EKONOMİ

Ekonomistler: 'Kredi Kartları İle Ay Sonunu Getirmeye Çalışan Dar Gelirliler Hedef Alındı'

Merkez Bankası, kredilere yönelik sadeleşme süreci kapsamında yeni kararlar aldı. Buna göre, kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranı 2.89'a, kredi kartı gecikme faizi ise yüzde 2.13 yükseltildi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararı değerlendiren ekonomistler, 'düşük gelirli olup kredi kartları ile ay sonunu getirmeye çalışan dar gelirlilerin yine hedef alındığını' söyledi.

Döviz kurunda yaşanan yükselme sonrası art arda gelen zamlar da düşük gelirlinin belini bükmeye başladı. Merkez Bankası da yeni ekonomi kararlarla yaşanan krizi azaltmaya çalışsa da uzmanlar atılan bazı adımların yine dar gelirliyi hedef aldığını söylüyor.

Merkez Bankası'nın kredi kartlar faizlerine yönelik son kararı da böyle değerlendirildi. Merkez Bankası, kredilere yönelik sadeleşme süreci kapsamında yeni kararlar aldı. Buna göre Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranı 2,89'a yükseltildi. Kredi kartı gecikme faizi ise yüzde 2,13 oldu. Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı da yüzde 2 olarak yeniden belirlendi.

'KARAR DOĞRUDAN DÜŞÜK GELİR GRUBUNU HEDEF ALMAKTIR'

Ekonomistler kararın geçinmek için kredi kartlarına sarılan dar gelirli daha da zor duruma sokacağını belirtiyor. 'Düşük gelirli olup kredi kartları ile ay sonunu getirmeye çalışan dar gelirlilerin yine hedef alındığını' söyledi. Ekonomist Yalçın Karatepe de sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “Hem bunun hem de KMH’lerin faizini artırmak doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almaktır” dedi.

Yalçın Karatepe

Karatepe paylaşımında Merkez'in yeni kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Kredi kartlarından nakit çekme limitleri zaten çok düşürülmüştü. Şimdi hem bunun hem de KMH’lerin faizini artırmak doğrudan düşük gelir grubunda bulunanları hedef almaktır. Özellikle KMH’den nakit çekenler gerçekten hiç nakdi olmayanlardır.