Orta Doğu’da yoğunlaşan çatışmaların yatırımcıların güvenli liman varlıklarına yönelmesine yol açmasıyla altın fiyatları Cuma günü yüzde 3’ün üzerinde artış gösterdi. Ons altının fiyatı 27 Eylül’den bu yana ilk kez bin 900 doları aşarak bin 932 dolardan haftaya kapattı. Gram altın ise yurtiçi piyasada son işlemlerde bin 725 lira seviyesini gördü.
Altının ons fiyatı, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş alana yayılabileceği ve Ortadoğu’daki gerginliğin bir süre daha devam edebileceği endişeleriyle yükselişe geçti. Güvenli liman araçlarından gümüş de haftayı yüzde 5, 2 yükselişle tamamladı.
YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?
OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, “Orta Doğu’daki riskler arttıkça yatırımcılar güvenli limanlara kaçıyor. Bin 800 doların ortalarından kısa sürede bin 900 doların ortalarına geldik. Jeopolitik durum daha da kötüleşirse altın fiyatlarının bu yıl 2 bin dolar seviyelerine gitme ihtimali yüksek” değerlendirmesini yaptı.
High Ridge Futures emtia piyasası müdürü David Meger ise İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmaların yanı sıra, ABD’de enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen Fed’in kasım toplantısında faiz artırmayacağına dair beklentinin altın fiyatlarındaki yükselişe yardımcı olduğunu ifade etti.
TAHVİL FAİZLERİNDEKİ DÜŞÜŞ…
İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan, altının hareketinin doğal olarak Orta Doğu’daki gerginliğe bağlandığını ancak bu yükselişin faizlerdeki gerilemenin yarattığı bir ivme olduğunu dile getirdi.
ABD’de 10 yıllık tahvil faizinin geçen hafta ABD’de açıklanan istihdam verisinden önce 4,88 seviyesine kadar çıktığını ve daha sonra 4,60 seviyelerine kadar gerilediğini vurgulayan Manukyan, bundan önce alternatif ve reel getirilerin yükselmesinin altın için negatif bir gelişme olduğunu ancak şu anda tam tersine getirilerin düşmesinin altını pozitif etkilediğini aktardı.
Manukyan, savaşın İsrail’le başka bir devletin savaşına dönüşmediği sürece altın üzerinde çok fazla bir etkisinin olmayacağı öngörüsünde bulundu.
Savaşa başka bir devletin girmesinin tartışılması ya da İran’a operasyon gibi durumların ortaya çıkması durumunda altının yükselebileceğini kaydeden Manukyan, “Bunlar jeopolitik konular ve tam olarak da kimsenin bilmediği tatsız konular. Şunu söyleyebiliriz: Önce Ukrayna savaşı, ardından Orta Doğu’da kalıcı olacağını söyleyebileceğimiz gerginlik seviyesinde bir artış var.
Keza Çin tarafında Tayvan’la ilgili soru işaretleri devam ediyor. ABD veya Batı karşıtı blokun rezervlerinde altının payını artırıyor olması gibi bazı dinamikleri de koyarsak jeopolitik gerginlik primi kalıcı olacak. Sıcak savaşı hissetmesek bile kalıcı bazı dinamikler var bunlar altın fiyatlarının orta ve uzun vadede yukarıya doğru ivmelenmesine neden olacak gelişmeler. Ama şunu söyleyebiliriz; tahvil getirilerinin geriliyor olması altın için pozitif.” dedi.
Saxo Capital Emtia Strateji Başkanı Ole Hansen ise Fed’in faiz oranlarında artık zirveye ulaşmış olabileceğine dair öngörüler ve Orta Doğu’dan kaynaklanan endişelerin altının ons fiyatı için destekleyici olduğunu dile getirdi.
ALTIN KONSEYİ: SÜREÇ OLAĞAN
Dünya Altın Konseyi dün açıkladığı raporda, “Jeopolitik olaylar ve altına etkisi, savaş atlatılsa bile küresel risk primi önceki 10 yıla göre daha yüksek bir yerde kalmayı sürdürecek” ifadelerine yer verildi.
Krizden korunma aracı olarak altının, kredi riskinin olmayışı ve riskli varlıklarla negatif korelasyonu nedeniyle sağlam bir geçmişi olduğu hatırlatılan raporda, diğer faktörlerdeki değişimlerin hesaba katılmasıyla da jeopolitik gerilimlerin altın getirilerini etkilemesinin olağan olduğu kaydedildi.