Artan enflasyon ve hayat pahalılığı vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Et fiyatlarındaki artışın ardından et fiyatlarının dışarıdaki kasaplara göre daha uygun olduğu Et ve Süt Kurumu’nun önünde kuyruk oluştu. Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, "Emekliye 7 bin 500 TL para veriyorsun. Kasapta bir kilo kemikli kuzu et fiyatı 270 TL, dananın 360 TL olmuş. Bu insanlar nasıl geçimini yapacak. Emekli birinin et alma şansı yok. Kilosu 200 TL’de olsa emekli et alamaz”. diye konuştu.

Hayat pahalılığı her geçen gün kendisini hissettirirken vatandaşlar uygun fiyata gıda ürünlerinin satıldığı marketlere yöneliyor. Diyarbakır'da et fiyatlarındaki artışın ardından fiyatların dışarıdaki kasaplara göre daha uygun olduğu Et ve Süt Kurumu’nun önünde sabah saatlerinde kuyruk oluştu.

Günde yaklaşık bin kişinin uğradığı kurumda, 1,5 ton et satılıyor. Kimisi ürünlerini alıp giderken kimisi ise yetişemeyince eli boş dönüyor.

Et fiyatlarının dışarıdaki kasaplara nazaran Et ve Süt Kurumu’nda çok uygun olduğunu dile getiren Mehdi Özkoç, 800 TL’ye 5 kilo et aldığını belirtti. Özkoç, “Etin fiyatı burada ucuz olduğu için geldik. Ailemiz yemeklerde et kullansın. Yaklaşık 5 kilo et aldım. Fiyatı da dışarıdaki fiyata göre uygun. 800 TL’ye 5 kilo eti aldım. Bugün ilk defa geldim buraya” dedi.

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, et fiyatlarındaki artışın kasaplardan kaynaklanmadığını söyledi.

'BU ZAMLARI BİZ YAPMIYORUZ'

Hiçbir ürünün yerinde durmadığını belirten Atlı şöyle konuştu:

“Bir porsiyon yemeğin fiyatı bile 200 TL olmuş. Bu zamları biz yapmıyoruz. Bugün hangi kaleme zam gelmemiş ki. Hayvancılıkta Diyarbakır önemli bir bölge ancak günümüzde kimse besicilik ve hayvancılık yapmak istemiyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Vatandaş hayvana evladı gibi bakıyor ama karşılığını almayınca bu işi yapmak istemiyor. Şuan besicilerin ciddi çoban sıkıntısı var. 35 bin TL maaşlı çoban bulunamıyor.

Hayvancılık ve üretime destek verilmesi gerektiğini belirten Atlı, “Hükümet köklü çözüm bulmadığı taktirde büyük sorunlar bizi bekliyor. Birkaç yıl sonra tamamen ithalat ete mahkum oluruz. Karkas etini ithal etmekle sorun çözülmez. Bu günü kurtarmaya yöneliktir. Bir dönem dışarıdan ithal et getirdiler, 5-6 ay sonra tekrar sorun yaşandı. Kendi toprağında üretime ve besiciye destek vereceksin, bundan başka çözüm yok. Hayat şartları zor. Emekliye 7 bin 500 TL para veriyorsun. Bu parayla nasıl hayat yaşayacaksın. Kasapta bir kilo kemikli kuzu et fiyatı 270 TL, dananın 360 TL olmuş. Bu insanlar nasıl geçimini yapacak. Emekli birinin et alma şansı yok. Kilosu 200 TL’de olsa emekli et alamaz”.

Tüketiciler, Et ve Süt Kurumu ile kasaplar arasında 90 ila 100 liralık fiyat farkı bulunduğunu belirtti. Diyarbakır Et ve Süt Kombinası yetkilileri, merkezdeki iki satış mağazasında günde ortalama 1.5 ton kıyma, 1.5 ton da kuşbaşı olmak üzere 3 ton et satıldığını söyledi. Günde ortalama 800 kişinin alışveriş yaptığını belirten yetkililer, bazı günlerde yoğunluk yaşandığını belirtti.

Kaynak:Karar