EKONOMİ

Bankalardan Merkez Bankası'na Dolar Cezası İsyanı

Merkez Bankası, 2023’ün ilk yarısında mevduatta liralaşma hedefini yüzde 50’den yüzde 60’a yükseltmişti. Bu hedef doğrultusunda bir ödül-ceza sistemi de devreye sokulmuştu. Bu noktada bankalara baskı büyük. Bankalara kesilen cezalar da büyük olunca banka yönetimleri isyan ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 2023’ün ilk yarısında mevduatta liralaşma hedefini yüzde 50’den yüzde 60’a yükseltmişti. Bu hedef doğrultusunda bir ödül-ceza sistemi de devreye sokulmuştu. Bu noktada bankalara baskı büyük. Bankalara döviz nedeniyle kesilen cezalar da büyük olunca banka yönetimleri isyan etmeye başladı. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, yabancı para mevduatlarıyla ilgili düzenlemeler nedeniyle Merkez Bankası’na her ay 200 milyon TL komisyon ödediklerini söyledi.

İş Bankası Müdürü Aran, dönemin para politikasının gereği olarak en az beş yıl vadeli sabit TL faizli kâğıdı en fazla olan bankanın kendileri olduğunu söyledi. Ekonomi gazetesinden Yener Karadeniz’e konuşan Aran, “Çünkü yabancı para mevduatı bilançosundan kovamayan en büyük banka İş Bankası. Yabancı para mevduat 131 milyar dolar ve şu andaki politikalar yabancı para mevduatı olan bankayı cezalandırıcı nitelikte" diyerek şunları kaydetti:

"Öyle olduğu için en çok komisyon ödeyen bankayız, en çok tahvil tutan bankayız bu alanda. O nedenle müşterinin tercihine, yabancı para mevduatı seçen müşterilerin tercihine saygılıyız.

'HER AY 200 MİLYON ÖDÜYORUZ'

Yabancı paraysa yabancı para, TL ise TL. Cezası neyse öderiz dedik. O cezayı da her ay ödüyoruz. Her ay Merkez Bankası’na 200 milyon TL bundan dolayı komisyon ödüyoruz. Ne kadar kağıt almamız gerekiyorsa o kağıdı alıyoruz. Dolayısıyla şu andaki müşterilerimizin bu tercihinin banka olarak bize bir bedeli var.”

Karar'da yer alan habere göre, Aran, bankacılık sektörünün haziran ayında normalleşme beklediğini belirterek, uygulanan düşük faiz ekonomisinin kuru patlatmaması için kur korumalı mevduata dört elle sarılmak gerektiğini söyledi.