Kırmızı ette yaşanan arz açığını yerli üretimle karşılamak için hayvancılıkta bir yıl önce başlatılan sözleşmeli besicilik projesi, büyük bir hayal kırıklığı ile sonuçlanırken, Tarım Bakanlığı buradaki başarısızlığını CİMER’den bile saklıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvancılıkta yerli üretimi teşvik etmek için geçtiğimiz yıl başlattığı sözleşmeli besicilik projesi, kesim fiyatlarının düşük belirlenmesinden dolayı başarısızlıkla sonuçlanırken, Bakanlık buradaki başarısızlığını Cumhurbaşkanlığı İletişim  Merkezi (CİMER)’den bile gizliyor.

Tarım Bakanlığı, bilgi edinme hakkı kapsamında sözleşmeli besicilik projesine yönelik CİMER’den talep edilen bilgileri yaklaşık 2 aydır vermiyor. Şeffaf bir şekilde yönetilmesi gereken proje ile ilgili bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmadığı gibi, CİMER’e bile verilmemesi, tam bir skandal olarak değerlendiriliyor.

TARIMDA SÖZLEŞMELİ ÜRETİM BU GİZLİLİKLE Mİ YÖNETİLECEK?

Geçtiğimiz Eylül ayında  Resmi Gazete’de sözleşmeli üretimle ilgili yönetmelik yayınlanırken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sözleşmeli üretimin, tarımda planlı üretimin önemli bir ayağını oluşturduğunu belirterek, tarımsal üretimde arz ve talebin birbirine yakınlaştırılacağını açıklamıştı. Bakan Yumaklı, sözleşmeli üretimin önemine vurgu yaparken, hayvancılıkta bir yıl öncesi başlatılan sözleşmeli besicilik projesine yönelik bilgilerin CİMER’e bile verilmemesi yaşanan çelişkiyi ortaya koyuyor.

SÖZLEŞMELİ BESİCİLİKLE İLGİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI YAYINLANMIŞTI!

Kırmızı ette yaşanan arz açığının yerli üretimle karşılanması için hayvancılıkta geçtiğimiz yıl sözleşmeli besicilik projesi uygulamaya konulmuştu. 5 Eylül 2022’de Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayımlanırken, Et ve Süt Kurumu da 28 Ekim 2022’de sözleşmeli besicilik projesinin uygulama esaslarını yayınlamıştı.

ETTE İTHALATIN ÖNÜNE GEÇİLECEKTİ!

Sözleşmeli besicilik projesi ile üreticiye piyasa gerçekleri doğrultusunda belirlenen kesim fiyatı ile karlı bir üretim vadedilmişti. Bu kapsamda atıl besi işletmeleri üretime kazandırılarak, küçük aile işletmelerindeki üretim sürdürülebilir hale getirilecekti. Bu kapsamda ESK, sözleşmeli besicilik projesi kapsamında her ay karkas kesim maliyetlerini yayınlayarak, üreticiye bu maliyetlerin üstünde alım garantisi verecekti.

HAYVANCILIKTA ÖNEMLİ PROJE BİR YIL İÇİNDE HÜSRANLA SONUÇLANDI!

Hayvancılıkta bir yıl önce büyük bir umutla ortaya konulan proje, Bakanlığın süreci üretici lehine yönetememesinden dolayı hüsranla sonuçlandı. ESK, besicinin önünü görebilmesi için aylık yayınlaması gereken kesim maliyetlerini hiçbir zaman yayınlamazken, proje kapsamında kaç tane üretici ile sözleşme yapıldığına yönelik bilgiler, kamuoyu ile paylaşılmadığı gibi CİMER’e de verilmedi.

TARIM BAKANLIĞI SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK PORJESİ İLE İLGİLİ BİLGİLERİ CİMER’E BİLE VERMEDİ!

Tarım ve Orman Bakanlığı, bilgi edinme hakkı kapsamında CİMER’den talep edilen sözleşmeli besicilik projesi kapsamında ESK’nın bugüne kadar kaç üretici ile sözleşme imzaladığı ve proje kapsamında kaç tane hayvan kesimi yapıldığına yönelik bilgileri yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen vermedi. Bakanlığın, hayvancılıkta önemli bir proje olarak uygulamaya konulan sözleşmeli besicilik projesi ile ilgili bilgileri, CİMER’den bile saklaması yaşanan skandalı gözler önüne serdi.

CİMER ÜZERİNDEN TARIM BAKANLIĞINDAN HANGİ BİLGİLER TALEP EDİLDİ?

Bilgi edinme hakkı kapsamında 11 Eylül’de CİMER’den şu bilgiler talep edilmişti: “Ülkedeki et açığının yerli üretimle karşılanması ve hayvancılıkta ithalatın önüne geçmek için hayata geçirilen söz konusu bu proje kapsamında Et ve Süt Kurumu tarafından bugüne kadar kaç yetiştirici ile sözleşme imzalanmıştır ve sözleşmeli besicilik kapsamında kaç tane hayvan kesimi yapılmıştır?”

ESK BİLGİ TALEBİNİ 1 AY ÖNCE BEKLEMEYE ALDI!

CİMER, yapılan başvuruyu 11 Eylül’de Tarım ve Orman Bakanlığına sevk ederken, başvuru 2 Ekim’den itibaren ESK tarafından yazışma/değerlendirme süreci nedeniyle beklemeye alındı. ESK’nın yürüttüğü bir proje ile ilgili bilgileri vermeyerek 2 Ekim’den buyana yazışma/değerlendirme süreci gerekçesiyle beklemeye alınması dikkat çekti. Bilgi talebinin ESK tarafından kaç ay daha bekletileceği merak ediliyor.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay: 'Asgari Ücret İnsan Onuruna Yakışmalı' Türk-İş Başkanı Ergün Atalay: 'Asgari Ücret İnsan Onuruna Yakışmalı'

Kaynak: Milli Gazete / Sadettin İnan

Editör: Ahmet Kacır