Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ limitlerinde değişiklik yaparak elektrikte yüksek tüketim limitini düşürdü. Yeni düzenlemeyle yıllık 5 bin kilovatsaat üzeri elektrik tüketen konut ve iş yerleri sübvansiyon olmadan piyasa fiyatlarından elektrik kullanacak. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, EPDK’nın kararla elektriğe ‘gizli zam’ yaptığını belirterek, “200 TL olan fatura katlanacak ve 500 TL’ye çıkacak. Bu durumdan 10 milyon civarında konut abonesi etkilenecek” dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” limitlerinde değişiklik yaparak elektrikte yüksek tüketim limitini düşürdü. EPDK’nın yeni düzenlemesiyle yıllık 5 bin kilovatsaat üzeri elektrik tüketen konut ve iş yerleri sübvansiyon desteği olmadan piyasa fiyatlarından elektrik kullanacak. Böylece, yıllık 5 bin kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketen konut ve iş yerleri, devlet desteği olmaksızın elektrik masrafları serbest piyasa fiyatları üzerinden karşılanacaktır. Bu uygulama ile elektrik faturalarında önemli artışların yaşanabileceği belirtiliyor.
EPDK’nın kararını değerlendiren Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, elektriğe “gizli zam” yapıldığını söyledi. Sosyal medya hesabı X üzerinden ‘elektriğe gizli zam’ başlıklı bir paylaşımda bulunda Babuşcu, “Yıllık 5 bin kw tüketimi olan konutlar ve ticarethaneler sübvansiyonlu elektrik kullanamayacak. Bu gruba girenler tedarikçisini bulacak, elektriğini satın alacak. Bunların mevcut durumda, örneğin 200 TL olan faturası katlanacak ve 500 TL civarına çıkacak” dedi. Babuşcu, paylaşımında “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu dün önemli bir karar aldı. ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ limitleri yenilendi. Yeni Tarife, elektrikte belirli bir tüketim limitinin üzerinde olan abonelerin, devlet sübvansiyonu olmaksızın gerçek maliyetler üzerinden elektrik kullanmasını düzenliyor. EPDK kararı uyarınca konut aboneleri için geçerli limitler 1 Ocak 2025’ten itibaren yıllık 5 bin kilovatsaate (kw) indirildi. Buna göre yıllık 5 bin kw tüketimi olan konutlar ve ticarethaneler sübvansiyonlu elektrik kullanamayacak. Bu gruba girenler tedarikçisini bulacak, elektriğini satın alacak. Bunların mevcut durumda, örneğin 200 TL olan faturası katlanacak ve 500 TL civarına çıkacak. Ülkemizde yaklaşık 45 milyon konut elektrik abonesi var. Bu durumdan abonelerin yüzde 20’si yani 10 milyon civarında konut abonesi etkilenecek” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Şenol Babuşcu
‘BÜYÜK ZAM GÖRÜNDÜ’
Karar'da yer alan habere göre, Enerji Piyasası Uzmanı Olcay Aydilek, değişikliği “Elektriğe “büyük” zam göründü” diyerek değerlendirdi. Kararı sosyal medya hesabından değerlendiren Aydilek, “Bunların halen örneğin 100 TL olan faturası katlanacak. İşte kademeli gelire göre tarife…” Aydilek bunlara ek olarak, “Enerji kaynakları: EPDK kararı uyarınca yıllık elektrik tüketimi konutlarda 5 bin, ticarethanelerde 15 bin kilovatsaat sınır değer olarak belirlendi.” yazdı. Bu gelişmelerin, elektrikli otomobilini evinde şarj eden kişilere nasıl bir etki edeceğini zaman gösterecek. Bu konuda bir X kullanıcısı şu yorumu yaptı: “Bir meskende ortalama 8kW günlük tüketim olduğunu kabul edelim. Ayda 240, yılda 2880kW eder. Elektrikli araç sahipleri 70kW kapasiteli bir aracı evlerine kuracakları şarj istasyonunda haftada 1 şarj edemeyecekler bu durumda.” Bu sitede ve bağlantılı sayfalarında yer alan içerikler; tamamen veya kısmen LOG’un yazılı izni olmadıkça kaynak gösterilerek veya alıntı yapılarak dahi kullanılamaz, çoğaltılamaz ve değiştirilemez” dedi.
ENERJİ BAKANI ‘GÜNCELLEME’ OLMAYACAK DEMİŞTİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaza 3 ay boyunca zam yapılmayacağını aktarmıştı. Bayraktar, “Dar gelirli hanelere enerji desteği sürecek. Yeni yıla kadar genel tarifelere zam yapılmayacak. Yeni destek modeli 2025’te başlıyor. Elektrik tüketimi yüksek olana destek az olacak” ifadelerini kullandı. Karadeniz gazında günlük üretimin 6 milyon metreküpe ulaştığını açıklayan Bakan Bayraktar, “Karadeniz gazına 3 şirket ortaklık ilgisi gösteriyor.” dedi. Bakan Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin petrol ve doğalgazda dışa bağımlılığının azaltılması çalışmalarına hız verildiğini vurguladı. Kamu ve özel firmaların günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını ifade etti.