Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar dünyasındaki oyunlar da hızlı bir şekilde gelişiyor. Sanal oyun dünyasının gelişmesi birçok dezavantajı beraberinde getirirken, bu dezavantajların başında özellikle 18 yaş altındaki gençlerin ve çocukların oynadığı oyunlar üzerinden yapılan siber saldırılar ile kimlik avı dolandırıcılığı geliyor. Konuya ilişkin özel değerlendirmelerde bulunan bilişim uzmanı Deniz Unay, bu saldırıların yol açabileceği tahribatları Millî Gazete’ye anlattı.

Sanal oyun dünyasının hızla gelişmesi, büyük risk ve tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Özellikle 18 yaş altında çocuğu bulunan ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar olan; kimlik avı, siber saldırı ve sanal dolandırıcılık suçları, son dönemde bilgisayar oyunları üzerinden dolaylı yollarla yapılmaya başlandı. Siber güvenlik şirketi olan Kaspersky’in uzmanları, son bir senede siber suçluların bilgisayar oyunları vasıtası ile 6,6 milyon saldırı yaptığını söylüyor. 18 oyun üzerinde yapılan araştırmalarda saldırıların özellikle ‘Minecraft’, ‘Roblox’, ‘Among Us’ ve ‘Valorant’ adındaki popüler oyunlar üzerinden olduğu yönünde. Adı geçen oyunların içerisindeki popülerlik, sıralama ve karakter görünümü gibi birçok bağlayıcı özelliğin gerçek paraya dayalı olması, 18 yaşının altında olan genç ve çocukları farklı yönlere itebiliyor. Saldırganlar, bahsedilen özellikleri gerçek para kullanmadan kazandırabileceklerini oyunculara düşündürerek ilk tuzağı kuruyorlar. Bu tuzakların başında ise bilgisayara ya da telefonlara yollanan internet linkleri, SMS’ler ve hile yazılım programları geliyor. Bilişim uzmanı Deniz Unay, bu gibi saldırıların verebileceği zararları ve korunma yollarını Millî Gazete’ye anlattı.

“FİNANSAL KAYIPLARA VARAN CİDDİ PROBLEMLERE YOL AÇABİLİR”

Yapılan siber saldırıların nasıl planlandığı ve amacının ne olduğuna dair bilgiler veren bilişim uzmanı Deniz Unay, “Dijital oyunların popülerliği, siber suç örgütlerinin ve gruplarının bu alanda çeşitli tuzaklar kurarak kullanıcıları hedef almasına neden oluyor. Bu suç grupları, cazip görünen sahte güncellemeler veya çekici hile yazılımları kullanarak oyuncuları kandırıyor. Özellikle çocukların oynadığı popüler online oyunlarda, siber riskler daha belirgin hale geliyor. Çocuklara, seviye atlama veya oyun içi ödüller gibi cazip teklifler sunan linkler ile tuzağa düşürürler. Bu linklere tıklayan çocukların cihazlarına erişim sağlayan hacker’lar, sadece bu cihazları değil, aynı ağ üzerindeki diğer cihazları da ele geçirebilir. Sonuç olarak, kişisel verilerin çalınması, finansal kayıplar ve cihazların zarar görmesi gibi ciddi problemler ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

“ÖZELLİKLE 18 YAŞ ALTI KİTLELERİ HEDEF ALIYORLAR”

Siber suç örgütlerinin genel olarak 18 yaş altı bireyleri hedef aldığını anlatan Unay, “Siber suç örgütlerinin 18 yaş altı kitleleri hedef almasının birkaç stratejik nedeni bulunuyor. Bu yaş grubundaki oyuncular, genellikle dijital güvenlik konusunda daha az bilgi ve deneyime sahiptir; bu da onları siber saldırılara karşı savunmasız kılar. Çocuklar ve gençler, ‘Roblox’, ‘Minecraft’, ‘Among Us’ ve ‘Valorant’ gibi popüler oyunlarda karşılarına çıkan cazip teklifler ve ödüller karşısında dikkatli olmayabilir ve bu durum, onları kötü niyetli bağlantılara tıklamaya daha yatkın hale getirir. Ayrıca gençlerin sosyal medya ve çevrim içi etkileşimler konusunda daha az deneyimli olmaları, onları kimlik avı ve dolandırıcılık gibi saldırılara karşı daha açık hale getirir. Bu yaş grubunun dijital dünyadaki geniş sosyal çevresi ve oyunlara olan yüksek ilgisi, siber suçlular için mükemmel bir hedef oluşturur. Bu nedenle, suç örgütleri, genç oyuncuların güvenlik açıklarını kullanarak daha etkili bir şekilde saldırılar düzenlemeyi tercih eder” diye konuştu.

“YENİ HAT ALIRKEN MOBİL ONAYLI ÖDEMELERİ KAPATMAYI UNUTMAYIN”

Suç örgütlerinin mobil cihazları büyük ölçüde hedef aldığını ifade eden Unay, “Özellikle bazı oyunlar, operatörlerle anlaşarak oyun içi öğeler ve teşvikler için SMS onayı ile ödeme talep etmektedir. Çocuklar genellikle ebeveynlerinin adına kayıtlı GSM hatlarını kullandığı için, bu tür ödemeler hat sahiplerinin üzerine yansır. Çocukların finansal konularda yeterli olgunluğa erişmemiş olmaları nedeniyle, cazip görünen seviyeler veya oyun içi eşyalar için gelen SMS'leri onaylayabilirler. Bu durum, ebeveynlerin GSM faturalarına eklenen yüksek meblağlardan dolayı mağdur olmasına neden olabilir. Mağdurlar genellikle SMS onayı verilmiş olması gerekçesiyle geri ödeme talebinde bulunamazlar. Bu tür sorunları önlemek için, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve GSM operatörlerinin çocukların kullanımına yönelik hatlarda gerekli koruyucu düzenlemeleri hayata geçirmeleri önemlidir. Ebeveynler ise yeni hat alırken mobil onaylı ödemeleri kapatmayı unutmamalıdır” dedi.

İhalelerin Kaymağı Rönesans'a Kalıyor: Saray Müteahhidinden Üçüncüsü Geliyor İhalelerin Kaymağı Rönesans'a Kalıyor: Saray Müteahhidinden Üçüncüsü Geliyor

TUZAĞA DÜŞMEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Suç örgütlerinin tuzağına düşmemek adına ebeveynlerin yapması gerekenleri anlatan Deniz Unay, “Çocuklarınıza dijital güvenlik eğitimi verin. Çevrimiçi güvenlik konusunda temel bilgileri öğretin. Güvenli şifre kullanımı, kişisel bilgilerin paylaşılmaması ve tanımadıkları bağlantılara tıklanmaması gerektiğini anlatın. Gözlemleyici olarak çocuklarınızın oynadığı oyunları ve çevrimiçi aktivitelerini düzenli olarak kontrol edin. Oyun içi sohbetleri ve arkadaş listelerini gözden geçirin. Kurallar belirleyerek çevrimiçi aktiviteler için net kurallar oluşturun. Oyun sürelerini ve erişim sınırlarını belirleyin ve bu kurallara uyulmasını sağlayın.” şeklinde konuştu.

“ŞÜPHELİ BİR ŞEY GÖRDÜĞÜNÜZDE EBEVEYNLERİNİZE BİLDİRİN”

Çocukların dikkat etmesi gerek hususları da anlatan Unay, “Güvenli şifreler kullanın ve her hesabınız için güçlü ve benzersiz şifreler oluşturun. Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın. Bilgi paylaşımına dikkat ederek kişisel bilgilerinizi (isim, adres, telefon numarası vb.) çevrimiçi ortamda paylaşmaktan kaçının. Tanımadığınız kişilerle özel bilgilerinizi paylaşmayın. Şüpheli bağlantılardan kaçının. Tanımadığınız veya şüpheli görünen bağlantılara tıklamayın. Oyun içi hileler ve sahte güncellemeler gibi teklifler konusunda dikkatli olun. Güvenli internet kullanımı yaptığınızdan emin olarak sosyal medya ve diğer çevrimiçi platformlarda gizlilik ayarlarını doğru şekilde yapılandırın. Profilinizin kimler tarafından görülebileceğini kontrol edin. Çevrimiçi deneyimleriniz hakkında ebeveynlerinizle açık bir şekilde konuşun. Şüpheli bir şey gördüğünüzde onlara bildirin.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete / Muhammed Ali Gökmen

Editör: Ahmet Kacır