Sağdan Sola Herkes Konuştu, Yazdı...Komünistlere Soruldu... Kemal Okuyan: 'AKP, Suriye'de İsrail'le İşbirliği İçinde Sağdan Sola Herkes Konuştu, Yazdı...Komünistlere Soruldu... Kemal Okuyan: 'AKP, Suriye'de İsrail'le İşbirliği İçinde

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarındaki düşüşün sürdürülebilir olması için süt fiyatlarının artırılması gerektiğini belirtti. Et fiyatlarının, ithalat sayesinde sabit tutulduğunu ifade eden Solakoğlu, ithalatın durması durumunda et fiyatlarının bir gecede iki katına çıkabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, süt fiyatlarının maliyetlerin altında kalmasının, et fiyatlarının düşüşünü engellediğini vurguladı.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, sektördeki gelişmeleri değerlendirerek et fiyatları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de et fiyatlarının ithalat yoluyla denetlendiğini ifade eden Solakoğlu, eğer ithalat yapılmazsa piyasadaki et fiyatlarının hızla artacağını savundu.

'HAYAL EDEMEYECEKLERİ PARAYI FAİZDEN KAZANIYORLAR'

Solakoğlu, et fiyatlarının düşük seviyelerde tutulmasının, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin süt fiyatları üzerinden sağladığı kazançla mümkün olduğunu söyledi. Ancak, enflasyon nedeniyle süt fiyatlarının düşük tutulmasının, sektörün yaş ortalamasının artmasına neden olduğunu belirterek, bu durumun üreticileri hayvanlarını kesmeye zorladığını açıkladı. 

Et fiyatlarının 'Et ve Süt Kurumu ile Tarım Bakanlığı'nın kontrolünde, Maliye Bakanlığı'nın hedefleri doğrultusunda yapılan ithalat ile sabit tutulduğunu" ifade eden Solakoğlu, kırsal alanda hayvancılık yapan çiftçilerin yaşının 60'lara dayandığını ve bu çiftçilerin zarar etmek yerine hayvanlarını kesmeyi tercih ettiklerini söyledi. Bu durumda, "inekten hiçbir zaman hayal edemeyecekleri kadar fazla parayı faizden kazandıklarını' belirtti.

'ÇİĞ SÜT FİYATI MALİYETİN ALTINA İNMEMEMELİ' 

Sözü'nün haberine göre,  Kesilen hayvanlar nedeniyle üretim kaybının yaşandığını ve hayvan sayısının azaldığını belirten Solakoğlu, bunun da et fiyatlarını yukarı çektiğini dile getirdi. Üreticinin sütten kazandığı paranın maliyetin altında olduğunu belirten TÜSEDAD Başkanı, süt fiyatlarının artırılmaması durumunun enflasyon kaynaklı olduğunu ancak girdi fiyatlarında bir değişim olmadığı sürece bu sorunun çözülemeyeceğini ifade etti.

Solakoğlu, süt fiyatlarındaki artışın küresel piyasalardaki mısır ve soya gibi girdi fiyatlarının etkisiyle zorlaştığını belirterek, süt fiyatlarının maliyetin altına düşmemesi gerektiğini vurguladı. Çözüm olarak ise süt fiyatlarının girdi fiyat endekslerine göre artırılması gerektiğini savundu.

'BİR GECE İÇİNDE ET FİYATLARI İKİ KATINA ÇIKABİLİR' 

Çiğ süt fiyatlarının piyasanın kaldırabileceği seviyelerde tutulmaması durumunda, süt sanayicilerinin yüksek kar marjlarının devam edeceğini söyleyen Solakoğlu, 'Ben bugün dayandım ama yan köydeki çiftçi dayanamıyor' dedi. Süt sektöründe kırmızı alarm çalındığını belirten Solakoğlu, ithalat yapılmaması halinde et fiyatlarının bir gecede iki katına çıkma riski taşıdığını da sözlerine ekledi.

Editör: Ahmet Kacır