AİLE DANIŞMANLIĞI NEDİR? AİLE DANIŞMANLARI AİLELERE NASIL YARDIMCI OLURLAR? AİLE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİNİ KİMLER ALABİLİRLER?

Aile, soyut bir kavram ancak kendi başına bütüncül ve canlı bir kurumdur. Sağlıklı ve fonksiyonel olan aile ve o ailede yetişen, yaşayan fert hangi toplumda olursa olsun kolaylıkla çevresine uyum sağlar.

Aile Danışmanlığı Nedir?

Ailenin de, her canlı gibi farklı işlevleri yerine getiren farklı organları, duyuları ve kendi ruhu vardır. Bu işlevsellikler arasında bütünlüğü korumak, günümüzde giderek güçleşmiş, evlenenmeyenler ve boşanmalar artmıştır. Bu görüş çerçevesinde aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin bir araya gelmesi ve paylaştıkları sorunları birlikte çözmeye çalışmaları üzerine kurulur.

Hedef ailenin kendi güç kaynaklarını geliştirmesi, işlevselliğini sağlaması, gerçekçi hedefler edinmelerini, açık iletişim kurmalarını sağlamak, empati kabiliyetlerini geliştirmeye ve kendi yaratıcı çözümlerini ortaya koymaya yönelik hedefler doğrultusunda Aile Yasası (Family Law Act) çerçevesinde gerçekleştirilen psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetidir.

Aile Danışmanlığının Amaçları Nelerdir?

Aile içinde yaşanan kişiler arası sorunlar olabileceği gibi, tüm aileyi etkileyen ölüm, kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması gibi vb. konularda aile bireylerine destek vermektir. Aile danışmanlığının belirgin ve açık hedefleri vardır. Amaç, ailenin yaşadığı sorunların çözümünün yanı sıra aile bireylerinin birbirlerini daha iyi anlamalarını, belirgin ve esnek sınırlar çizebilmelerini sağlamayı kolaylaştıracak yeni beceriler kazandırmaktır.

Aile üyelerinden herhangi birinin yaşadığı sorunun etkisi tüm aileyi kapsar ve çözüm sürecinde ailenin tümü belirleyici bir rol taşır. İlişkiler açısından sorunları olan insanların, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında, çocuklarla ve aile ile ilgili kişisel veya kişiler arasındaki sorunların üstesinden daha rahat bir şekilde gelmelerine yardımcı olur.

Aile danışmanlığı, incinmiş duygular, siz ve eşiniz arasındaki veya ailedeki diğer bir kişi ile olan sorunlar, yeni yaşam düzenlemeleri ve çocukların bakımı, mali düzenlemeler vb konulardaki sorunlarla ilgili olabilir.

Aile Danışmanlığının Önemi Nedir? Bireyleri aile içinde yaşadıkları sorunlar, bireylerin huzursuz olmasına, birbirleriyle olan ilişkilerinin zayıflamasına, iletişim yollarının tıkanmasına ve bunların yanı sıra sorunların üst üste yığılarak bireyleri farklı çözüm yolları (evden uzaklaşma, alkol bağımlılığı, boşanma, aldatma ve evi terk etme..) aramalarına sebep olabilmektedir Elbette bu kadarla kalmamakta birlikte, bireyleri diğer yaşam alanlarından da bazı sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Bilindiği gibi, aile toplumsal yapının en küçük parçasıdır. Aile bireyleri hem bireysel olarak varlıklarını sürdürmekte hem de toplumsal yapının bir parçası olarak rollerini yerine getirmektedirler. Bu anlamda Aile Danışmanlığının toplumsal bir boyutu da ortaya çıkmaktadır. Bireyleri aile ortamında yaşadığı sorunlar, toplumsal rollerini ve diğer kişilerle olan etkileşimlerini de olumsuz yönde etkilemekle birlikte sorunların daha da büyümesine neden olmaktadır.

 

Aile Danışmanları’ nın Aile Danışmanlığı Sürecindeki Rolü Nedir?

 

Aile danışmanı, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkilerinde aksayan yönleri ortaya çıkarmaya ve aile üyelerinin de bunu görmesini sağlamaya çalışır.

Aile danışmanlığında bireyler ailede yaşanan bir problemi, kendi bakış açılarından ortaya koyarlarken aile danışmanı, bireylerden her birinin;

• Diğerlerini saygı ile dinlemesine,

• Diğerlerinin bakış açısını görememesine ve anlamasına, • Diğerlerin karşı duygu ve düşüncelerini daha açık bir dil ile ifade etmelerine, diğerlerine karşı incitici davranışlarda bulunmamasına,

• Soruna yönelik olarak konuşmasına,

• Diğerlerini oldukları gibi kabul etmesine,

• Diğerlerinden beklentilerini açıkça ifade etmesine yardımcı olur. Aile danışmanlığının inceleme konusu aile fertlerinden herhangi birinin yaşadığı sorunun etkisi tüm aileyi kapsar ve çözüm sürecinde ailenin tümünün belirleyici bir rol taşıması yer alır.

 

Aile Danışmanlığı Eğitiminin Amaçları Nelerdir?

1. Bireylerin ailede yaşanan bir problemi, kendi bakış açılarından ortaya koymalarını sağlamak.

2. Aile bireylerinden her birinin diğerlerini saygı ile dinlemesini, diğer aile üyelerinin bakış açısını görememesini ve anlamasını sağlamak.

3. Aile bireylerinin karşı duygu ve düşüncelerini daha açık bir dil ile ifade etmelerine, diğerlerine karşı incitici davranışlarda bulunmamasını sağlamak.

4. Her bir aile üyesinin soruna yönelik olarak konuşmasına, diğerlerini oldukları gibi kabul etmesine, diğerlerinden beklentilerini açıkça ifade etmesine imkan vermek vb...

5. Yukarıdaki bahsi geçen amaçları sağlayan aile danışmanları yetiştirmek.

 

Hangi Bölüm Mezunları veya Son Sınıf Öğrencileri

Aile Danışmanlığı Eğitimine Katılabilirler?

 

• Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar

• Sosyal Hizmet Uzmanları

• Psikoloji ve PDR Mezunları

• Sosyoloji Bölüm Mezunları

• Yüksek Hemşireler

• Psikiyatrlar

 

Aile Evlilik Çift Danışmanlığı ile ilgili sorularınız için 05447243650 numaralı iletişim hattımızdan arayarak veya whatsapp' tan dan iletişime geçebilirsiniz