EKONOMİ

Faizden Başka Yol Bulamıyorlar

Yıllardır bir ekonomik kriz girdabında savrulan Türkiye’de “faiz” sorunu hâlâ ortada duruyor. Mevduat faizleri 20 yılın rekorunu kırarken bankaların kredi faiz oranları da giderek yükseliyor.

“Faiz” meselesini  değerlendiren ekonomistler, gelecek dönem için önemli uyarılarda bulundu. Ekonomist Prof. Dr. Aziz Konukman, Türkiye’nin faiz politikasını işaret ederek, “11’inci kalkınma planında ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ bir politika tedbiri olarak yer alıyor. Bu tedbir varlığını korurken şimdi ekonomide tekrar faiz odaklı bir yol izleniyor.

Bu, ciddi bir tutarsızlıktır” dedi. Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir ise, “Gelinen noktada Türkiye, öyle bir çıkmaza girdi ki; faizden başka bir çıkış yolu bulamıyorlar. Bu çıkış yolu için yüksek faiz ortamı da tek başına yeterli değil. Dışarıdan gelecek paraya muhtaç hale geldik” açıklamasında bulundu.

Yıllardır bir ekonomik kriz girdabında savrulan Türkiye’de “faiz” sorunu hâlâ ortada duruyor. Mevduat faizleri 20 yılın rekorunu kırarken bankaların kredi faiz oranları da giderek yükseliyor. Başta ticaret kredileri olmak üzere bankaların faiz gelirlerinde ciddi şekilde artarken birçok sektörde ciddi bir likidite sorunu yaşanıyor. “Faiz” meselesini Millî Gazete’ye değerlendiren ekonomistler, gelecek dönem için önemli uyarılarda bulundu.

“CİDDİ BİR TUTARSIZLIKTIR”

Ekonomist Prof. Dr. Aziz Konukman, ülkemizdeki ekonomi yönetiminde yapılan geçişe dikkat çekerek, “Türkiye’nin düşük faiz politikası ve ‘nas’ tartışması Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın gelmesiyle bitti. Politika faizlerinin ekonomik şartlarda zaten yükseltilmesi gerekiyordu. Ancak uzun bir süre düşük faiz politikasında diretip sonra tamamen tersi bir politikaya geçmek olacak şey değil. 11’inci kalkınma planında ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ bir politika tedbiri olarak yer alıyor. Bu tedbir varlığını korurken şimdi ekonomide tekrar faiz odaklı bir yol izleniyor. Bu, ciddi bir tutarsızlıktır” ifadelerini kullandı.

“Politika faizini artırıyorsun, kuru da cazip bir noktada tutacaksın ki ülkeye sıcak para girsin. Ekonomide Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın getirilmesinin amacı aslında buydu” diyen Konukman, “Peki, son dönede politika faizlerinin artırılmasıyla birlikte sıcak para geldi mi? Ufak tefek hareketler dışında bu sorunun cevabı, hayır! Peki, sıcak para neden istenilen ölçüde Türkiye’ye gelmiyor? Adalet sistemi gibi değerlendirmeler var ama bu doğru değil. Sıcak paranın gelmesi için koşullar sağlanamadı. Sonuç ne oluyor peki, politika faizi yükseldiğiyle kaldı” şeklinde konuştu.

“DIŞARIDAN GELECEK PARAYA MUHTAÇ HALE GELDİK”

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir ise, yanlış ekonomi politikalarının sonuçlarına işaret ederek, “Geçtiğimiz 3 sene içerisinde enflasyonu öyle bir seviyeye getirdiler ki şu an ülkenin reel ekonomisini boğmaktan başka bir çözüm kalmadı ellerinde, mecburen faize dönük hamleler yapıyorlar. Hiçbirimiz üretici ve tüketicinin faiz ortamında kalmasını istemeyiz. Ancak gelinen noktada Türkiye, öyle bir çıkmaza girdi ki; faizden başka bir çıkış yolu bulamıyorlar. Bu çıkış yolu için de yüksek faiz ortamı da tek başına yeterli değil. Dışarıdan gelecek paraya muhtaç hale geldik” diye konuştu.

Türk ekonomisine yönelik gelecek tahminlerini de açıklayan Oğuz Demir, “2-3 senedir yapılan yanlışların bedelini ticaret erbabı, tüketici, üretici hep birlikte ödeyeceğiz. Yük yine bizim üstümüze kaldı. Düşük faiz politikasının Türkiye’yi çok ciddi sıkıntıya sokacağını deneyerek gördüler. Bir ekonomi deneyi yaptılar ve o deneyin sonucunda laboratuvar perişan oldu. Şimdi de bu dağınık olan ekonomi laboratuvarını yeniden düzeltin diyorlar” dedi.

Kaynak: Milli Gazete / Onur Şehmus Şahin