14 Mayıs seçimlerinin ardından Erdoğan'ın faiz açıklaması ile birlikte dolar 20 seviyesini aşıp rekor kırarak yeni haftaya başladı. Ekonomistler yılın ikinci yarısında dolar kurunun 24-25 lira aralığında bir seviyeye yükselmesini öngörürken, liranın dolar karşısında seçim öncesine göre yüzde 1.24, depremden bugüne yüzde 5, yılbaşından bugüne ise yüzde 5.6 kayıp yaşadığını kaydetti.

Merkez Bankası'nın faiz kararının verileceği yeni haftaya girilirken piyasalarda hareketlilik kendisini gösterdi. Seçim haftasına düşüşle başlayan dolar seçim sonrası ise rekorunu tazeledi. Seçimlerden sonra ise Merkez Bankası'nın faiz politikasında değişikliğe gidip gitmeyeceği merak konusu oldu.

Yurt içi piyasalar üç günlük tatilin ardından Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasının yapılacağı 28 Mayıs Pazar günü öncesi son işlem haftasına başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CNN International’a yaptığı açıklamalarda faizleri düşürmeye devam edeceği sinyalini verirken, TCMB nakit avans düzenlemesini geri çekti. Dolar/TL ise ilk kez 20 seviyesini aşarak rekor tazeledi.

YILBAŞINDAN BUGÜNE YÜZDE 5.6 DEĞER KAYBI YAŞANDI

Dünya Gazetesi'nden Birol Bozkurt'un haberine göre, Erdoğan’ın faiz açıklaması sonrası, perşembe günkü TCMB toplantısı ve pazar günkü seçim öncesi dolar/TL yeni haftaya 20 seviyesini aşıp rekor kırarak başladı. Dün bir ara yüzde 4,3 yükselişle 20,6588’e kadar çıkan dolar/ TL daha sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi ve 19,82 seviyesinde denge buldu. Bu verilere göre, TL dolar karşısında seçim öncesine göre yüzde 1.24 değer kaybederken, depremden bugüne yüzde 5, yılbaşından bugüne ise yüzde 5.6 kayıp yaşadı.

Piyasalarda TL’nin olması gerekenden daha değerli olduğuna dair yorumlar ve daha çok değer kaybetmesi gerektiğine yönelik beklenti döviz talebini artırırken ekonomi yönetiminin istikrarlı TL olarak nitelediği bu sistemde Merkez Bankası rezerv kaybetmeye devam ediyor.

DÖVİZ TALEBİ KUR ÜZERİNDE BASKI YAPIYOR

Hem kurumsal hem bireysel döviz talebinin kur üzerinde güçlü bir baskı yarattığına dikkat çeken Ata Yatırım Hazine Müdürü Yalaz Özkanlı, “Bu iç talebe rekor yüksek seviyelerde seyreden cari işlemler açığı da eklendiğinde zorlayıcı bir dış denge resmi ortaya çıkıyor.

Buna rağmen döviz kurunun ılımlı bir yükseliş seyrini korumasının maliyeti ise Merkez Bankası rezervinde son haftalarda hızlanan düşüş oldu. Özellikle net rezerv varlıkların ulaştığı seviye itibarıyla rezervlerde gözlenen bu düşüş trendinin sürdürülebilirliğinin düşük olduğu söylenebilir.

Bu nedenle seçim sonrasında mali politika ve krediler kanalı ile ekonominin soğutulduğu, ya da döviz kurlarında daha yüksek bir seviyeye doğru düzeltme yaşadığımız, veya her ikisinin aynı anda gerçekleştiği bir senaryo gündeme gelebilecektir” diye konuştu.

DOLAR YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRECEK

Merkez Bankası’nın faiz politikasında değişiklik beklemediğini söyleyen Özkanlı, şöyle devam etti; “Vadeli işlemler piyasasında oluşan fiyatlama, bu tür bir düzeltme sonrasında Türkiye ekonomisinin daha sürdürülebilir bir dengeye gelebilmesi için dolar kurunun yılın ikinci yarısında 24-25 TL aralığında bir seviyeye yükselmesi beklentisine işaret etmekte. Ancak bu seyir, büyük ölçüde, seçimin ardından kurgulanacak yeni ekonomi politikası çerçevesine bağlı olacaktır.

Seçim belirsizliği ortadan kalkana kadar TCMB’nin para politikasında anlamlı bir değişikliğe gitmesini beklememek gerekir; bu nedenle 25 Mayıs Para Politikası Kurulu toplantısından bir değişiklik kararı çıkması ihtimalinin son derece düşük olduğunu düşünüyoruz.”

'POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART'

Merkez Bankası’nın ikinci tur seçimleri öncesinde bir değişiklik yapmasını beklemediklerini söyleyen Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan,”Para politikası perspektifi gevşek bir parasal duruşa dayanıyor ve bunun enflasyon etkileri ise bankacılık düzenlemeleri ile dengelenmeye çalışılıyor. Mevcut siyasi konjonktürde normalde bu yaklaşımın devamı beklenir. İkinci turun nasıl sonuçlanacağına dair belirsizlik, faiz politikası için tahmin yapma eşiğinde değiliz.

Karar'da yer alan habere göre, Ekonominin %43,7’lik enflasyon ve negatif reel faiz konsepti içinde önemli kırılganlıklara maruz kalabilme eşiği çerçevesinde enflasyonu düşürmek için Ortodoks politikalar gerekli görünmekte. Yeni ekonomi perspektifinin dayandığı büyüme ise faizlerin artırılmasına imkan vermiyor. TCMB politikalarının evrim geçirip geçirmeyeceği tamamen seçim sonuçlarına bağlı olacaktır” dedi