EKONOMİ

Fiyat Artışı Tam Gaz: Koyun Eti Dana Etiyle Yarışıyor

Bu yıl fiyatı yüzde 70 artan koyun eti, neredeyse dana etiyle aynı fiyata yaklaştı. Sektör uzmanlarına göre, geçtiğimiz haftalarda Bakan Nebati'nin "Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım" açıklamasıyla gündem olan koyun etinin düşmesi enflasyonun düşmesine bağlı.

Kırmızı etteki fiyat artışı sürerken, fiyatı dana etinin altında olsa da koyun eti artış yüzdesiyle dana etinden daha hızlı yükseliyor. Ulusal Kırmızı Et (UKON) verilerine göre, yılbaşında 121 lira olan kuzu bıçak fiyatı 20 Nisan’da 205 liraya ulaştı.

Koyun eti, geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım” sözleriyle gündeme gelmiş, tepki almasının ardından Nebati, “Koyun eti bu ülkeye de en güzel tadı verir” açıklamasını yapmıştı. Ancak Bakan Nebati’nin söylediğinin aksine fiyat olarak koyun eti de ucuz değil.

'ENFLASYON DÜŞERSE FİYATLAR DÜŞER'

Dünya gazetesinin sorularını yanıtlayan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, son dönemde birçok üründe fiyat artışları görülmesine karşın özellikle kırmızı et fiyatlarındaki artışların gündemde çok daha fazla yer aldığını söyledi.

Bunun en önemli nedenlerinden birinin yüksek enflasyon olduğunu ve kırmızı et için ise başta yem olmak üzere diğer girdi fiyatlarındaki yüzde 100’leri aşan artışlar olduğunu kaydeden Çelik, "Enflasyonun düşürülmesi ve dolayısıyla da girdi maliyetlerinin azaltılması et fiyatlarında düşüşü sağlayabilir. Et fiyatlarının yüksek oluşunda ülkemizde görülen şap hastalığı nedeniyle hayvan hareketlerine getirilen kısıtlamalar da etkili oldu. Hayvan hareketlerindeki kısıtlamanın kaldırılmasıyla kırmızı et fiyatlarındaki artışların duracağını düşünüyoruz" diye konuştu.

'KESİNLİKLE İTHALATA KARŞIYIZ'

"İthalat çare oldu mu?" sorusuna ise Çelik, şu yanıtı verdi:

Karar'da yer alan habere göre, "Canlı hayvan veya et ithalatı yetiştiricilerimiz adına istemediğimiz bir durum. 280 bin koyun keçi yetiştiricisinin temsilcisi olarak, kesinlikle ithalata karşıyız. Neden derseniz ithalatla kendi yetiştiricilerimizi değil yabancı ülkelerin yetiştiricilerini desteklemiş oluyoruz. Biz ithalatı sadece ihtiyaç halinde ve ıslah çalışmalarında kullanmak üzere damızlık anaç hayvan ithalatı şeklinde olabilir düşüncesini taşıyoruz. Kasaplık hayvan veya lop et ithalatının çare olmadığını yıllarca yaşayıp gördük.