DİJİTAL ÇAĞDA ÖĞRETMENLİK: DEĞİŞEN ROLLER, YENİ FIRSATLAR

DİJİTAL ÇAĞDA ÖĞRETMENLİK: DEĞİŞEN ROLLER, YENİ FIRSATLAR

İlk olarak bir önceki yazıma gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Devamı niteliğinde ki bu yazıyı hazırlarken konuya birçok farklı açıdan bakmaya çalıştım. Amacım tabir yerindeyse ‘elle tutulup, gözle görülür’ çözümler ortaya koyabilmekti. Sonucu sizin takdirinize bırakıyorum.

Öğretmen, Öğrenci, Veli: Üçgenin Eksik Kenarları

Bir tarafta emeklilik yaşı dolmuş olmasına rağmen ekonomik kaygılar nedeniyle göreve zoraki devam eden yaşlı öğretmen. 


Diğer tarafta yeni mezun olup atama bekleyen ama bir türlü atanamayan yüzlerce genç aday.


Peki ya orta yaş grubunda ki atanmış kadrolu öğretmenler... Onların yaşadığı içsel ve dışsal sorunları bir önceki yazımda detaylı olarak ele almıştım. (Olmayanın bir derdi, olanın bin derdi var misali)

Sonuç itibariyle
Gençler atanamadığı için üzgün ve çaresiz.
Orta yaş motivasyonunu kaybetmiş yorgun ve kaygılı.
İleri yaş emekli olamadığı için kızgın ve bezgin.

Peki ya öğrenciler!.. Bütün bunlara şahit olan öğrenciler sizce ne durumda hiç düşündünüz mü? ...

Ya da veliler... Onlar da çocuklarına nasıl destek olup geleceğe en iyi şekilde hazırlayacaklarını bilmiyor. Evladının diplomalı bir işsiz veya vasıfsız bir işçi olma ihtimali elini ayağı bağlıyor

Not: İstisnalar kaideyi bozmaz.

Hepimiz biliyoruz ki öğretmenlik, sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir tutku. Öğrencilerin hayatlarına dokunmak, onlara yeni ufuklar açmak ve geleceğe hazırlamak, bizler için büyük bir sorumluluk. Ancak bazen, rutinin içinde kaybolup kendi potansiyelimizi keşfetmeyi unutabiliyoruz.

Peki, öğretmenlik dışında başka hangi alanlarda yetenekli olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Belki de içimizde yatan bir yazar, bir sanatçı, bir girişimci ya da bir teknoloji uzmanı var. Kendinizi sınırlamadan, farklı alanlara yönelmek ve yeni şeyler denemek için neden bir adım atmıyorsunuz?

Emin olun sahip olduğunuz bilgi, iletişim ve empati gibi beceriler, birçok farklı alanda başarılı olmanızı sağlayacaktır. Önemli olan, kendi potansiyelinize inanmak ve yeni başlangıçlardan korkmamak. 


Örneğin, 

Eğitim Danışmanlığı: Özel eğitim kurumlarında veya danışmanlık firmalarında, öğretmenlik deneyimlerinizi kullanarak öğrencilere, öğretmenlere veya eğitim kurumlarına danışmanlık hizmeti verebilirsiniz.

Eğitim Materyali Geliştirme: Kendi alanınızda uzmanlaşarak, ders kitapları, çalışma yaprakları veya online eğitim içerikleri gibi eğitim materyalleri geliştirebilir ve yayınlayabilirsiniz.

Eğitim Proje Yönetimi: Eğitim projelerini yöneterek, organizasyon ve liderlik becerilerinizi kullanabilirsiniz.

Online Eğitim Platformlarında İçerik Üretimi: Eğitim videoları hazırlayabilir veya eğitim içerikleri geliştirebilirsiniz.

Online Ticaret: Kendi alanınızla ilgili ürün (eğitim materyalleri) veya hizmet (online ders) satışı yapabilir; Yada alanınızın dışına çıkıp Amazon, Etsy, Trendyol gibi Pazar yerlerinde varlık gösterebilirsiniz.  

Koçluk: Yaşam koçu, kariyer koçu veya eğitim koçu olarak, bireylere kişisel ve profesyonel gelişimleri konusunda destek verebilirsiniz.

Yazarlık: Reklam metinleri, blog yazıları, makaleler ve kitaplar yazarak (hikâye, kişisel gelişim, sınava hazırlık soruları) para kazanabilirsiniz.

Kişisel Marka İnşası: Kendi alanınızda bir uzman olarak konumlanarak, sosyal medya ve diğer platformlar aracılığıyla kişisel bir marka inşa edebilirsiniz.

Seçiminizi yaparken SWOT analizi yapmayı ihmal etmeyin lütfen. Bu sayede güçlü yönlerinizi görebilir, zayıf yönlerinizi öğrenir, fırsatları değerlendirir ve tehditleri analiz ederek kişisel ve profesyonel gelişiminize yön verebilirsiniz. (Destek almak için bana e-posta ile ulaşabilirsiniz)

Hatta bütün bunları öğrencilerinizle birlikte planlayıp geliştirebilmeniz mümkün. Stratejiyi siz oluşturur teknik konuları onlara yaptırırsınız. Yapacağınız işin seyrine bağlı olarak öğrencilerinizi reklam, metin, tasarım gibi farklı alanlar da konumlandırırsınız. Bu sayede, onlara farklı beceriler kazandıracak ve yaratıcılıklarını desteklemiş olacaksınız. Aynı zamanda, dijital becerilere sahip olan Z kuşağının bu yeteneklerinden faydalanarak, onlarla birlikte yeni teknolojileri keşfedeceksiniz. 


Bu kesinlikle öğretmenler ve öğrenciler için paha biçilemez çok büyük bir kazanım olacaktır.

Öğretmenler: Değişen rollerini ve Kendi potansiyellerini keşfederek, yeni fırsatlar yakalayacak. Bu durum onlara hem ek gelir imkânı sağlayarak ekonomik kaygılarını izale edecek hem de öğrencilerine rol model olmanın haklı gururunu yaşatacak.  Ayrıca atanamayan öğretmenlere de ilham kaynağı olacak. 

 

Öğrenciler: Farklı yetkinlikler kazanacak, yaratıcılığını geliştirecek, problem çözme gücünü artıracak. Liderlik yapmayı veya ekip olmayı öğrenecek. Genç yaşta muazzam bir network elde etmiş olacak. Ayrıca takım çalışması sosyal ve duygusal gelişimini de destekleyecek. Geleceğe daha umutlu ve emin adımlarla yürümesini sağlayacak. Artık onun elinde kuru bir diplomadan çok daha fazlası bulunacak. 
 

Sonuç olarak, öğretmenlik mesleği, sürekli öğrenme ve gelişme gerektiren bir meslektir. Kendimizi sınırlamadan, farklı alanlara yönelmek ve yeni şeyler denemek için cesaret göstermeliyiz. Hem kendimize hem de öğrencilerimize daha iyi bir gelecek inşa etmek için hep birlikte çalışalım.

Unutmayın: Öğretmenlik, sadece bir ARAÇ.
Yüce Allah'ın rızasına uygun, huzurlu ve insan onuruna yakışır bir hayat sürmek asıl AMAÇ

Onlardan öylesi de vardır ki: 'Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik (ver) ve bizi ateşin azabından koru' der. (Bakara Suresi 201)