Suudi Arabistan, bazı havalimanlarında alkol satışına izin vermeye hazırlanıyor. Ülkede alkol satışı ilk etapta belirli havaalanlarında uluslararası transit yolcular için serbest bırakılacak.

Arabian Business'ın haberine göre, satışların sıkı bir kontrol altında yapılacağı ve sadece belirli rotalarda uçan yolculara izin verileceği tahmin ediliyor. Konuyla ilgili henüz nihai bir karar verilmese de değerlendirme sürecinin devam ettiği belirtildi.

İran'dan İsrail'e Büyük Darbe: Gizli Nükleer Bilgileri Ortaya Saçıldı İran'dan İsrail'e Büyük Darbe: Gizli Nükleer Bilgileri Ortaya Saçıldı

Suudi Arabistan'da alkol satışı ve tüketimi şu anda yasaklı durumda.

The Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan bir diğer haberde, Suudi Arabistan'ın "mega proje" olarak lanse ettiği Neom'da bir sahil otelinde içki servis edilmesine izin verileceği yazılmıştı. Haberde gelecek yıl Kızıldeniz'deki Sindalah adasında açılacak otelde, bir lüks şarap barı ile kokteyl barının yanı sıra tatlı ve şampanya barı yer alacağı belirtildi.

Suudi Arabistan sadece yabancı diplomatlara alkol satışına izin verme kararı aldı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ülkeyi modernleştirme adımlarının son halkası olan kararla 70 yıl sonra ülkede alkol satan ilk dükkan Riyad'da açılacak.

Şeriat'la yönetilen Suudi Arabistan’da 70 yıl aradan sonra alkollü içki satışı yeniden başlıyor.

BBC'nin haberine göre, başkent Riyad’da büyükelçiliklerin bulunduğu bölgede açılacak içki dükkanı, yalnızca Müslüman olmayan diplomatlara satış yapabilecek. Suudi yetkililer bu adımın ülke içindeki yasa dışı içki satışının önüne geçmek için atıldığını belirtiyor.

Alkol kararı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ülkeyi modernleştirme yönündeki “2030 Vizyonu”nun son adımı oldu.

Ülkede içki satışları1952’de Kral Abdülaziz’in oğullarından birinin sarhoşken İngiliz bir diplomatı silahla öldürmesi sonucu yasaklanmıştı. Diplomatlar da yalnızca mühürlü kutularda ülkeye içki sokup içebiliyordu.

İÇKİ İÇENE HAPİS VE KIRBAÇ

Reuters’a konuşan bir kaynak, içki satacak dükkanın birkaç hafta içinde açılmasının beklendiğini söyledi. İçki almak isteyen diplomatların kayıt yapması ve Suudi hükümetinin onayından geçmesi gerekecek. Diplomatlar dükkana bizzat gitmek zorunda olacak ve her kişinin aylık alabileceği içki miktarı sınırlanacak.

Diplomat olmayan yabancılara yönelik içki satışının ise gündemde olmadığı belirtildi. Mevcut yasalar uyarınca içki içen veya bulunduranlara para cezası, hapis ve kamuya açık kırbaçlanma gibi cezalar verilebiliyor.

Çoğu Körfez Arap ülkesinde alkol tüketimi kısıtlanmış durumda ancak Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’da 21 yaşın üstündeki gayrimüslimlere oteller, kulüpler ve barlarda içki satışına izin veriliyor.

Editör: Ahmet Kacır