TMO, koyacak yer olmadığı gerekçesiyle üreticinin buğdayının tamamını almayınca çiftçi de ürününü ucuza tüccara satmak zorunda kaldı. Yeni yılda ise buğday fiyatları ikiye katlandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ait siloların dolduğu iddia edilerek, çiftçilerin buğdayının tamamı alınmadı. Ürünü elinde kalan üretici ise buğdayını daha ucuz fiyata tüccara satmak zorunda bırakıldı. TMO, arayan çiftçilere geçen yıl alım randevusu dahi vermedi. Çiftçi için 2023 TMO kaynaklı sorunların gölgesinde geçerken, yeni yılda buğday fiyatları yükseldi. Tonu 6 bin liradan satılan buğday, Konya Borsası’nda 12 ile 14 bin lira arasında işlem görmeye başladı. Sektör temsilcileri fiyatların daha da artacağına dikkat çekti.

Türkiye’nin hububat ambarı olarak bilinen Konya’da, Ticaret Borsası 2024 yılını rekorlarla açtı. Yeni yılın ilk haftasında borsada işlem gören 4 ton tutarındaki beyaz ekmeklik buğday 12 bin 500 TL’den satıldı. Bu yılın buğdaydaki fiyat rekoru kırılırken, piyasa uzmanları buğdaydaki hareketliliğin devam edeceğine dikkat çekti.

23 Yıl Sonra Yeniden! SP'den  AK Parti İktidarının Ekonomi Politikalarına Anlamlı Protesto: Yazar Kasa Fırlatıldı 23 Yıl Sonra Yeniden! SP'den AK Parti İktidarının Ekonomi Politikalarına Anlamlı Protesto: Yazar Kasa Fırlatıldı

KAZANAN TÜCCAR OLDU

Uzmanlar, “Yeni yıla rekor fiyatla başlandı. Geçen sezon buğdayda verim yüksek olmasına rağmen yağış dengesizliğinden dolayı kalite problemi yaşandı. Bu yüzden kaliteli ürün ile diğer ürünler arasındaki makas hızla açıldı” değerlendirmesini yaptı ve “Önümüzdeki günlerde de arz talep dengesine göre fiyatların bu yönde seyretmesini bekliyoruz” öngörüsünde bulundu.

Ürün kaldırıldığında buğday silolar dolu olduğu gerekçe gösterilip çifti ürününü tüccara ucuza satmak zorunda kalmıştı. Üreticinin tonunu 5 bin 500 ile 6.000 liradan sattığı buğday borsada 14 bin liraya liraya kadar yükselmesiyle kazanan tüccar oldu. Tüccarın karı yüzde 155’i buldu.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre,  Silolar ithal buğday dolu

■ Uzmanlar, siloların dolu olduğu gerekçesiyle TMO’nun buğday alımlarını durdurduğunu anımsatarak, “Silolar boşaldıkça çiftçiye haber verileceği söylendi. O silolar, diğer ülkelerden gemilerle ithal olarak getirilen buğdaylarla dolduruldu. Çiftçimiz de ürününü tarlada çürütmemek adına koyacak deposu olmadığı için TMO’ya 9.250 liraya satmak yerine, acil paraya çevirmek için tüccara 5.500 liraya, 6.000 liraya zararına satmak zorunda kaldı. Çiftçi elindeki ürünü sattığında buğdayın tonu 10-11 bin lirayı geçiyor. Durumun özeti Erdoğan hükümetinin kendi çiftçilerinin değil, yandaşlarının cebini doldurmak için çabaladığının göstergesi” ifadelerini kullandı.

Editör: Ahmet Kacır