Forbes, Türkiye’nin En Zenginlerini Açıkladı: Geçen Yılın Şampiyonu Artık Son Sırada Forbes, Türkiye’nin En Zenginlerini Açıkladı: Geçen Yılın Şampiyonu Artık Son Sırada

Depremzede üreticiler için yapılacak ithalat, hayvancılıkta uygulanan politikalardaki çarpıklığı acı bir şekilde ortaya koyarken, belli firmalar üzerinden yapılan ithalat, büyük rantı da gözler önüne serdi. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, ithalatta sözde şeffaflık vurgusu yaparken, 2 bin baş besilik hayvan ithalat ihalesini, adrese teslim ihale ile ESK’nın kasaplık hayvan ithalatını yapan grup firmasının kazanması, canlı hayvan ve et ithalatına yönelik şaibeleri artırdı.

Tarım Bakanlığı’nın, depremzede çiftçilere dağıtılmak üzere Avrupa’dan ithal edeceği 2 bin başlık besilik hayvan ithalat ihalesi sonuçlandı. İhaleyi Atila Koletıch firması kazanırken, Et ve Süt Kurumu’nun firma ile sözleşme imzaladığı kaydediliyor. Atila Koletıch firması 2 bin baş besilik hayvanı birim fiyatı 4.08 Euro’dan ithal edecek. İthal edilecek besilik hayvanlar, 27 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında TİGEM’in Bursa Karacabey’deki çiftliğine teslim edilecek. Çiftlikte karantina sürecinin tamamlanmasının ardından depremzede üreticilere dağıtılacak.

İHALEYE 1600 BAŞ OLARAK ÇIKILMIŞTI, SÖZLEŞME 2 BİN BAŞ OLARAK İMZALANDI!

Et ve Süt Kurumu tarafından el altından bazı firmalara gönderdiği teklif isteme mektubunda ithal edilecek hayvan sayısı 1600 olarak belirtilmişti. Ancak Atila Koletıch firması ile 2 bin baş ithalat üzerine sözleşme imzalandığı belirtiliyor.

MİLLİ GAZETE İHALEYİ KAZANACAK FİRMAYI 20 GÜN ÖNCE İŞARET ETMİŞTİ!

Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan ihalenin hiçbir ilana çıkılmadan yapılması, el altında belli firmalara teklif isteme mektubunun gönderilmesi, ithalatın Avrupa’da sadece 3 ülke ile sınırlı tutulması ve karantina süreci ile hayvanların teslim tarihinin çok kısa tutulması, adrese teslim ihale iddialarını gündeme getirmişti.

Milli Gazete, 6 Kasım’da yaptığı “Tarım Bakanlığı’ndan adrese teslim ihale! 1600 besilik hayvan ithalatı hangi firmaya gidecek?” başlıklı haberinde; 1600 besilik hayvan ithalatının sessiz sedasız Macar firması LIVESTOCK HUNGARY TRADE KFT’ye verileceğine dair iddiaları gündeme getirmişti. İhaleyi LİVESTOCK HUNGARY TRADE KFT ile aynı grup firması olan ATİLA KOLETICH firmasının kazanarak ESK’nın bu firma ile sözleşme imzalaması Milli Gazete’nin gündeme getirdiği adrese teslim ihale iddialarını da haklı çıkardı.

TARIM BAKANLIĞI ADRESE TESLİM İHALE İDDİALARINA SESSİS KALMIŞTI!

ESK’nın yapacağı 1600 baş besilik hayvan ithalatıyla ilgili Milli Gazete’nin gündeme getirdiği ‘adrese teslim ihale’ iddialarına Tarım Bakanlığı’nın da sessiz kalması dikkat çekmişti.

ÖNCEDEN HAZIRLIK YAPMAYAN HİÇBİR FİRMANIN ESK’NIN ŞARTLARINI YERİNE GETİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL!

ESK’nın 7 Kasım’a kadar teklifleri topladığı ithalat ihalesinde, Veteriner Sağlık Sertifikası’na göre normal şartlarda önceden hiçbir hazırlık yapmayan firmanın istenilen sürede hayvanları teslim etmesi mümkün görünmüyor. Çünkü Veteriner Sağlık Sertifikası’na göre, 1600 besilik hayvanın Türkiye’ye ithal edilmeden önce ithalatın yapılacağı ülkede 21 gün karantinada tutulması gerekiyor. 21 gün karantina süresine 3 gün de taşıma süresi eklendiğinde hayvanların Türkiye’de belirlenen çiftliğe teslimi için en az 24 gün süreye ihtiyaç var. Bu süreye ihaleyi kazanan firmanın 1600 hayvanı tedarik etme süreci de eklendiğinde 3 Aralık’a kadar ESK’nın belirlediği Bursa’daki çiftliğe teslim edilmesi mümkün görünmüyor. Söz konusu ithalatı, ihaleden önce hazırlık yapan firma yerine getirebilir.

ESK KASAPLIK HAYVAN İTHALATINI DA AYNI GRUP FİRMASINDAN YAPIYOR!

ESK, kasaplık canlı hayvan ithalatını da ATİLA KOLETICH firması ile grup firması olan LİVESTOCK HUNGARY TRADE KFT üzerinden yapıyor. Kasaplık hayvan ithalatının ardından besilik hayvan ithalatının da aynı firmalar üzerinden yapılması, Tarım Bakanlığı’nın yaptığı ithalatları şaibeli duruma getirdi.

TARIM BAKANLIĞI ÜLKEDE 2 BİN HAYVAN BULAMADI MI?

Diğer yandan ülkede hayvan kalmamış gibi depremzede çiftçilere dağıtılacak 2 bin baş besilik hayvanın bile ithal edilecek olması, uygulanan politikalardaki çarpıklığı acı bir şekilde ortaya koyarken, ithalat üzerinden belli firmalara sağlanan büyük rantı da gözler önüne serdi.

Kaynak: Milli Gazete / Sadettin İnan 

Editör: Ahmet Kacır