Türkiye'de uzmanların karşı çıkmasına rağmen zaman zaman yürürlüğe konulan imar afları üzerinden çürük yapı stoku tartışılırken bunun son örneği için BBP lideri Mustafa Destici adım atmıştı. Destici, ekim ayında bir kanun teklifi sundu. Teklif ile ruhsatsız olan kaçak yapılara ruhsat verilmesi de planlanıyor. Ancak yaşanan depreme rağmen teklifin hala mecliste olması dikkat çekti. BBP liderine “Sayın Destici teklifinizi geri çekecek misiniz?” çağrıları yapıldı
Türkiye deprem kuşağında yer almasına rağmen zaman zaman hükümetlerin kaynak bulma amacı ve seçim için yürürlüğe koydukları 'imar afları' her deprem sorası tartışma konusu oluyor. İmar afları nedeniyle 'çürük yapı stokunun varlığını sürdürdüğü' ve 'vatandaşa depreme dayanıksız kaçak bina yapma cesareti verdiği' belirtilir.
SON İMAR AFFI GERÇEKLEŞTİ
Türkiye'de imar affı ile alakalı düzenleme en son 2018 yılında gerçekleşti. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların çözüme kavuşması amacıyla İmar Barışı hayata geçirildi. Vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi alabilmesi için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması gerekiyordu. 2018 yılında hayata geçirilen bu İmar Barışı'nda son ödeme tarihi 31 Aralık 2019 olarak belirtilmişti. İmar affından yararlanamayan milyonlarca vatandaş şimdilerde yeni bir düzenleme bekliyor.
İMAR KANUNUNA UYGUN OLMAYAN BİNALARA AF GETİRİYOR
'İmar affı' konusu Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici'nin Ekim ayında Meclis'e sunduğu teklifle yine gündeme geldi. Destici, ekim ayında TBMM'ye "İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" ismiyle bir kanun teklifi sundu.
Teklifin özeti şöyle: "Teklif ile; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılması ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi amaçlanmaktadır."
TEKLİF KOMİSYONDA BEKLİYOR
İlk imza sahibi Mustafa Destici olan ve BBP tarafından sunulan kanun teklifi, henüz komisyondan çıkmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, en son 2020 yılında herhangi bir imar barışı sürecinin söz konusu olmadığını söylemişti. Yakın zamanda bakanlık tarafından yeni bir açıklama yapılmadı.
BUNCA YIKIMA RAĞMEN TEKLİH HALA MECLİSTE
Karar'da yeralan habere göre, Destici'nin imar affı teklifi Maraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık yıkıcı depremler sonrası tartışma konusu oldu. Teklifin hala Meclis komisyonunda olduğuna dikkat çekilerek yaşanan yıkıma rağmen teklifin geri çekilip çekilmeyeceği soruldu. BBP liderine “Sayın Destici teklifinizi geri çekecek misiniz?” çağrıları yapıldı
İMAR AFFI NEDİR?
İmar affı ya da imar barışı, gecekondu ve imar mevzuatına uygun şekilde inşa edilmeyen yapıların mülkiyet sorunlarının düzenlenmesini kapsar. İmar affı, afet bölgelerinde bulunan riskli yapıların düzenlenmesini amaçlar. Cumhuriyet döneminin farklı zamanlarında imar düzenlemeleri yapıldı.