Düşük fiyatlara karşı çiftçilerin protestoları Türkiye'nin dört bir yanına yayılıyor. Traktörlerle yolları kapatan üreticiler, hükümete ve özel sektöre tepki gösteriyor.

Çiftçiler, Türkiye'nin dört bir yanında eylemler gerçekleltiriyor. Bursa'dan İzmir'e ve Gaziantep'e kadar birçok bölgede üreticiler, traktörleriyle yolları kapatarak ve sloganlar atarak düşük fiyatla alımlara tepkilerini gösterdi.

8 Ağustos tarihinde Bursa'nın Karacabey Ovası'nda eylem yapan üreticilerle jandarma ve polis arasında gerginlik yaşandı. Üreticiler, "Çiftçiye uzanan eller kırılsın", "Hükümet istifa" sloganları attı. Çiftçiler traktörleriyle Bursa-İzmir yolunu trafiğe kapattı.

İşçi ve Emeklilerden Eylem: 'TÜİK'in Yalan Rakamlarıyla Sefalet Derinleşiyor' İşçi ve Emeklilerden Eylem: 'TÜİK'in Yalan Rakamlarıyla Sefalet Derinleşiyor'

Bursa'nın Karacabey Ovası'nda salçalık domatesleri ellerinde kalan üreticiler, Bursa-İzmir Karayolu'nda sorunlarını dile getirmek amacıyla eylem başlattı. Jandarma ve çevik kuvvet ekiplerinin engellemeye çalıştığı üreticiler, "Çiftçiye uzanan eller kırılsın", "Hükümet istifa", "Çiftçi mahsulüne sahip çık" şeklinde sloganlar attı.

DOMATES FİYATINA TEPKİ

Ağustos ayı başında da İzmir'in Kınık ilçesinde salçalık domates üreticileri, domatesin kilogram fiyatının 2 liranın altına düşmesini Kınık Cumhuriyet Meydanı'ndan Hükümet Meydanı’na kadar yürüyerek protesto etti, traktörlerle yolları kapatmıştı. 

Kınık'ta salçalık domates üretimi yapan çiftçiler, 5 lira olarak belirlenen kilo fiyatının 1,8 liraya indirilmesine tepki göstermek için eylem yaptı. Kınık Cumhuriyet Meydanı'na gelen domates üreticileri, Hükümet Meydanına kadar yürüdü, traktörlerle de ilçe merkezine giden yolları kapattı. Üreticiler "Çiftçiyi öldürdünüz, cenazeyi kaldırın" yazılı tabutla toplanma alanına geldi.

ANTEP FISTIĞI ÜRETİCİLERİ İSYANDA

Gaziantep'te de Antep fıstığı üreticileri ayaklandı. Kilosu 90-100 TL arasında belirlenen yaş fıstık fiyatları karşısında emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten üreticiler 4 Ağustos'ta eylem yaptı. Çiftçilerin yaptığı traktörlü konvoy Nizip’te son buldu.

Protestoya katılan üreticiler, fıstık fiyatlarının düşürülmesinin sadece kendi gelirlerini değil, aynı zamanda sektördeki istikrarı da tehdit ettiğini belitti. Ayrıca, bu fiyat düşüşlerinin yerel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini ve fıstık üreticilerinin finansal zorluklar yaşamasına neden olabileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz aylarda buğday fiyatlarının açıklanmasının ardından Bilecikli buğday üreticileri traktörlerle eylem yapmıştı. Aynı şekilde Rize’de çay üreticileri, yaş çay taban fiyatının altında çay alan özel sektör fabrikalarını protesto etmişti.

PROTESTOLARIN SEBEBİ NE?

Sektör temsilcilerine göre çiftçilerin bu yıl yaşadığı sorunların sebebi düşük taban fiyatlar verilmesinin yanında özel sektör fabrikalarının da ürünleri düşük fiyattan alması. 

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan yapılan eylemde "17 TL olan fiyatın çok altında 12- 13 TL gibi fiyatlarda yaş çay alan özel bir çay fabrikası, üreticinin emeğini gasp ediyor" ifadelerine yer verildi.

FABRİKALAR ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) de domates fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada domates fiyatlarının düşmesinin sebebini arz artışının yanında salça fabrikalarıyla çiftçilerin yaşadığı sorunlara bağladı.

Ziraat Odalarından alınan bilgilere göre fabrikalar üreticilerle sözleşme yapmaktan kaçınıyor, sözleşme yaptığı üreticimizden ürünü alırken de yüksek fire oranları çıkarıp üreticilerimizi mağdur ediyor.

SENDİKADAN EYLEMLERE DESTEK

Sözcü'nün haberine göre, Tarım İşçileri Sendikası (Tarım-Sen) da yaptığı açıklamada "Devlet bir an önce devreye girmeli ve her ürün için adil bir taban fiyat belirleyerek çiftçinin zarar etmesini önlemelidir" dedi.

Tarım-Sen, "Sebep de sonuç da bellidir. Tarımı şirketlerin egemenliğine bırakan politikalar çiftçileri ölümün eşiğine getirmiştir. Bu süreç bir günde olmamıştır, taşları yavaş yavaş döşenmiştir. Devlet taban fiyatı belirlemekten ve yüksek düzeyde alım yapmaktan çekildiğinden beri, piyasa şirketlerin hakimiyetinde, fiyatı kendilerinin belirlediği bir düzene teslim olmuştur" dedi.

Editör: Ahmet Kacır