Bakan Işıkhan, “11 yılın en düşük işsizlik oranı” dedi ama... Gerçek işsizlik arttı, kayıt dışı yükseldi, gençler boşta geziyor. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, olumlu tablo çizse de TÜİK verilerindeki ayrıntılar tam tersini söylüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın temmuz-eylül dönemini kapsayan 3. çeyreğe ilişkin iş gücü verilerini açıkladı. 3. çeyrekte işsizlik oranı ise 0.1 puanlık azalış ile yüzde 8.7 seviyesinde gerçekleşse de verilerin detayına inildiğinde buzdağının görünmeyen kısmının ne kadar büyük bir tehlikeye işaret ettiği anlaşılıyor. Zira kayıt dışı istihdam, ümidini kaybeden işsizler, boştaki gençler ve geçim derdi nedeniyle iş hayatına dahil olmak zorunda kalan emeklilerle ilgili veriler hayli kaygılandırıcı.

EMEKLİ ÇALIŞIYOR

Kayıt dışı çalışan oranı bu yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 456 bin kişi arttı ve 9 milyon 156 bin kişiye yükseldi. Kayıt dışı istihdam oranı yüzde 27.8 seviyesinde gerçekleşti. Kadınlarda bu oran yüzde 35 seviyesinde. İş bulma ümidini kaybeden sayısı ise 3. çeyrekte 342 bin kişi artarken, iş başı yapabilecek durumda olup iş aramayanlar da 1 milyon 440 binden 1 milyon 921 bin kişiye çıktı. İş gücüne dahil olmayan emekliler ise geçen yıla göre kıyaslandığında bu yılın 3’üncü çeyreğinde 803 bin azaldı. Oran ise yüzde 17’den yüzde 14.5 seviyesine geriledi.

BOŞTAKİ GENÇLER ARTIYOR

Özgür Özel'den Cem Aydın Soruşturmasına Tepki: ''Erdoğan, Aracıları Aradan Çıkarmalı'' Özgür Özel'den Cem Aydın Soruşturmasına Tepki: ''Erdoğan, Aracıları Aradan Çıkarmalı''

Sözcü'den Berce Örü'nün haberine göre, TÜİK sayfasında dikkat çeken bir diğer çarpıcı veri ise genç işsizlik ve boşta olan gençlerle ilgili istatistikler. 15-34 yaş aralığında ne istihdam ne de eğitimde olanların oranı yüzde 29.2. Genç kadın işsizlik ve atıl iş gücü kadın oranlarındaki değişim ise daha kötü; yüzde 43.4. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan iş gücüne katılım ve istihdam oranında çeyreklik bazda tarihi zirveye; işsizlik oranında son 11 yılın en düşük seviyesine işaret etse de TÜİK verileriyle karanlık tablo gün gibi ortada.

5 kadından 1’i kayıtlı çalışıyor

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) istihdamın niteliğini ortaya koymayı amaçladığı ve TÜİK verilerinden yola çıkarak açıkladığı, kayıtlı ve tam zamanlı istihdam  istatistiklerine göre çalışabilir 66 milyon kişinin sadece 22.7 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alıyor. Geniş tanımlı işsizlik oranı gençlerde yüzde 35.7 seviyesinde. Yılın 3’üncü çeyreğinde geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon 654 bin. Her 5 kadından ise yalnızca 1’i kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor.

Editör: Ahmet Kacır