EKONOMİ

Bankaların Kârı Arttıkça Arttı... AKP Halkı Borç Batağına Sürükledi!

Türkiye'deki yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşlar, geçimlerini sürdürebilmek için kredi ve kredi kartlarına başvururken, bankalar kârlarını artırmaya devam ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektörünün 2023 yılının ocak-eylül dönemi net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre %53,5 artarak 439,7 milyar TL oldu. Aynı dönemde enflasyon yüzde 49,86 olarak kaydedildi. Bu da bankacılık sektörünün kârının resmi enflasyon oranının üzerinde gerçekleştiği anlamına gelir.

Önde gelen bankaların yılın ilk dokuz ayında açıkladığı kâr rakamları da dikkat çekiciydi. Garanti BBVA, net kârını yüzde 48,7 artırarak 57,6 milyar TL'ye yükseltti. Yapı Kredi Bankası, beklentilerin oldukça üzerinde 24,6 milyar TL net dönem kârı elde etti ve 9 aylık toplam kârı 48,7 milyar TL oldu. QNB Finansbank da 24 milyar 639 TL kâr açıkladı.

Ancak aynı dönemde tüketicilerin borçları da hızla arttı. İhtiyaç kredisi borcu, ocak-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58,38 artarak 916,1 milyar TL'ye yükseldi. Kredi kartı borçluluğu ise geçen yıla göre yüzde 180 arttı. Kredi kartı borcu, geçen yılın eylül ayında 348,2 milyar TL seviyesindeyken bu yıl 975,8 milyar TL'ye çıktı.

Bireysel kredi faiz oranlarının yükselmesine rağmen vatandaşlar borçlanmaya devam etti ve bankalar, zamanında tahsil edemedikleri borçlar için icra takibine başvurdu. İcra takip edilen vatandaşların borçları da arttı. Bankaların tahsil edemedikleri borçlar nedeniyle yılbaşından bu yana 11,7 milyar liralık artışla 42 milyar liraya ulaştı. Ayrıca, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde bulunan 36,6 milyar liralık tüketici kredisi alacağı da dikkate alındığında vatandaşların faiz ve icra masrafları hariç yaklaşık 80 milyar TL'ye yakın icra takip edilen kredi borcu bulunuyor.

Bu durum, vatandaşların ekonomik zorluklarını sürdürdüğü bir dönemde bankaların artan kârlılığını yansıtıyor. Bankaların yüksek kârlılığına rağmen tüketici borçlarının hızla artması, Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerini ve finansal sorunlarını gösteriyor. Bankacılık sektörünün artan kârlılığı ile vatandaşların ekonomik güçlükleri arasındaki bu büyüklük farkı, ekonomi politikalarının ve tüketici korumasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Kaynak: Milli Gazete