ABD Başkanı Joe Biden'ın giderayak aldığı Gazprombank'a yaptırım kararı sonrası Dışişleri Bakanı Hakanı Fidan rest çekti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise endişeli. Bayraktar ABD'den muafiyet istediklerini söyledi. Muafiyet verilmezse Türkiye gazsız kalmakla karşı karşıya.

22 Bin 104 TL’lik Asgari Ücrete Tepki Büyük! Ülkenin Yarısı Bu Paraya Çalışacak, Ülkenin Yarıya Yakını Yoksulluğa Mahkum 22 Bin 104 TL’lik Asgari Ücrete Tepki Büyük! Ülkenin Yarısı Bu Paraya Çalışacak, Ülkenin Yarıya Yakını Yoksulluğa Mahkum

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin Gazprombank yaptırımlarının Türkiye’yi de etkileyeceğini belirterek “Geçmişte bir dönem İran yaptırımları oldu. Orada doğalgazda bir muafiyet vardı. Benzer şeyi burada da Amerika’dan istiyoruz” dedi.

Kabine toplantısından önce Bayraktar, Beyaz Saray’ın Gazprombank’a yönelik aldığı yaptırım kararına ilişkin “Yaptırımlar Türkiye’yi etkiler. Para ödeyemeyiz, para ödeyemezsek malı alamayız. Dışişleri Bakanlığı görüşüyor” dedi.

BİR YALVARMADIĞIMIZ KALDI

Bayraktar, Türkiye’nin kışa girerken arz güvenliği açısından gaza ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Sanayinin gaza ihtiyacı var. Dolayısıyla arz güvenliği kapsamında bizim (Rus gazı) buna ihtiyacımız var. Geçmişte bir dönem İran yaptırımları oldu. Orada doğal gazda bir muafiyet vardı. Benzer şeyi burada da Amerika’dan istiyoruz.
Eğer böyle bir muafiyet Türkiye’ye verilmezse, bu direkt Türkiye’yi etkiler. Burada Rusya falan hedef değil, direkt Türkiye hedef demektir.”

KARADENİZ’DE BULUNAN GAZA NE OLDU?

Türkiye, 2021 yılının Haziran ayında Karadeniz'deki Sakarya sahasında 135 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz doğal gazı için "2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız" müjdesi verse de bu vaat henüz resmi verilere yansımadı.

Haziran ayın da da Tekirdağ'da 3 milyar liralık 300 milyon metreküp doğal gaz rezervine ulaşılmıştı.

Bulunan bütün doğalgaz rezervlerine rağmen Türkiye’nin  hala Rusya’ya bağımlı olması da ayrı bir tartışma konusu.

Söz konusu karar, doğalgaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan karşılayan Türkiye'yi yakından etkileyecek. Konuya ilişkin bugün konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar endişeliydi. Kararın Türkiye'de uygulanmamasını için ABD'den muafiyet istediklerini belirten Bakan Bayraktar "Türkiye’ye muafiyet verilmezse hedef Rusya değil, Türkiye demektir" dedi. Bayraktar yaptırımların Türkiye'yi nasıl etkileyeceği sorusuna "Etkiler tabi. Para ödeyemeyiz, ödeyemezsek gaz alamayız. Dışişleri Bakanlığımız görüşmeleri sürdürüyor" diye yanıt verdi. 

İRAN'I HATIRLATTI: "MUAFİYET İSTİYORUZ"

Ayrıca Bakan Bayraktar, açıklamasında İran'a uygulanan yaptırım esnasında Türkiye'ye verilen muafiyeti hatırlattı ve şöyle konuştu: "Bizim arz güvenliği açısından gaza ihtiyacımız var. Sanayimizin gaz ihtiyacı var. Geçmişte İran'a yaptırım vardı ama doğalgazda muafiyet vardı biliyorsunuz. Biz de Rus doğalgazı için ABD’den böyle bir muafiyet istiyoruz. Biden yönetimi giderayak, anlamıyoruz. Bir buçuk ay kaldı. Kötü tarafı bu ambargoların bir gecede kalkması zor."

"ÜLKEME GAZ GETİRMEM GEREK"

Öte yandan Bayraktar, Biden'ın yönetimini devretmeden önce Trump’a kötü bir tablo bırakmak istediği yönündeki iddiaları değerlendirerek “Onların kendi arasında, beni hiç ilgilendirmiyor. Benim ülkeme gaz getirmem lazım” dedi.

HAKAN FİDAN'IN RESTİ İŞE YARAYACAK MI

Dört gün önce ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, karara rest çekmişti. Fidan, "Bugün Gazprom’a yaptırım geliyor. Biz gaz ithalatımızın yüzde 40’ını Gazprom’dan yapıyoruz, adamın umurunda değil. Türkiye bir başka ülkenin uydusu olabilecek bir ülke değil" dedi.

MİR'DE TÜRKİYE BOYUN EĞMİŞTİ

Bu durum akıllara ise Mir ödeme sistemini getirdi. Rusya Merkez Bankası'nın bir iştiraki olan Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi (NSPK) tarafından işletilen Mir ödeme sistemine dair ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC) 2022 yılında yatırım kararı aldı. ABD, Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır oldukları duyurdu. Bunun üzerine Türkiye'de özel ve kamu bankaları sistemden ivedilikle uzaklaştı ve Mir logolu kartları kabul etmemeye başladı. Mir logolu ilk kartı Gazprombank basmıştı.

ABD TÜRK ŞİRKETLERİNE DE YAPTIRIM UYGULUYOR

Ukrayna işgalinin ikinci yıldönümü ve Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin hapiste ölümü sonrasında Rusya'daki yüzlerce kişi ve kuruluşa karşı kapsamlı yaptırımlar açıklayan ABD, o dönem Türk şirketlerini de boş geçmemişti. Bu yılın şubat ayında ABD Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan listede toplamda 16 Türk şirkete yaptırım uygulanmıştı.

Kaynak: Milli Gazete

Editör: Ahmet Kacır