İktidar “İsraftan kaçmaya mecburuz” dedi ama Diyanet dinlemedi. Eğitim etkinliğini lüks otelde yapan Diyanet şatafattan yine kaçmadı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Gösterişten uzak, mütevazı bir anlayışa her alanda mecburuz” dedi ama devlette tasarruf tedbirleri kağıt üzerinde kaldı. Hutbelerinde “Lüksten ve şatafattan kaçının” çağrısı yapan, israfın haram olduğunu her daim vurgulayan Diyanet İşleri Başkanlığı, 5 yıldızlı lüks otellerde yaptığı toplantılardan vazgeçmiyor.
Aquaparklı havuz
Diyanet 23-26 Ocak tarihleri arasında da “Eğitim Görevlileri Değerlendirme” Toplantısı için Ankara Kızılcahamam’daki Eliz Termal Otel’i seçti. Spa, termal havuz, masaj, tuz odası gibi hizmetlerin olduğu lüks otelde tek kişilik konaklama fiyatı gecelik 4 bin TL’den başlıyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açılışını yaptığı toplantıya Dini İhtisas Merkezleri’nde görevli 200 eğitimci katıldı. Sadece eğitimcilerin bir gecelik konaklaması 800 bin lira tutuyor.
Özel Termal havuz
DAHA ÖNCE DE LÜKS OTELDE...
Ankara Kızılcahamam’daki doğa oteli Eliz, “Thermal Spa & Wellness” oteli olarak geçiyor. Otelde yarı olimpik yüzme havuzu, termal havuz, Türk hamamı, spa ve sauna bulunuyor. Açık havuzlar, fitness merkezleri, köpük, tuz odası, bakım kürleri, kese, masaj gibi hizmetler kadın ve erkek ayrı olarak hizmet veriyor. Diyanet son olarak Kasım ayında üç gün süren Yurt Dışı Din Hizmetleri Konferansı’nı Konya’da beş yıldızlı Dedeman Otel’de yapmış, toplantının masrafını AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi 1 milyon 684 bin 750 TL ödeyerek karşılamıştı.
Kızılcahamam’daki toplantının açılışını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yaptı. Erbaş, otelde ağırlanan personeline, “İnsan yetiştirmek sarraf hassasiyeti gerektirir. Altını tartarken o teraziyi nasıl tutuyorsa, hassasiyet bizlerde daha fazla olmalı. Toplumun manevi hayatına rehberlik edecek kimselerin eğitimi çok özel. Bu din eğitimi olunca sorumluluğunuz daha da artıyor” diye seslendi.
SPA ve masaj küveti
Hutbede israf haram diyorlar
Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, Diyanet hutbelerinde sık sık israf şartafat konularına değinip tasarruf yapılmasını istiyor ancak bu hutbelere kendisi de uymuyor. Diyanet 9 Şubat 2018’deki hutbesinde, “İsraf, sahip olduğumuz nimet ve imkanları ölçüsüzce kullanmaktır. Har vurup, harman savurmaktır. Tükenmeyecek gibi bilinçsizce harcamaktır. Allah Teâlâ’nın bahşettiği nimetlere karşı bir nankörlüktür. İsraf sadece sofralarımıza hasredilemeyecek kadar kapsamlı bir kavramdır’’ denilmişti. 5 Mayıs 2023’deki hutbede ise “Günümüzde israf, yemeden içmeye, sözden davranışa, sağlıktan zamana, bilgiden çevreye, emekten enerjiye kadar pek çok alana yayılmıştır. Ne hazindir ki, dünyanın farklı bölgelerinde bir lokma ekmeğe muhtaç insanlar varken başka bölgelerde tonlarca ekmek ve gıda sorumsuzca çöpe atılıyor.” denildi.
AKP’NİN GÖZDE OTELİ
Diyanet’in tercih ettiği termal otel, AKP’nin çok sayıda toplantısına da ev sahipliği yaptı. İkidar partisinin yerel seçime hazırlık toplantısı kasım ayında bu otelde gerçekleştirildi. İnternet sitesinde otel, “Ankara’nın en yoğun orman örtüsüne sahip, maden suyu ve şifalı kaplıcalarıyla ünlü Kızılcahamam ilçesinde, mükemmel bir konuma sahiptir” diye tanıtılıyor. Tesiste 494’ü apart süit toplam 588 oda bulunuyor. Konuklar termal havuzlarda ter atıyor, içinde dev bir aquapark bulunan yarı olimpik yüzme havuzunda serinliyor. Türk Hamamı, jakuzi, sauna, buhar banyosu ve tuz odası konaklama fiyatına dahil hizmetler arasında bulunuyor. SPA için ise ilave ücret ödeniyor. Otelde, termal turizmin zirve mevsimi sayılan kış aylarında kişi başı konaklama fiyatı en düşük 4 bin liradan başlıyor 8 bin liraya kadar çıkıyor.
Tuz odası
92 MİLYARLIK BÜTÇESİ VAR
Diyanet’in 2024 bütçesi 91 milyar 824 milyon lira ile 6 bakanlığı geride bırakıyor. İçişleri, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Sanayi ve Teknoloji, Ticaret Bakanlıkları bütçelerini geçiyor. Diyanet’in 2025 bütçesi 113,9 milyar TL, 2026 bütçesi ise 131,1 milyar TL olarak öngörülüyor. Diyanet’in geçen yılkı bütçesi 35 milyar 910 milyon liraydı. Bütçesi temmuzda kabul edilen ek bütçe ile 36 milyar 468 milyon liraya çıkarıldı. Diyanet harcamada frene basmayınca bu ödenek de yetmedi. 2023’ü 50 milyar liranın üzerinde bir harcamaya kapattı. Böylece başlangıç ödeneğini 14 milyar lira aşmış oldu.