Güvenli dediği Gazze’nin güneyine bomba yağdıran İsrail, ateş hattında kalanlar için akıllı telefonla açılabilen QR kodlu ‘Güvenli Bölge Haritası’ paylaştı. İnternet kesikken, kimsede akıllı telefon yokken sunulan plan ‘Dünyayla alay etmekten farksız’ dedirtti. Tel Aviv’in asıl amacının artan kamuoyu baskısı karşısında kendini kurtarma çabası olduğu vurgulandı.

Kanlı işgali dünyanın gözü önünde Gazze’nin tamamına yayan İsrail’in tankları kentin güneyindeki Han Yunus yakınlarına girdi. Han Yunus ve Nuseyrat Mülteci Kampı’na saldırılarında en az 50 kişi hayatını kaybetti. Yaşam savaşı veren Filistinliler ‘Sığınmamızı istedikleri yerleri de bombalıyorlar’ dedi. Yerinden edilenlerin sayısı 1.9 milyona ulaşırken insani yardım grupları Filistinlilerin kaçacak yerlerinin kalmadığını belirtti.

İNTERNETİN KESİK OLDUĞU BÖLGEDE QR KODLU HARİTA!

Bu noktada İsrail ordusunun hazırladığı ‘güvenli bölgeler haritası’ ise tepki çekti. Gazze Şeridi’nde internet ve iletişim tamamen kesilmesine rağmen harita sosyal medyadan paylaşıldı. Sivillerin gidebileceği noktaları gösteren haritanın sadece akıllı telefonlarla açılabilecek bir QR kodla açılması ise dikkat çekti. Tuzak gibi tahliye planı karşısında ‘İnternet yok, insanların cebinde akıllı telefon yok. Bunu kim nasıl uygulayacak’ tepkileri yükseldi.

AB’DEN EN SERT ÇIKIŞ: BUNUN ADI SAVUNMA DEĞİL KATLİAM

Ateşkesin ardından soykırımı hızlandıran Netanyahu hükümetine karşı Batı’nın tavrı sertleşiyor. Avrupa Birliği Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Gazze’deki saldırılar ‘katliam’ şeklinde nitelendirdi. Sivil kayıpların artabileceğine vurgu yapan Borrel “İsrail’in kendini savunmaya hakkı olsa da bu kadar sivil kayıp verilmesini kimse kabul edemez” dedi.

‘KİPA’LILAR DA MEYDANDA

Gazze’de can kaybı 16 bine yaklaşırken sokakların tepkisi dinmiyor. ABD’de Beyaz Saray önünde gerçekleştirilen protestonun ardından Brooklyn ve Manhattan sokaklarında Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Aralarında Yahudilerin de bulunduğu eylemciler, ABD hükümetinin İsrail’e yardım göndermeyi durdurması için çağrıda bulundu. ‘Kan dursun’ sloganları atıldı.
0612krt01a-tum.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Geçen cuma sona eren ‘insani ara’dan sonra Gazze’deki saldırılarını ve işgal çabalarını daha da hızlandıran İsrail, bir yandan da dünya kamuoyuyla adeta dalga geçiyor. Gazze’nin kuzeyini acımasız bombardımanlarla boşalttıktan sonra bu kez gözünü g diken işgal güçleri girişecekleri yeni katliamlar öncesi sözde uyarılarda bulundu. Önceki gün halka güneyde bulunan Han Yunus’un bazı bölgelerini terk etmesini, Akdeniz kıyısına ve Mısır sınırına yakın Refah kentine doğru hareket etmesini istediler. Bu kapsamda da “Gazzeliler’i daha güvenli bölgelere yönlendiren bir haritayı gösteren QR kodlu broşürler attık” açıklamasını yaptılar. Ancak İngiliz yayın kurumu BBC, Gazze’deki muhabirine dayandırarak, bölgedeki Gazzeliler’in haritadan haberdar olmadıklarını ya da internet bağlantısı olmadığı için uyarıları göremediklerini aktardı. İnternet kesikken, kimsede akıllı telefon yokken sunulan plan ‘Dünyayla alay etmekten farksız’ yorumlarına yol açtı. İşgali tüm tepkilere rağmen Gazze’nin tamamına yayan İsrail’in tankları kentin güneyindeki Han Yunus yakınlarına girdi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail’in Gazze’deki Han Yunus kenti ile Deyr el-Belah’taki Nuseyrat Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırılarda en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. New York Times da, uydu görüntülerine atıfla, İsrail’in Gazze’nin güneyini işgal etmeye başladığını aktardı. Gazete, haberinde, ‘İsrail’in kuzeyin büyük bir bölümünü ele geçirdikten sonra Hamas kontrolündeki son bölge olan güneye doğru ilerlediğini’ yazdı. Haberde, bölgede çok sayıda zırhlı araç, buldozer ve diğer askeri araçların olduğu aktarıldı.

İslami Cihad örgütü ise Han Yunus kentinin kuzey ve doğusunda İsrail askerleriyle çatışmaya girdiklerini bildirdi. İsrail tankları Gazze Şeridi’ndeki ana kuzey-güney rotasını keserken, İsrail ordusu, Han Yunus’tan kuzeye giden ana yolun ‘savaş bölgesi’ teşkil ettiğini ve halihazırda kapatıldığını bildirdi. Görgü tanıkları, İsrail’in sivillerden sığınmasını istediği yerlere de saldırdığını söyledi. Moaz Mohammed adlı bir görgü tanığı AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, İsrail askeri araçlarının Gazze’de kuzeyden güneye giden ana yolun güney kesiminde bulunduğunu, “arabalara ve bölgeden geçmeye çalışan insanlara mermi ve tank mermisi attığını” söyledi.

İsrail ordusunun çevresini yoğun bombardımana tuttuğu Han Yunus’ta yer alan Dar es-Selam Hastanesi’ndeki doktorlar ve hastalar, kurtarılma çağrısı yaptı. İsrail ordusunun bölgeyi yoğun bir şekilde bombalamasının ardından çok sayıda yerinden edilmiş Filistinli, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinde bulunan Kemal Advan Hastanesi’nde toplandı.

İnsanlığın Kara Lekesi:İslam Dünyası Uzaktan İzledi. Türkiye 7 Ay Boyunca İsrail İle Ticaretini Sürdürdü İnsanlığın Kara Lekesi:İslam Dünyası Uzaktan İzledi. Türkiye 7 Ay Boyunca İsrail İle Ticaretini Sürdürdü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Şeridi’nin İsrail’in güneyindeki iki tıbbi deposunu boşaltmasını talep ettiğini bildirerek İsrail’den bu kararından dönerek sivilleri ve sivil altyapıyı korumasını istedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, “ Tahliye edilmesi söylenen kişilerin gidecekleri güvenli bir yer yok ve hayatta kalabilecekleri çok az yer var” ifadeleri kullanıldı. BM’nin Filistin topraklarındaki insani yardım koordinatörü Lynn Hastings, Gazze’de insani yardımın durma noktasına geldiği “daha da cehennemi bir senaryonun” kapıda olduğunu söyledi. UNICEF de (Gazze’de) İsrail tarafından ilan edilen “sözde” güvenli bölgelerin, su, sanitasyon ve barınacak yer olmadığında “hastalık bölgelerine” dönüşme riski taşıdığını bildirdi.

Editör: Ahmet Kacır