Kalkınma Yolu” olarak adlandırılan Irak projesi için "İlk aşamada 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında bir yatırımdan bahsediyoruz, bu da yaklaşık 20 milyar dolara çıkacak" dedi. Boğaziçi demiryolu bağlantısının 3 milyar ila 3,5 milyar dolar arasında bir maliyete ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Körfez’e yapacağı ziyaret sırasında Asya’yı ülkesi üzerinden Avrupa’ya bağlayacak ulaşım koridorunun hayata geçmesi için 23,5 milyar dolar kaynak arayacak.  Bloomberg’e göre, Erdoğan bu öncelikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan finansman arayacak.

Bu Vebal, Bu Topraklara Ağır Gelir! İsrail’e Protestoya Türkiye’de Tutuklama, Şiddet Yok Hakaret Yok Gençler Tutuklandı Bu Vebal, Bu Topraklara Ağır Gelir! İsrail’e Protestoya Türkiye’de Tutuklama, Şiddet Yok Hakaret Yok Gençler Tutuklandı

Erdoğan COP28 zirvesinde Katar ve BAE’nden $20 milyar isteyecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu Ankara’da Bloomberg’eyaptığı açıklamada, ele alacağı projeler arasında Irak’ın Basra Körfezi’ndeki Faw limanından Türkiye sınırına kadar uzanan bir demiryolu ve karayolu ağı ile İstanbul Boğazı boyunca iki kıtayı birbirine bağlayan bir demiryolunun yer aldığını söyledi.

“Kalkınma Yolu” olarak adlandırılan Irak projesi için “İlk aşamada 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında bir yatırımdan bahsediyoruz, bu da yaklaşık 20 milyar dolara çıkacak” dedi. Boğaziçi demiryolu bağlantısının 3 milyar ila 3,5 milyar dolar arasında bir maliyete ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Erdoğan’ın Perşembe günü ilerleyen saatlerde BAE’yi ziyaret etmesi ve önümüzdeki hafta başında Katar’a gitmeden önce buradaki COP28 iklim zirvesine katılması planlanıyor. BAE daha önce bireysel proje belirtmeden Türkiye’nin lojistik, enerji, turizm ve tarım sektörlerindeki yatırımlarla ilgilendiğini belirtmişti.

Bir zamanlar antik İpek Yolu üzerinde bir durak olan Türkiye, ticaret yolları üzerinde artan rekabetin ortasında Avrupa’ya ihracat için bir kanal haline gelmek için yarışıyor.

Uraloğlu, Kalkınma Yolu’nun ABD’nin Eylül ayında açıkladığı rakip Ortadoğu-Hindistan ticaret koridorundan daha kısa olacağını, ancak kargo talebinin her iki projeyi de desteklemeye yeterli olabileceğini söyledi.

Suudi Arabistan ve BAE, ABD destekli Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nda yer alırken Çin, Kuşak ve Yol altyapı yatırımlarıyla enerji zengini bölgedeki nüfuzunu zaten genişletti.

Türkiye ayrıca Ege’nin İzmir ilindeki Alsancak Limanı’nın ortak işletilmesi konusunda Körfez Arap ülkeleriyle bir anlaşmaya varmayı umuyor.

“Körfez bölgesiyle görüşmeler yapıyoruz. Bu bir satış değil ortaklık olacak” dedi Uraloğlu. “Yakında bir gelişme olabilir.”  (ParaAnaliz)

Editör: Ahmet Kacır