GÜNCEL

'Geliyorum' Dedi: ‘Deprem Beni Unutmayın'

Uzmanlar acil önlem alınması çağrısında bulundu. AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara bölgesi başta olmak üzere yapıların bir an önce dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ın yaraları sarılmadan Bursa Gemlik’te meydana gelen 5.1’lik deprem, gündem kalabalığında unutulan en büyük tehlikeyi hatırlattı. Uzmanlar ‘Deprem beni unutmayın diyor. Marmara’da riskli yapılar derhal dönüştürülmeli’ dedi. Kapıdaki felakete karşı siyasetten akademiye tüm kesimlerin katılımıyla acil seferberlik başlatılması gerektiği belirtildi.

Bursa’da merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Üç dakika sonra 4.5 büyüklüğünde bir artçı kaydedildi. Korku yaratan deprem İstanbul’da da hissedildi. Hasar bildirilmedi ancak Yalova Armutlu’da tedbir amaçlı eğitime bir gün ara verildi. Sarsıntı kapıdaki İstanbul depremini akıllara getirdi. Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin “600 bin bina çok riskli” sözleri tehlikenin büyüklüğünü ortaya koydu.

‘VAKİT KAYBETMEDEN RİSKLERİ AZALTMALIYIZ’

Uzmanlar acil önlem alınması çağrısında bulundu. AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara bölgesi başta olmak üzere yapıların bir an önce dönüşmesi gerektiğini söyledi. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu de “Deprem beni unutmayın diyor” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Süleyman Pampal ise “Bunlar bizi uyarması gereken depremler. Bir an önce artık riskleri azaltmalıyız” dedi.

LİDERLERDEN İSTANBUL ADAYLARINA DEPREM UYARISI: ÖNCELİK RANT DEĞİL SAĞLAM BİNA OLMALI

Gemlik depremi sonrası liderlerden ‘acil adım’ çağrısı geldi. Davutoğlu “İstanbul’u yönetme sorumluluğunu alanlar imar rantından önce depreme dayanıklı bir şehirleşme modeli geliştirmek zorunda” vurgusu yaptı.

Babacan ise “Her deprem haberinde yüreğimiz ağzımıza geliyor, acımız da daha taze. Vakit kaybetmeden şehirlerimizi depreme karşı güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Karar'da yer alan habere göre, Marmara Denizi Gemlik Körfezi’nde saat 10.42’de deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin büyüklüğünü 5.1 olarak açıklarken, Kandilli Rasathanesi 4.9 olarak duyurdu. Deprem, Bursa’nın yanı sıra çevre illerde İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale ve İzmir ile Trakya’da da hissedildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da 2 ev, Mudanya’da 1 bina çatlağı ihbarı olduğunu, 2 kişinin de merdivenden düşerek yaralandığını kaydetti. Bursa’nın Mudanya ilçesinin 4.73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8.98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.

Öte yandan aynı yerde saat 10.45’te 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

PANİK NEDENİYLE 12 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU

Depremler sonrası açıklama yapan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, “Vatandaşlarımızın paniği dışında ciddi bir sıkıntımız olmadı. Bu saat itibarıyla 12 vatandaşımız panikten dolayı hastaneye müracaat etmişler. Aynı zamanda depremden dolayı 2 vatandaşımız da koşarken düşmüş. Burunlarında hafif bir sıyrık meydana gelmiş” dedi.

ARMUTLU’DA OKULLAR TATİL EDİLDİ

5.1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Yalova’nın Armutlu ilçesindeki tüm okulların tatil edildiği açıklandı. Armutlu Kaymakamlığı, yaşanan deprem sonrasında ilçedeki tüm okulların öğleden sonra 1 günlüğüne tatil edildiğini duyurdu. Karar sonrası öğrenciler evlerine gönderildi. Yaşanan depremin en çok etkilediği noktalardan Mudanya’da belediye binası tedbir amaçlı boşaltıldı, çalışanların bir kısmı izinli sayıldı. Binadaki tespit çalışmalarının ise devam ettiği öğrenildi.

İSTANBUL DEPREMİNİ HATIRLATTI

İstanbul’da da hissedilen Gemlik depremi, 6 Şubat felaketi sonrası gözlerin çevrildiği olası İstanbul depremini hatırlattı. Marmara’nın etrafındaki aktif faylarda daha büyük depremler beklenebileceğini dile getiren AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Ülkemiz bir deprem bölgesi. Hasar yaratacak depremlerle karşılaşabiliriz. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz. Yerini saatini söylemek mümkün değil ama riskli yerleri söyleyebiliyoruz. Marmara Bölgesi başta olmak üzere yapıların bir an önce dönüşmesi gerekiyor” dedi.

DEPREM ‘BENİ UNUTMAYIN’ DİYOR

Depremleri değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, “Bu deprem başka bir şeye işaret etmiyor. Sadece küçük bir segmentte oluşmuş bir deprem. Ama en önemlisi deprem beni unutmayın diyor” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Süleyman Pampal ise “5.1’lik depreme sevinmek gerekir, herhangi bir kayıp yok. Bunlar bizi uyarması gereken depremler. Bir an önce artık riskleri azaltma konusuna girişmeliyiz” diye konuştu.

600 BİN BİNA ÇOK RİSKLİ

Korku yaratan depremler akıllara İstanbul depremini getirirken İstanbul’un yapı stokunun mevcut durumu kapıdaki felaketin büyüklüğünü ortaya koydu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası bir İstanbul depreminin kendilerini korkuttuğunu belirtmişti. Özhaseki, “İstanbul’daki deprem meselesi gerçekten bir beka, bir milli güvenlik meselesidir. Şöyle bir rakam var elimizde 6 milyon civarında konut var. Bunun 600 bini çok riskli, ilk etapta yıkılacak gibi gözüküyor. Durduğu yerde yıkılan binalar var zaten. Böyle bir ortamda bizim uykumuzu yitirip çok hızlı şekilde vaziyet almamız icap ediyor” açıklamasını yapmıştı.