Ocak ayında devletin enerji, temizlik, giyecek gibi alt başlıklarda harcaması yıllık bazda azaldı. Bu düşüşe rağmen ocak ayı bütçesi 150.7 milyar lira açık verdi.
ENFLASYONU düşürmek için kemer sıkma politikası uyguladığı söylenen devletin bütçe harcamalarındaki ani düşüş kafa karıştırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarında tasarrufa gideceklerini söylemişti. Bütçe verilerine göre, devletin enerji, temizlik, içecek ve giyecek harcamaları geçen yılın ocak ayına göre artmadı, aksine azaldı. Verilere göre devletin ocak ayındaki genel enerji harcaması geçen yılın aynı ayına göre artmadığı gibi yüzde 5.4 oranında düşerek 7.9 milyar liradan 7.5 milyar liraya düştü. Araç saltanatı için geçen yılın ocak ayında 1.5 milyar lira akaryakıt ve yağ parası ödeyen devletin bu yılın ocak ayındaki gideri yüzde 55.5 gibi yüksek bir hızda azalarak 692 milyon liraya geriledi.
Veriler devletin ısınma giderlerinin de yüzde 6.3 oranında azalarak 2.2 milyardan 2 milyar liraya gerilediğini gösterdi. Tasarrufa yöneldiği söylenen devlet temizlikten de kıstı.
150 MİLYAR AÇIK VERDİ
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Geçen yıl ocak ayında temizlik malzemesi alımına 25.5 milyon lira para harcayan kamu kurumları bu yıl ocak ayında sadece 23.8 milyon liralık temizlik malzemesi aldı. Enflasyona rağmen temizlik malzemesinden yüzde 6.3 tasarruf edildi. Veriler devletin giyim ve içecekten de kestiğini işaret ediyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının içeceğe ödediği para bir yılda yüzde 72.6 oranında azalarak 13 milyon liraya düştü. Devletin giyim kuşama ödediği para da bu yılın ocak ayında yüzde 61.5 oranında azaldı. Ancak bütün bunlara rağmen ocak ayında bütçe 150.7 milyar liralık devasa bir açık verirken faiz gideri 121 milyara ulaştı.
Kiradan, uçaktan kısamadı
KİRA giderlerine para yetiştiremeyen devletin aylık kira gideri ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 131 oranında artarak 622 milyon liraya tırmandı. Kiralık taşıtlara ödenen parada tasarruf olmadığı gibi yüzde 54 artış yaşandı. Uçak, helikopter, insansız hava aracı (İHA) ve dronlara ödenen kira parası da yüzde 360 oranında artarak 142 milyon lirayı aştı. Devlet haberleşme giderlerinden de tasarruf edemedi.
Haberleşme harcamaları bir yılda yüzde 312 oranında arttı.