Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğalgazda kademeli tarifeye geçiş için çalışmalarını hızlandırdı. Tüketim miktarına göre fiyatlandırma planlanan yeni modelde, illerin iklim koşulları dikkate alınarak her bölgeye özel kademe sınırları oluşturulması hedefleniyor. Bakanlık, sübvansiyonların yalnızca gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını amaçlarken, Hakkari ve Erzurum gibi soğuk illerdeki yüksek tüketim ile Adana ve Mersin gibi sıcak illerdeki düşük tüketim arasındaki fark dengelenecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, uzun süredir gündemde olan kademeli doğalgaz tarifesi konusunda çalışmaları derinleştiriyor. Daha önce elektrikte uygulamaya konulan tüketim esaslı fiyatlandırma modelinin doğalgaz için de gündeme alınması, iklimsel farklılıklar nedeniyle daha karmaşık bir yapıgerektiriyor. Bakanlık, soğuk bölgelerde yaşayan vatandaşların mağdur edilmemesi için illere göre farklı kademe planlamaları üzerinde duruyor.
Ekonomim'in haberine göre, Kasım 2024’te konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, tüketim miktarına göre fiyatlandırma modelinin doğalgazda daha hassas bir altyapı gerektirdiğini vurgulamıştı. Bu kapsamda sürdürülen teknik hazırlıklar, özellikle soğuk iklimdeki illerin lehine olacak şekilde sosyal sübvansiyonların hedeflenmesini amaçlıyor.
Doğal gaz faturalarında kademeli tarife sistemi hayata geçiyor. Her il için farklı tüketim sınırları belirlenirken, soğuk bölgelerde yaşayanlara daha fazla destek sağlanacak. Böylece, yüksek tüketimin olduğu illerde vatandaşların mağduriyeti önlenecek.
Doğal gazda kademeli tarife dönemine yıl sonuna doğru geçilmesi planlanıyor.
Elektrikte bu yılın başında geçilen maliyet esaslı tarife dönemi ile yıllık elektrik tüketimi 5 bin kilovatsaatin üzerinde olan mesken aboneleri elektriğin gerçek maliyetini ödemeye başlarken, benzer bir uygulamanın doğalgazda da hayata geçmesi bekleniyor.
Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği Başkanı Ali Rıza Öner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşarak desteklemenin doğru yere yapılması için elektrikte başlattığı uygulamaya doğalgazda da geçeceğini, doğalgazda soğuk ve sıcak şehirlerin ayrıştırılarak kimsenin mağdur edilmemesinin sağlanacağını söyledi.
EN ÇOK TÜKETİM HAKKARİ’DE
Öner, Türkiye’de her 100 hanenin yaklaşık 59’unun ısıtma, pişirme ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla doğalgaz kullandığını kaydetti.
Hanelerde doğalgazın önemli bir kısmının ısınmak amacıyla kullanıldığını ve bunun da soğuk iklime sahip şehirlerde bir dezavantaj oluşturduğunu anlatan Öner “Bakanlık bu sebeple her il için ayrı bir kademe belirleyerek vatandaşları mağdur etmemeyi ve soğuk-sıcak iklime sahip illerin ayrımını yapmayı hedefliyor.
BAKANLIK TÜM VERİLERİ TEK TEK ÇIKARDI
Son açıklanan 2023 verilerine bakıldığında hane başı ortalama tüketimin en yüksek olduğu il 1.401 metreküp ile Hakkâri olurken, bunu sırasıyla 1.348 metreküp ile Erzurum, 1.317 metreküp ile Ardahan, 1.311 metreküp ile Muş ve 1.224 metreküp ile Ağrı izledi. En az tüketim ise sırasıyla 521 metreküp ile Adana, 527 metreküp ile Osmaniye, 531 metreküp ile Mersin ve 566 metreküp ile Antalya’da gerçekleşti.
İstanbul’da ise haneler bir yılda ortalama 869 metreküp, Ankara’da 1067 metreküp, İzmir’de 736 metreküp gaz tüketti.
Bakanlık bütün bu verileri dikkate alarak her il için ortalama tüketim belirleyerek bu tüketimin altında kalanları desteklemeye devam ederken, üstünde kalanlara ise gerçek maliyetleri yansıtmaya başlayacak” dedi.
“GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DESTEK SAĞLANMALI”
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, Bakanlığın amacının, doğalgaz sübvansiyonlarının daha adil bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması olduğunu söyledi.
GAZBİR (Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği) verilerine göre yapılan analizde, hane başına en yüksek doğalgaz tüketimi 1401 metreküp ile Hakkari’de, en düşük tüketim ise 521 metreküp ile Adana’da kaydedildi. Öner, bu farkın doğrudan iklim koşullarından kaynaklandığını belirtti.
TÜKETİM İLLERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR
TAYED Başkanı Öner’in verdiği 2023 yılı ortalama tüketim verileri şöyle:
-
En yüksek tüketim:
-
Hakkari: 1401 metreküp
-
Erzurum: 1348 metreküp
-
Ardahan: 1317 metreküp
-
Muş: 1311 metreküp
-
Ağrı: 1224 metreküp
-
-
En düşük tüketim:
-
Adana: 521 metreküp
-
Osmaniye: 527 metreküp
-
Mersin: 531 metreküp
-
Antalya: 566 metreküp
-
-
Büyükşehirler:
-
İstanbul: 869 metreküp
-
Ankara: 1067 metreküp
-
İzmir: 736 metreküp
-
“İL BAZLI KADEME UYGULAMASI MASADA”
Öner, Bakanlığın her il için iklim koşulları dikkate alınarak farklı tüketim kademeleri belirleme yönünde bir yaklaşım geliştirdiğini kaydederek, "Amaç, doğalgaz tüketiminde adaleti sağlamak ve sübvansiyonların yanlış ellere gitmesini önlemek" dedi.
Yeni sistemin hayata geçmesi halinde, soğuk iklimde yaşayan haneler lehine tarifelendirme yapılacak, böylece bölgesel iklim farklılıklarının fiyatlandırmaya doğrudan yansıması sağlanacak.