Türkiye'de vatandaşlar ekonominin yarattığı sorunlarla başa çıkmaya çalışıyor. Alım gücünün her geçen gün düştüğü Türkiye için bir kötü haber de Avrupa'dan geldi. Türkiye, satın alma gücü ve euro bazında Avrupa'nın son sıralarına kadar düştü. Aynı zamanda hanehalkı gelirinin düşüş gösterdiği tek ülke olan Türkiye'de gelir ise beş yılda 1000 Euro daha azaldı.
Türkiye'nin son iki yıldır en büyük problemi ekonomi olurken, vatandaşlar ay sonunu getirebilmek için uğraşıyor. Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomi farkı ise günden güne artıyor.
Legatum 2023 Refah Endeksi'nin yayımlamış olduğu verilere göre; dünyanın en müreffeh (refah) ülkelerinin üçte ikisi Avrupa'da bulunuyor. Buna rağmen ülkeler arasındaki gelir eşitsizliği de oldukça sık. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri sadece AB üye ülkeleri arasında değil, diğer Avrupa ülkeleri arasında da önemli farklılıklar gösteriyor.
“Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan geliri” temel olarak hanehalkının harcayabileceği ve tasarruf edebileceği geliri gösteriyor. Bu durum haberin içinde “kullanılabilir hanehalkı geliri” olarak kısatıldı.
Euronews'te yer alan habere göre; farklı vergi rejimleri ve fiyat seviyeleri nedeniyle ülkelerin harcanabilir gelir seviyelerini doğru bir şekilde karşılaştırmak zor. Ancak farklılıkları ölçmenin ve karşılaştırmanın bir yolu, her ülkede satın alma gücü standardına (PPS) göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirine bakmak. Bu da yaşam standartları hakkında bir fikir verir.
Peki, Avrupa'da en yüksek ve en düşük kullanılabilir hanehalkı gelirine sahip ülkeler hangileri? Avrupa’da gelir eşitsizliği ne kadar yaygın?
Satın alma gücüne göre (PPS) hanehalkı fert geliri 2022 yılında AB’de 18 bin 706 oldu. Bu değer Türkiye’de ise 6 bin 10 gerçekleşti.
Avrupa’da en yüksek kullanılabilir hanehalkı geliri 33 bin 214 ile Lüksemburg’da; en düşük ise 4 bin 385 ile Arnavutluk’ta. Bu değerin en düşük olduğu AB ülkesi ise 9 bin 971 ile Bulgaristan.
Kullanılabilir hanehalkı geliri, beş İskandinav ülkesinde AB ortalamasının üzerinde ancak Norveç ikinci sırada yer alırken, diğerlerinden hiçbiri ilk beşe giremedi.
GELİRİN DÜŞÜŞ GÖSTERDİĞİ TEK ÜLKE TÜRKİYE
Euro bazında kullanılabilir hanehalkı geliri düştüğü tek ülke Türkiye oldu. 2016-2021 yılları arasında Türkiye’de gelir bin Euro (yüzde 27) düştü.
Değişimlere yüzde olarak değil de Euro cinsinden bakıldığında, en yüksek artış Lüksemburg'da (8 bin 995 Euro) kaydedilirken bu ülkeyi İrlanda (6 bin 181 Euro) ve Hollanda (5 bin 976 Euro) takip etti.
AB'deki ortalama artış 2 bin 802 Euro olurken bu artış Almanya’da 3 bin 80 Euro ve Fransa'da bin 93 Euro gerçekleşti.
Kaynak: Karar