EKONOMİ

Ekonomistlerden Memur Zammı Yorumu: Asgari Ücret Gibi İki Ay Dayanabilecek

TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon rakamlarına tepkiler sürerken, torba yasadan çıkan ek vergiler asgari ücret ve memur maaşına yapılan zammı gölgede bıraktı. Asgari ücreti hatırlatan ekonomistler, memur maaşlarının enflasyon karşısında kısa sürede eriyeceğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi kapsamında, yüzde 17,55 artı 8 bin TL seyyanen zam yapılacağını duyurdu. Yapılacak zammı değerlendiren ekonomistler, gelirlerin artarken giderlerin de arttığına dikkat çekerken, zamların önümüzdeki aylarda eriyeceği görüşünde.

‘EKONOMİK HATALARIN TOPLUMA ÖDETİLMESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Artı Gerçek'ten Anıl Cengiz Bölükbaşı'ın haberine göre; Maraş merkezli depremlerin ardından yapılacak zamların seçimden sonrasına bırakıldığını dile getiren Ekonomist Güldem Atabay, kurumlar vergisi artışlarının geleceğini, bir takım istisnaların silineceğini söyledi.

Depremin maliyetinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 10’una yakın olduğunu ve bu maliyetin karşılanması gerektiğini ifade eden Atabay, seçimden önce harcamaların yükseltildiğini, dolayısıyla bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranının yüzde 8-9’lara kadar çıkacağını belirtti.

Ekonomist Güldem Atabay

Bu seviyenin büyük ve sürdürülemez olduğuna dikkat çeken Atabay, “2024, 2025 ve 2026 yıllarında nasıl düşürüleceğini bilmek gerekiyordu. Bunun için de yaz aylarında çıkacak bir ek bütçe bekleniyordu. Bütçe açığı hedefi bu sene 650 kusur milyar lira. Bunun en az iki katına çıkması gerekiyor. Bunu finanse etmek için harcamalar kısıp gelirleri arttıracaksınız. Harcamaları kısma alanı giderek daralmış durumda. Seçim öncesi siyasi olarak iktidara doğru olan ancak ekonomik olarak yapılan hataların topluma ödetilmesi durumuyla karşı karşıyayız” dedi.

Prof. Dr.Şenol Babuşçu

‘GELİR ARTARKEN GİDERLER DE FAZLASIYLA ARTIYOR’

Memur maaşlarına yapılan zamlarla birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin de (MTV) iki katına çıktığını belirten Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr.Şenol Babuşçu, “Devlet bir yandan verirken bir yandan alıyor. MTV temmuz ayında iki katı alınacak. Bir taraftan maaşlara zamlar yapılırken bütçe gelirlerini artırmak için de vergileri artırıyorlar. Vatandaşın geliri artarken giderleri de fazlasıyla artıyor. Asgari ücrette olduğu gibi memur maaşları da iki ay dayanabilecek. Hayat pahalılığı çok yüksek. Ayrıca TÜİK enflasyonunun iki katı gerçek enflasyon var” diye konuştu.

‘YAPILAN ZAMLAR YETERSİZ’

Ekonomist ve akademisyen Doç. Dr. Baki Demirel, Türk Lirası'nın bir ayda yüzde 30’a yakın değer kaybettiğini ve gecikmeli olarak yüzde 50 oranında fiyatlara yansıyacağını söyledi.

Doç. Dr. Baki Demirel

'EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI YOKSULLUK SINIRININ 11 BİN TL ALTINDA'

Dolayısıyla enflasyonda artışın olacağının kesin olduğunu ifade eden Demirel, “Memurların ve emekçi kesimlerin hem kur artışından hem de enflasyon hesaplamasından dolayı önemli kaybı var. Yapılan bu iyileştirmeler yetersiz. Yoksulluk sınırı 34 bin civarında. En düşük memur maaşı yoksulluk sınırının 11 bin TL altında. Kur artışının devam ederse ve Türkiye, Arjantin gibi kur faiz sarmalına girerse çok ciddi anlamda emekçi yoksullaşmasını görebiliriz. Ortalama maaşların 24 bin civarında olduğunu düşünürsek bu bütçe yetersiz. Memur maaşına yapılan zamlar bu kaybı telafi edecek düzeyde değildir. Üstelik ileride yoksulluğu daha da büyütecek bir mekanizmanın parçası olabilir” ifadelerini kullandı.