Maliye, pazarcı esnafının peşine düştü. Dev yandaş şirketlerin borçları sıfırlanıp cezaları affedilirken ekonomi yönetimi yine geçim derdindeki milyonların boğazına yapışmayı sürdürüyor.

Milyonluk vergi borçları affedilip, dev holdinglerin vergi kaçakları görmezden gelinirken Maliye müfettişleri küçük esnafın peşine düştü. ‘’Sosyete Pazarı’’ adıyla faaliyet gösteren çarşılar da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in radarına takıldı, esnafı bezdiren denetimler sıklaştı. Ankara’nın en merkezi yerinde, Çankaya Köşkü ile Atakule’nin hemen yanında bulunan Nişantaşı Sosyete Pazarına da ceza yağdı. SÖZCÜ’ye konuşan esnaf, “Bizim etimiz ne budumuz ne ? Adımız sosyete pazarı ama uygun fiyatlarla dar gelirli vatandaşa hizmet veriyoruz. Maliye müfettişleri kapımızdan eksik olmuyor, 100 bin liraya kadar ceza yazıyorlar” diye dert yandılar. Mehmet Şimşek’e de “Bize öl mü diyorsun Sayın Bakan?” diye sordular.

"HAYATA TUTUNMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Esnaf ilk kez bu derece yoğun denetimler ile karşılaştıklarını belirtirken pazarda 5 yıldır  çanta satan emekli Şerafettin Çelik, “Burada hayata tutunmaya çalışıyoruz ama cezalar bizi hayattan koparıyor. Bana 100 bin lira ceza yazıldı. Çarşıda ceza yazılmayan esnaf yok, bize öl diyorlar. Denetim olsun ama yaş ile kuruyu da karıştırmamak lazım” dedi. Bir diğer esnaf Akif Çubukçuoğlu ise, “Bir esnaf 3-4 ayrı ceza gördü. Maliyeciler, en az 10 bin lira ve 100 bin liraya kadar ceza kestiler” dedi. Ayhan Örünç isimli esnaf ise şöyle konuştu: “Bana da 10 bin liralık iki fiş cezası kesildi. Evrakların tam olsa da usulsüzlük cezası diye kesiyorlar.” Vergi sistemine düzenleme gerektiğini söyleyen esnaf Hasan Yılmaz ise, “Büyük şirketleri bırakılıp bizim tepemize binilip 15- 20 bin lira cezalar yazılması zorumuza gidiyor” diye konuştu.

Resim

YAŞ İLE KURUYU KARIŞTIRMAYIN

Esnaf ilk kez bu derece yoğun denetimler ile karşılaştıklarını belirtirken pazarda 5 yıldır  çanta satan emekli Şerafettin Çelik, “Burada hayata tutunmaya çalışıyoruz ama cezalar bizi hayattan koparıyor. Bana 100 bin lira ceza yazıldı. Çarşıda ceza yazılmayan esnaf yok, bize öl diyorlar. Denetim olsun ama yaş ile kuruyu da karıştırmamak lazım” dedi. Bir diğer esnaf Akif Çubukçuoğlu ise, “Bir esnaf 3-4 ayrı ceza gördü. Maliyeciler, en az 10 bin lira ve 100 bin liraya kadar ceza kestiler” dedi. Ayhan Örünç isimli esnaf ise şöyle konuştu: “Bana da 10 bin liralık iki fiş cezası kesildi. Evrakların tam olsa da usulsüzlük cezası diye kesiyorlar.” Vergi sistemine düzenleme gerektiğini söyleyen esnaf Hasan Yılmaz ise, “Büyük şirketleri bırakılıp bizim tepemize binilip 15- 20 bin lira cezalar yazılması zorumuza gidiyor” diye konuştu.

Emeklileri Dehşete Düşüren Açıklama: Herkes Zam Beklerken ''3 Milyon 700 Bin SGK'li Zamsız Kalabilir...'' Emeklileri Dehşete Düşüren Açıklama: Herkes Zam Beklerken ''3 Milyon 700 Bin SGK'li Zamsız Kalabilir...''

Vatandaş güven istiyor

Bilet satıcıları, “Bu iş resmi bir şekilde gerçekten güvenli yapılsa, insanlar bunu bir gelenek olarak sürdürmek istiyor. Bu iş bizim için de büyük bir ekmek kapısı. Bir an önce devlet yeniden Milli Piyango’ya güveni tesis etmeli” dedi.

KAYIT DIŞI EKONOMİ MESAJI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın saha denetimlerine aralıksız devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ülke çapında yoğun ve yaygın saha denetimlerimizde hız kesmiyoruz. Tüm Türkiye'de aynı anda, aynı sektörde, aynı yöntem ve usullerle denetimler gerçekleştirerek vergi denetimlerinin etkinliğini ve verimliliğini artırıyoruz. Vergide adalet için kayıt dışı ekonomik faaliyette bulunan ve düşük vergi beyan edenleri takip etmeye devam edeceğiz."

KAYNAK: SÖZCÜ

Editör: Ahmet Kacır