GÜNCEL

Deprem Bölgesinde Konut Sorunu Bir Yıl Geçmesine Rağmen Sürüyor: Vadedilen 650 Bin Teslim Edilecek 25 Bin

6 Şubat felaketlerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen deprem bölgesindeki konut sorunu devam ediyor. İki büyük depremin ardından 650 bin konutun yapılacağı beyan edilirken bunların 319 bininin bir yıl içerisinde teslim edileceği kaydedilmişti. TOKİ'nin son verilerine dayanarak yayımlanan raporda; depremin birinci yıl dönümünde teslim edilebilecek konut sayısının 25 bin civarında kaldığı ortaya çıktı.

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinden meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin üzerinden bugün itibarıyla tam bir yıl geçti.

Depremlerden 11 etkilenirken 50 bini aşkın vatandaşımız ise hayatını kaybetti. Yurdun dört bir yanında, Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız anılıyor.

Büyük felaketlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bölgede yaşam mücadelesi vermek oldukça zor.

İMO'DAN ÇARPICI RAPOR

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümünde çarpıcı bir açıklama yayımlayarak, depremzedelerin yaşadığı sorunların hala devam ettiğine dikkat çekti. Oda tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların verilen sözlere rağmen çadırlara ve konteynerlere mahkum edildiği belirtildi.

'650 BİN KONUT' DENİLDİ BİR YILDA ANCAK 25 BİN KONUT YAPILDI

İktidarın deprem sonrası kentlerin yeniden ayağa kaldırılması ve hayatın normale döndürülmesi doğrultusundaki sözlerinin geride kaldığına vurgu yapılan açıklamada, 650 bin konutun yapılacağı yönündeki beyanların oldukça gerisinde kalındığına dikkat çekildi. Toplamda 319 bin konutun 1 yıl içerisinde teslim edileceği yönündeki vaatlerin yerine getirilemediği belirtilen açıklamada, kısa vadede bitirilip teslim edilebilecek konut miktarının sadece 25 bin civarında olduğu bilgisine yer verildi.

Marmara depremlerinin üzerinden geçen 24 yıllık zaman diliminde atılan adımların yetersiz kaldığına vurgu yapılan açıklamada, son yıllarda Elazığ ve İzmir gibi sınırlı büyüklükteki depremlerde bile yaşanan yıkımın göz ardı edildiği ve depreme hazırlık konusunda zafiyetlerin görmezden gelindiği ifade edildi. Afet sonrası arama-kurtarma, yardım ulaştırma, beslenme ve acil barınma ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarında kamu gücünün yetersiz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, krizin yönetilemediği ve deprem bölgesinde devam eden sorunların çözülemediği belirtildi.

SEÇİM ÖNCESİ VERİLEN SÖZLER ÖTELENDİ

Özellikle geçici yerleşim alanlarının kurulması, enkaz kaldırma işlemleri, altyapı hizmetlerinin sağlanması gibi temel insani ihtiyaçların hala karşılanamadığına vurgu yapılan açıklamada, siyasilerin seçim öncesi verdiği taahhütlerin ötelendiği ve yapılan çalışmaların sağlıklı kentleşme ve güvenli yapılaşma açısından yetersiz kaldığı ifade edildi.

İKTİDARIN VERDİĞİ SÖZÜN YÜZDE 8'İ YAPILDI

Karar'ın haberine göre, Son bir yılda TOKİ tarafından ihalesi yapılan konut miktarının 108 bin 936 adet olduğu ve bu konutların tamamlanma oranının yüzde 70'in üzerinde olduğu belirtilen açıklamada, kısa vadede bitirilip teslim edilebilecek konut miktarının sadece 25 bin civarında olduğu bilgisine yer verildi. Bu durumun siyasilerin verdiği sözlerin ancak yüzde 8'ine tekabül ettiğini gösterdiği ifade edildi.