TÜİK eylül ayı enflasyon rakamlarını paylaştı. Ekonomi yönetiminin attığı adımlara ilişkin bu rakamlar, ekonomi gündeminde tartışma yarattı. TÜİK verileri, Mehmet Şimşek programınaa ilişkin "Tam bir hayal kırıklığı" yorumlarını beraberinde getirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon rakamlarına göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylık bazda yüzde 2,97 yıllık bazda ise yüzde 49,38 oldu. Enflasyon, ağustos ayında aylık bazda yüzde 2,47 yükseliş ile yıllık enflasyon yüzde 51,97 olarak açıklanmıştı.
Mehmet Şimşek, haziran ayında yaptığı açıklamada, enflasyonun sene sonunda düşük yüzde 40 seviyesi ya da yüzde 30'lu seviyelere, 2025 yılında yüzde 10'lar seviyesine ve 2026'da tek haneli rakamlara ineceğini belirtti. Şimşek bugün yaptığı açıklamada ise " Hedef, 2026'nın sonunda enflasyonu tek haneye indirmek." ifadelerini kullandı. Şimşek,bu açıklaması ile enflasyon hedefini 2026 sonuna çakmiş oldu. Eylül ayında TÜİK'e göre en yüksek artış yüzde 14,21 ile eğitimde görülürken, ENAG verilerine göre yıllık enflasyon artışı yüzde 88,63 olarak gerçekleşti.
Ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar ve veriler tartışmalarıda beraberinde getirdi..
Ekonomist Ensar Yılmaz, ekonomi yönetimini "Yaklaşık 1 yıl enflasyon 10 puan gibi düştü,büyük bir başarısızlık; bunu düşük ücret, yüksek faiz, stabil döviz kuru ve sınırlı krediye rağmen yapamadı çünkü enflasyon özellikle hizmet sektöründe kar motivasyonu,ithalat tüketim kanalı ve mal piyasasında ise üretim kısıtlarına tabii." ifadeleri ile eleştirdi.
Odatv'nin haberine göre, TCMB eski başekonomisti, İktisatçı akademisyen Hakan Kara, enflasyon rakamlarını "Dünyada hammadde fiyatları ve dolar endeksinin düştüğü, içerde talebin zayıfladığı, üstüne kurun ve ücretlerin baskılandığı bir dönemde enflasyon hala yüksekse, bunun tek açıklaması beklentilerin henüz düzelmemiş olmasıdır." şeklinde yorumladı.
İktisatçı yazar Mustafa Sönmez, "Piyasa katılımcıları anketi, Eylül için %2.2 TÜFE artışı bekliyordu. TÜİK'in%3'e yakın artışı, ciddi bir hayal kırıklığı . Mehmet Şimşek'in pek önem verdiği bu anket ve tahmin karşısında TÜİK'in %3verisine, bakalım beyefendi ne diyecek. Ve tabii, Cevdet Yılmaz
acaba ne diyecek?" diye sordu.
Ekonomist Burcu Aydın, "Eylül enflasyonu Merkez Bankası'nı üzdü. Aylık artış %2,97, yıllık artış %49,4 Petrol fiyatlarındaki düşüş ve reel kurdaki değerlenmeye rağmen enflasyondaki atâlet sürüyor." ifadelerini kullandı.
Ekonomist Emre Alkin, TÜİK rakamlarının ardından "Tam da % 50 ‘nin altında çıksın diye enflasyon ne güneşler batıyor.. Hayırlısı." mesajını paylaştı.
TÜİK’in verilerine atıf yapan Prof. Dr. Demiralp, “Vatandaş enflasyon beklentilerini oluştururken market alışverişi, ulaşım masrafları gibi kalemlere ağırlık veriyor. Bugün açıklanan Eylül enflasyonunda gıda ürünlerinin fiyatı aylık yüzde 2.48, ulaşım masrafları ise yüzde 2.44 artmış” ifadelerini yer verdi.
Bu oranların doğuracağı sonuca ilişkin değerlendirmesinde ise Prof. Dr. Selva Demiralp şunları aktardı:
“Bu şartlar altında hanehalkı enflasyon beklentilerinin oldukça ağır düşüş göstereceğini, bu durumun ise maalesef enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını öngörmek zor değil."
ZiraatBankası eski Genel Müdür YardımcısıŞenol Babuşçu ise "2024 yılının ilk 8 ayında aylık enflasyon rakamları her ay 61 yılın ortalamasının üzerinde iken ilk defa Eylül ayında ortalamanın altına indi." diye yazdı.