarımız için buradayız. Lojman haklarımız, geleceğimiz için buradayız. Gelen şirket iki bin işçiden bin kişiyle çalışacağım dediği zaman bin kişi nereye gidecek? Önümüz kış ne yapacağız?  Siyasilerle görüşülüyor, haftaya toplantı olacağını söylediler. Biz buradan ayrılmayız. Bütün Türkiye'nin hakkını aramak için buradayız.

Cem YILDIRIM

Editör: Ahmet Kacır