Aydınlık'ta yer alan habere göre: Cumhurbaşkanı  Recepn Tayyip Erdoğan’ın, Meral Akşener ve Özgür Özel’le görüşmeleri sonrası  AK Parti - MHP  arasını açmaya dönük operasyon hız kazandı. AK Parti içinde MHP’den rahatsız olan Amerikancı kanat harekete geçti. Bahçeli’nin son dönemde, “Şam ile işbirliği kurulmalı. Bölücü terör örgütünün kaynağında Türkiye ile Suriye'nin eşgüdüm halinde yapmalarını önerdiğim askeri operasyonlarla kökü kurutulmalıdır." gibi çıkışları kritik önemde. ABD’nin MHP’den rahatsız olduğu, MHP’ye yönelik operasyonlar yaptığı ve bir AK Parti-CHP koalisyonu istediği sır değil.

­DOĞRULAYAN GELİŞMELER

ABD’nin Cumhur İttifakını dağıtma operasyonu - Resim : 1
Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek

Bu kapsamda, Vatan Partisi  Genel Başkanı Dr. Doğu Periçek, 27 Nisan günü İzmir Kitap Fuarı’nda halkla bir araya geldiği söyleşide, ABD’nin AK Parti-CHP koalisyonu planını ilân ederek, “ABD’nin planı MHP’yi kopararak, AK Parti’yi CHP üzerinden FETÖ ve PKK’yla müttefik haline getirmek” uyarısında bulunmuştu. Perinçek bir buçuk ay önce yaptığı konuşmasında, “Önemli Amerika planları var. Hazırlanan; AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi’ni bir büyük koalisyonda birleştirmek. MHP’yi ondan kopartarak AK Parti’yi de en sonunda CHP’nin müttefikleri olan PKK’yla, FETÖ’yle müttefik haline getirmek. Dolayısıyla PKK ve FETÖ’ye yeni mevziler kazandırmak.” ifadelerini kullandı.

Haziran ayında Perinçek’in uyarısını doğrulayan gelişmeler yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Haziran’da eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i kabul etti. 11 Haziran günü ise CHP Genel Merkezi’nde Özgür Özel'e ziyarette bulundu. Erdoğan, Özel’le görüştüğü gün Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'i kabul etti. Erdoğan-Özel görüşmesi sonrası CHP çevrelerinden her iki partinin özellikle ekonomide birlikte çalışabileceğine dönük açıklamalar geldi. Görüşmelerin ardından Devlet Bahçeli’den, AK Parti içinde MHP’den rahatsız olan ve yeni bir yol arayışında olan çevrelere karşı kamuoyu açıklaması geldi. Son dönemde moda haline gelen siyasette “normalleşme” söylemi altında AK Parti ve MHP’nin arasını açma operasyonunun ayrıntıları haberimizde.

AKŞENER’LE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Haziran’da eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i Külliye’de kabul etti. Görüşme sonrası ‘Erdoğan’ın Akşener’e cumhurbaşkanı yardımcılığı teklif ettiği’ iddiası gündeme getirildi. Görüşmenin ardından İYİ Parti içinde ciddi tartışmalar ve huzursuzluk başladı. CHP, İYİ Parti içindeki huzursuzluktan faydalanmak için harekete geçti.

GÖRÜŞME SONRASI ‘BİRLİKTE ÇALIŞMA’ MESAJLARI

11 Haziran günü ise CHP Genel Merkezi’nde Özgür Özel'e iade-i ziyarette bulundu. Özgür Özel’in ziyaretinde ‘kayyım atamaları, Gezi Davası tutukluları, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi, Sinan Ateş cinayeti, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması’ gibi siyasi taleplerin gündeme geldiği ifade ediliyor.

Diyanet'in Suudi Makamlarına İhbarıyla Gözaltına Alınan Türk Vatandaşlarından Yardım Çağrısı:''Bizi Çöp gibi Aldılar...' Diyanet'in Suudi Makamlarına İhbarıyla Gözaltına Alınan Türk Vatandaşlarından Yardım Çağrısı:''Bizi Çöp gibi Aldılar...'

Ziyaret sonrası CHP çevrelerinden her iki partinin birlikte çalışabileceğine dönük mesajlar verildi. CHP’ye yakın Sözcü TV, Halk TV, KRT televizyonları, “Cumhur İttifakı’nda çatlak. Bahçeli her an erken seçim diyebilir!” haberleri yaparken, Cumhuriyet Gazetesi’nde CHP’li kurmaylara dayandırarak, “Ekonomi için ORTAK MASA” manşeti attı. Cumhuriyet’in haberine göre CHP kurmayları, Özel’in Erdoğan’a kaynak bulma önerisi sonrası partililer, Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e talimat verdiğini aktararak, “Sayın Mehmet Şimşek’e verilen talimatla vergi konusunda bir düzenlemeyi kendi başlarına çalışmak isteyebilirler. Ancak bizim talebimiz birlikte çalışmak.” dedi.

Partililer görüşme sonrası Gezi tutuklularının serbest bırakılması konusunda da “olumlu adımlar beklendiğini” aktardı. CHP’nin ‘Gölge Kabine’ diye tarif ettiği kurmayları, Bakanlarla bir araya geliyor. Bu kapsamda, CHP Merkez Yürütme Kurulu’nun ekonomi kurmayları Selin Sayek Böke, Yalçın Karatepe ve Volkan Demir, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Kurban Bayramı’ndan sonra bir araya gelecek.

BAHÇELİ: AK PARTİ İÇİNDE SUYU BULANDIRANLAR VAR

Erdoğan’ın Akşener, Özgür Özel ve Ayşe Ateş buluşması sonrası yazılı açıklama yapan MHP Lideri Devlet Bahçeli’den, ‘AK Parti içinde suyu bulandıranlar var’ çıkış geldi. Görüşme trafiğinin MHP’yi hedef alan karalama kampanyasına dönüştüğüne dikkat çekti. Bahçeli, Sinan Ateş davası için de “MHP duruşmada hazır bulunacak.” açıklaması yaptı.

Bahçeli’nin şu cümleleri ise çok konuşuldu: “Yurt içi ve yurt dışı menşeli çıkar odaklarının, yıkım ortaklarının, siyasi istikrar muhalifi çevrelerin, bilhassa da Cumhur İttifakı muarızlarının partimizi töhmet altında bırakmak, bir yol ayrımının inşasını sağlamak maksadıyla kesintisiz faaliyet içinde oldukları meydandadır. AK Parti içindeki gayri memnun kesimin devamlı suyu bulandırmasını da dikkate alarak, AK Parti ile CHP arasında geniş tabanlı bir ittifakın vücuda gelmesi, buna da altılı masanın diğer unsurlarının desteği Milliyetçi Hareket Partisi’nin samimi dileği ve temennisidir. Buna rağmen Cumhur İttifakı’na bağlılığımız kararlılıkla devam edecek, TBMM’de kanun tekliflerine verilen desteğimiz aynen sürecektir.”

ÖZEL: İTTİFAKINDAN MEMNUN DEĞİLSE BİZE KATILABİLİR

Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla ilgili konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Sayın Bahçeli şöyle bir kolaycılık yapmasın, memleketi bu hale kadar getirip suç ortağını bize doğru itmesin. Bu sorunları ya çözsünler, ya bıraksınlar biz çözeriz. Ben Sayın Bahçeli'ye şöyle bir davette bulunayım. Eğer kendi ittifakından memnun değilse, bizim ittifakımıza katılabilir." ifadelerini kullandı.

‘CUMHUR İTTİFAKI KARARLILIKLA YOLUNA DEVAM ETMEKTEDİR’

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ülkemizi karşı karşıya olduğu tehlikelerden korumak ve geleceğe güçlü bir şekilde taşımak için kurulan Cumhur İttifakı kararlılıkla yoluna devam etmektedir. Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak için Cumhur İttifakı olarak, ülkemizi geleceğe taşımak ve milletimize hizmet etmek noktasında güçlü siyasetlere imza atmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Özgür Özel’in sözlerine de tepki gösteren Çelik, “CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in Cumhur İttifakı’nın birliğinde ve bütünlüğünde bir sorun olduğunu düşünmesi beyhude bir yaklaşımdır. Özel’in Cumhur İttifakı bileşenlerine ‘suç ortağı’ demesi ise siyasi nezaket atmosferine yakışmayan saygısız bir siyasi saldırganlıktır. Cumhur İttifakı güçlü bir birliktelikle yoluna devam etmektedir ve her türlü saldırganlığa siyaset ve hukuk zemininde cevap verecek güçtedir.

Özel’in Cumhurbaşkanımızın iade-i ziyareti sonrasında bu şekilde yakışıksız bir açıklama yapmasını, yürüttüğü siyasete dönük olarak CHP içinde meydana gelen rahatsızlıkları giderme çabası olarak görüyoruz.”

ERDOĞAN, İTALYA DÖNÜŞÜ BAHÇELİ İLE GÖRÜŞECEK

ABD’nin Cumhur İttifakını dağıtma operasyonu - Resim : 2

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Erdoğan'ın yurt dışı seyahatinden döndükten sonra bir araya geleceği öğrenildi. Bahçeli, Cumhurbaşkanı'nın bir önceki dönem İyi Parti'nin Genel Başkanı Meral Akşener, CHP lideri Özgür Özel ve Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ile temaslarının ardından dikkat çeken paylaşımlarda bulunmuş; siyasette bu göndermeler "Cumhur İttifakı'nda deprem" olarak yorumlanmıştı. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Bahçeli’nin açıklamalarının ardından AK Parti kurmayları "Yeni ittifak yok, Cumhur devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanı, her toplantıda bize ‘Aman ha, Cumhur İttifakı’na zarar verecek bir söz davranış içerisinde olmayın’ diye uyarıyor" şeklinde konuştu.

AK Parti kaynakları, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu açıklama Cumhurbaşkanı ile görüşülerek yapılmış bir açıklamadır. Cumhur İttifakı sıradan bir işbirliği değildir. Hangi şartlarda bir araya geldiğimizi unutmayız. Hem biz, hem sayın Cumhurbaşkanı; sayın Bahçeli ve MHP’yi çok önemsiyoruz. Her toplantıda Cumhurbaşkanı bize ‘Aman ha, Cumhur İttifakı’na zarar verecek bir söz davranış içerisinde olmayın’ diye uyarıyor. Son görüşmelerinde de, Sayın Bahçeli ile çok iyi görüşme yaptıklarını ve aralarında herhangi bir problem olmadığını özellikle söyledi.”

AK Parti Grup Başkan Vekili Emin Akbaşoğlu “Cumhur İttifakı kararlılıkla yoluna devam etmektedir. Bu konuda irademiz nettir” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir de Cumhur İttifakı’nın 15 Temmuz ruhuyla kurulduğunu belirterek “Bugüne kadarki ittifak girişimlerini günü kurtarmak üzerine inşa edenlerin, bu ilkeli bir araya gelişi idrak etmesini beklemiyoruz” mesajını verdi.

PROF. GÜRSES: AMERİKA MHP’Yİ İSTEMİYOR

ABD’nin Cumhur İttifakını dağıtma operasyonu - Resim : 3

Ulusal Kanal’da katıldığı programda Amerika’nın MHP’yi istemediğini belirten Prof. Dr. Emin Gürses şu değerlendirmelerde bulundu: “Bahçeli açıkça Amerika’nın kuracağı bir ‘Müslüman İsrail’ yani Kürdistan’a karşı cephe aldı. Amerika da ‘Bu parti bana cephe aldı.

O zaman Bahçeli’den kurtulmak lazım’ diyor. Onun için diyorum; bu operasyonlara dikkat etmek lazım. Bunlar hep MHP’yi tasfiye operasyonları… Bahçeli, devletin önemli bir ismidir. Batı MHP’yi istemiyor. Çünkü MHP, Batı’ya karşı tam bir cephe aldı. Avrupa Birliği zaten ABD’nin emrinde. MHP’yi kesinlikle ABD istemiyor. Bahçeli’nin konuşmaları 70’li yıllarda Allende’nin konuşmaları gibi. Sol liderler konuşsa böyle konuşur.”

‘BAHÇELİ’NİN ÇIKIŞI NİYET BEYANI’

ABD’nin Cumhur İttifakını dağıtma operasyonu - Resim : 4

Aydınlık, dün Cumhur İttifakı kaynaklarından edindiğine bilgilere dayanarak kamuoyuna duyurduğu haberinde, “Bahçeli’nin sözleri Erdoğan’a “sitem” ya da “rest” değil. Bahçeli, AK Parti içinde MHP’den rahatsız olan ve yeni bir yol arayışında olan çevrelere karşı kamuoyu huzurunda niyet beyanında bulundu. İttifaka sadık olduğunu bildirdi.” sözlerine yer vermişti. Aydınlık’ın dünkü haberinden bir bölüm şöyleydi:

“Cumhur İttifakı kaynakları, AK Parti içinde MHP’yle yan yana olmaktan ve birlikte tutturulan rotadan rahatsız olanların Bahçeli’nin hamlesiyle şaşırdıklarını ileri sürdüler. Bu grubu AK Parti içinde aktif ve pasif bazı isimlerle kimi gazetecilerin oluşturduğunu hatırlatan kaynaklar ‘Sayın Cumhurbaşkanının AK Parti kurultay sürecinde atacağı adımlar resmi netleştirecektir. Gelişmeler izleniyor.’ şeklinde konuştular.

Kaynaklar yerel seçim yenilgisini gerekçe yapan MHP’den rahatsız grubun dış politikadaki bazı nüanslara, kayyım politikalarına, kanun hükmünde kararnamelere, milli savunma girişimlerine de karşı olduğunu eklediler. 2015 öncesi çizgiyi arzu ettiklerini not düştüler.”

TAM BİR SİYASİ TUZAK

Eski Ak Parti Milletvekili Mehmet Metiner de, dün Yenişafak gazetesindeki köşesinde, Cumhur İttifakı’nın durduk yere tartışma konusu edilmesinin tam bir siyasi tuzak olduğunu belirtti. Metiner’in yazısından bazı bölümler şöyle: “Birileri belli ki MHP’yi AK Parti’den AK Parti’yi MHP’den kopartmak istiyor. Bu dış tezgâhın içeride siyasi figüranları yok değil. Gazeteci görünümlü kimi kullanışlı aparatların da bu amaca hizmet için nasıl bir oyun planı içinde hareket ettikleri de görülüyor…

“Önemli olan lider ve yönetim düzeyinde yapılan açıklamalardır. Karar ve idare katında olmayan kimi AK Partililerin veya AK Parti’ye yakınlıklarıyla bilinen kimi gazetecilerin söylemlerine bakarak yorum yapmaktan kaçınmak, onların tuzağını bozmak adına çok daha doğru olacaktır kanaatindeyim.”

Editör: Ahmet Kacır