DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan, Erdoğan’a çağrı... Babacan, Erdoğan’ın başta faiz kararı olmak üzere ekonomiyle ilgili birçok uygulamasının olumsuz sonuçlar verdiğini belirterek, “Samimi biçimde yanlış yaptığını söylemeli” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, annesini, bir hafta sonra da babasını toprağa verdi. Ancak yaklaşan yerel seçimler ve ülke gündemindeki önemli konular nedeniyle çalışmaya devam ediyor. Faiz, vergi artışlarının ve borç para arayışlarının devam edeceğini belirten Babacan, ekonomi yönetimini eleştirdi. Babacan’ın açıklamaları şöyle:
YÜZLEŞMESİ ŞART
“Erdoğan’ın enflasyonla yüzleşmesi lazım. Yıllarca ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ dedi. Merkez Bankası başkanlarını laf dinlemiyorlar diye görevden aldı. Piyasa, ‘Halen acaba ne zaman sabrı taşacak, acaba Merkez Bankası Başkanı’nı ne zaman görevden alacak’ diye bekliyor. Erdoğan’ın kaleminin ucu adeta Merkez Bankası’nın üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanıyor. Bağımsız olmayan Merkez Bankası Başkanının, kredibilitesi olmaz. Erdoğan’ın samimi yüzleşmesi şart.”
DEMOKLES’İN KILICI GİBİ
Babacan, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın fiyat artışlarını “Sadık Abi” dediği apartman görevlisinden öğrendiğini söylemesi hakkında “İşin magazini” yorumunu yaptı. Erkan’ın ‘Ev kiraları yüksek. Annemin evine yerleştik” açıklamasıyla ilgili de “Merkez Bankası Başkanları açıklamalarını çok dikkatli yapmalı. Sözlerimi de dost tavsiyesi olarak algılanmalı. Piyasalarda bir saniyede 50 bin işlem yapan robotlar var” ifadelerini kullandı.
SEÇİM İŞBİRLİĞİ İKLİMİ YOK
Belediyecilikle ilgili etik kurallar belirlediklerini, yaptıkları çalışmanın örneğini diğer siyasi partilere de gönderdiklerini anlatan Babacan, bu çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Babacan, “Bunlar ülkeyi yönetmenin en önemli hazırlığı. Seçimden sonra ben bunlardan birer set cumhurbaşkanına, bakanlara, milletvekillerine gönderdim. Hükümetten yanıt gelmedi. Milletvekillerinin cevap vermeleri kolay değil. Hükümetten korkup elleri titrer. Üzerinde DEVA yazıyor diye korkup koridora bırakanlar olmuş” dedi. Seçim işbirliği konusunda teşkilatlarından talep gelmesi halinde bunu istisnai olarak değerlendirebileceklerini ifade eden Babacan, seçimlerde bu konuda nasıl bir yol izleyecekleri hakkında şu bilgileri paylaştı: “O partilerin genel merkezlerinin de bu işe sıcak bakıyor olması lazım. Bu bayağı zor bir şey, kaç tane yokuş var arka arkaya çıkmamız gereken. Ama iş birliği olsun da bekleyelim gibi durumumuz yok. Kendi adaylarımızı tespit sürecimizi başlattık. 20 Şubat’a kadar süremiz var. Böyle şeyler olursa az sayıda olur. Bunun tamamen önünü kapatmadık. Çünkü makul bir çerçeve oluşursa yerelde onun da önünü kapatmanın çok da doğru olmayacağını düşündük. Şu anda partiler arasında böyle bir iklim yok. Genel seçimlerden, ittifaktan gelen bir yorgunluk var. Partilerin çoğu, ‘zarar verdi, kendimiz olamadık’ diyor. İstanbul’da da, Ankara’da da şu anda kendi adaylarımızı hazırlıyoruz.”
SEÇİMDEN SONRA MECLİS’TE YENİ HAREKET OLUR
Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, Babacan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 5. grup olmak için çaba gösterdiklerini belirtti. Babacan bu konudaki düşüncelerini şöyle anlattı:
“Biz 15 vekille şu anda grup kurma çabasıyla hareket ediyoruz. Meclis’te DEVA Partisi çizgisinde muhalefetin yüksek sesle bulunuyor olması çok faydalı. Bir yandan Saadet Partisi’nin grubunu çok önemsiyoruz ama bir yandan da kendi grup çabamız var. Genel seçimlerin üzerinden henüz altı buçuk ay geçti. Partilerde yeniden yapılanma var, ayrılanlar var epey hareket görüyoruz. Bazıları yerel seçimlerde iş birliği yapar yapmaz onları görmek gerekiyor. Yerel seçimlere kadar bu grup konusunu bizim açımızdan tabii ki hedefleriz ama daha zor olacağını düşünüyoruz yerel seçimlere kadar ama çabalarımız devam ediyor. Fakat yerel seçimlerden sonra oluşacak tabloya bakıp o noktada meclis içinde yerel seçim sonrası bir hareketlenme söz konusu olabilir. Tabii ki ilkelerimize, duruşumuza uygun, doku uyuşmazlığı olmayacak milletvekilleriyle grup yeter sayıya ulaşmayı tabii ki arzu ediyoruz.”