Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesinin AKP’li belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu, yardımcısı Sıddık Aycıl ile İmar Müdürü Fırat Kılıç hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı...
Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi'nde bir müteahhitten inşaat ruhsat işlemleriyle ilgili 2 milyon lira rüşvet istedikten sonra KOM şube müdürlüğüne bağlı ekiplerin seri numaraları alınmış paralarla suçüstü yaptığı olayla ilgili tutuklanan Bağlar Belediye Başkanı Sıddık Aycıl, İmar Müdürü Fırat Kılıç ile hakkında adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı konulan AKP’li belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ile ilgili soruşturma tamamlandı.
Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, yap-sat inşaatın kazı izni ve ruhsat işlemleri karşılığında kendisinden rüşvet talep edilen müteahhit N.B’nin şikayeti üzerine soruşturmaya başlanıldığı belirtildi.
Hüseyin Beyoğlu ve Fırat Kılıç
Müteahhit ifadesinde, şöyle dedi:
-Belediyeye ruhsat başvurumu yaptıktan sonra imar müdürü Fırat Kılıç beni çağırıp belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun daire başı 50 bin lira istediğini söyledi. Ben de 195 daire yapacağım için bu parayı veremeyeceğimi bildirdim.
-Sonra belediye başkanı beni odasına çağırdı. Ortağım ile birlikte makamına gittiğimizde bize, ‘Aslında bize 7 milyon vermen gerekiyor, ama tanıdık olduğun için sen 5,5 milyon vereceksin’ dedi.
-Parayı veremeyeceğimi söyleyince evraklarım imzalanmadı. Sonra adının Selim olduğunu söyleyen biri Whatsapp üzerinden beri aradı. ‘Senin işini 2 milyona yaparım, 1 milyonu şimdi, geri kalanı da imzalar atıldıktan sonra verirsin’ dedi.
-Sonra beni İmar müdürü Fırat Kılıç ile başkan yardımcısı Sıddık Aycıl’a yönlendirdi.Fırat Kılıç parayı belediye başkanının istediğini, onun adına benden talepte bulunduğunu söyledi.
-Evraklarımızda eksiklik olmadığı halde keyfi olarak işlemlerimiz yerine getirilmedi. 7 milyon lira rüşveti 2 milyona düşürdüler.
Şikayet üzerine Sulh Ceza Hakimliğinden gizli ses kaydı, görüntü ve ortam dinlemesi kararı alınarak soruşturma genişletildi.
Sıddık Aycıl
PARAYI DÖVİZ OLARAK İSTEDİ
Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, İddianamede, belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu ile imar müdürünün müteahhit ile yaptıkları rüşvet pazarlığına dair kayda alınan ortam dinlemeleri de ayrıntılı olarak yer aldı.
Polisin suçüstü yapmak için bir kamu bankasından temin ettiği seri numaraları alınmış 1 milyon liranın sanık Fırat Kılıç’a teslim edilmek üzere müteahhit N.B’ye teslim edildiği belirtildi.
Sanık Kılıç’ın müteahhidi arayarak, parayı döviz olarak getirmesini istediği, müteahhidin de yanında T.L olduğunu söylemesi üzerine ikilinin Şanlıurfa yolu üzerindeki özel bir hastane önünde buluştukları ifade edildi.
Polisin fiziki takip yaptığı esnada ikilinin park halindeki araçlarından inerek bir süre konuştukları, ardından Fırat Kılıç’ın müteahhidin aracında sırt çantası içindeki 1 milyon lirayı alarak kendi aracının bagajına koyup hareket ettikten sonra polislerce durdurularak aracın bagajındaki önceden seri numaralı alınmış 1 milyon liranın ele geçirilerek suçüstü yakalandığı belirtildi.
PARANIN ALINDIĞI GÜN EVRAK JET HIZIYLA İŞLEME ALINMIŞ
İddianamede, başvuru evraklarında hiçbir eksiklik olmadığı halde 13 Haziran 2023 gününden 31 Ekim 2023 gününe kadar ruhsat ve kazı izni ile ilgili hiçbir işlem yapılmadığı, müteahhidin 1 milyon lirayı Fırat Kılıç’a teslim ettiği 31 Ekim günü başvuru işlemlerinin aynı gün jet hızıyla işleme alınarak onay için başkan yardımcısı sanık Sıddık Aycıl imzasıyla belediye encümenliğine sunulduğu bilgisine yer verildi.
Müfettiş raporlarına göre, imara aykırılık durumu söz konusu değilse kazı ve ruhsat işlemlerinin aynı gün, en geç 1 ay içinde sonuçlandırılmasına rağmen rüşvete konu olan başvurunun 5 ay boyunca işleme alınmayarak sürüncemede bırakıldığına dikkat çekildi.
İddianamede, mağdur müteahhidin belediye binası içinde başkanlık makamı, başkan yardımcısı ve imar müdürünün makam odasına giriş ve çıkışlarını gösteren kamera kayıtları da delil olarak dosyada yer aldı.
PARAYI VERMEZSENİZ BU İŞ YATAR PROJENİZ DE ÇIKMAZ
Müteahhit N.B’nin ortağı H.D ise tanık olarak alınan ifadesinde, şöyle dedi:
-Arsa sahiplerinden kat karşılığı aldığımız Yap-Sat işi için başvurularımızı yaptık. Daire başı 50 bin lira para istediler. ‘Bu neyin parasıdır’ zaten ruhsat için gerekli yasal harçları yatırdığımız söylediğimizde Fırat Kılıç belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun talimatıyla istediğini söyledi.
-Bizde bu paranın 7,5 milyon lirayı bulduğunu ödeme gücümüz olmadığını ifade edince bize, ‘Vallahi ödemezseniz, bu iş yatar, projeniz de çıkmaz’ dedi. Arsa sahipleri inşaatı başlatamadığımız için bizi sıkıştırıyordu, ancak biz de 7,5 milyonu verirsen büyük zarar edeceğimizin farkındaydık.
-İkinci kez Fırat Kılıç ile görüşmeye gittiğimizde bu kez belediye başkanıyla görüştüğünü ve daire başı 35 bin lira ödememizi söyledi.
-Biz bunu da veremeyeceğimizi bildirince bu kez, ‘Yapacak bir şey yok o zaman’ dedi. Biz de ayrıldık.
BU BİR BAĞIŞ MI? DİYE SORUNCA BİZİ KOVAR GİBİ ÇIKARDI
-Üçüncü kez belediyeye gittiğimizde bu kez belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu ile makamında görüştük.
-Kendisine devlete ödenmesi gereken tüm vergi ve yasal harçları ödediğimizi, projemizde bir eksiklik bulunmadığını, buna rağmen bizi aylardır neden oyaladıklarını ve bizden istenen paraları sorduk.
-Başkan da belediyenin masraflarının çok olduğunu, bizim de yabancı olmadığımızı bu nedenle 7,5 milyondan 5,5 milyona düşürdüğünü bize iletti.
-Sonra ortağım N.B, ‘Bu parayı bizden bağış olarak mı istiyorsunuz?’ diye sorunca başkan ‘Bu konuyu Fırat Kılıç ile konuşun’ dedi ve kızgın bir şekilde Fırat’ı cep telefonundan arayarak bizi onun odasına yönlendirdi.
-Rüşvet vermeyi kabul etmediğimiz için bizi odadan kovar gibi bir tavır takındı. Bizim de moralimiz bozuldu ve makamından çıktık.
-Projemiz bizden istenen rüşvet nedeniyle sekteye uğradı, maddi zararımız büyük oldu.
TÜM TÜRKİYEYİ AYAĞA KALDIRMIŞSINIZ DİYEREK TEPKİ
İddianamede; belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun ruhsat başvurusu için referans gösterilen kişilerin de girişimlerde bulunmasından rahatsızlık duyarak sanık Fırat Kılıç ile birlikte makamına giden müteahhit N.B’ye, “Tüm Türkiye’yi ayağa kaldırmışsınız, tamam yardımcı olun” şeklinde tepki gösterdiği bildirildi.
İddianamede, müteahhidin yasal başvurusunun sürüncemede bırakılmasının hiçbir yasal dayanağı olmadığı, aylarca bekletilen evrakların rüşvetin alındığı gün jet hızıyla işleme alınmasının normal bir durum olmadığına dikkat çekildi.
BELEDİYE İŞİ GÖNÜL İŞİ DİYE AFİŞLER BASTIRIP ADAY OLDU
İddianamede, sanıkların rüşvet verdikleri taktirde müteahhidi işlemlerin yapılmayacağı, talebini sonuçsuz bırakacakları şeklinde tehdit ederek para vermeye zorladıkları, bu şekilde suçüstü yapılarak “İcbar suretiyle irtikap” suçundan ayrı ayrı 15’şer yıl hapisle cezalandırılmaları istendi.
Sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde ağır ceza mahkemesinde başlanacak.
MALİ DEĞERİ YÜKSEK ARSALARI SUSUZ TARLA İLE TAKAS YAPTI
Beyoğlu hakkında ayrıca kentin yeni yerleşim alanlarındaki mali değeri yüksek arsaları; kent merkezine çok uzak mesafede bulunan susuz tarla niteliğindeki arazilerle de takas yoluyla hileli devir ve satışlar yaparak kamuyu milyonlarca liraya zarara uğratıp haksız kazanç temin ettiği gerekçesiyle İçişleri Bakanlığınca da idari yönden de soruşturma yürütülüyor.
Mülkiye müfettişlerinin raporları doğrultusunda Hüseyin Beyoğlu hakkında İçişleri Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde Beyoğlu hakkında milyonlarca liralık kamunun zarara uğratılmasıyla ilgili adli makamlara suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.
Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, 31 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerinde, “Belediye işi, gönül işi” sloganıyla afişler bastırıp Diyarbakır’daki billboardlara asarak aday olmuştu.