Bir yıldır süren soykırıma rağmen İsrail’le ticaretin bitmediğine dair belgeler ortaya çıkıyor. Ticaret Bakanlığı ise tüm iddiaları yalanlamaya devam ediyor. MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın Çanakkale’de bulunan kendi limanından İsrail’e çelik ihracatına devam ettiği iddiaları yine gündeme geldi. İÇDAŞ’ın Limanında bulunan Biga Gümrük Müdürlüğünden 2024 yılına kadar Filistin'e ihracat yapılmadığını ancak daha öncesinde sürekli olarak İsrail’e ihracat yapıldığını gösteren TÜİK verileri ise dikkat çekti.
İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırımı Lübnan ve Suriye gibi diğer ülkelere yayılarak bir yıldır devam ediyor. İsrail, ekim ayı itibariyle Filistin’den sonra Lübnan’ı da ağır bombardıman altına aldı. İktidar bir yandan katliamlara karşı sert açıklamalar ve ateşkes çağrısı yaparken bir yandan da İsrail’e olan tüm ilişkiler açığa çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde belgelerle Genelkurmay Başkanlığı, bakanlıklar ve devlet kurumlarının dijital güvenliğinin İsrail tarafından sağlandığı ortaya çıkmıştı. İsrail’e giden ticari gemileri gündeme getiren KARAR’a Ticaret Bakanlığı’ndan ticaretin devam ettiği iddialarını yalanlayan bir cevap geldi. Ancak bugün de ortaya çıktığı gibi iktidar ticareti kağıt üzerinde yasaklarken üçüncü ülkeler üzerinden ticarete devam ediyor.
İÇDAŞ İSRAİL’E ÇELİK TAŞIMAKTAN VAZGEÇMİYOR
MÜSİAD üyesi İÇDAŞ şirketinin Çanakkale Limanı’ndan Hayfa Limanı’na giden gemilerini KARAR manşete taşımıştı. Dün Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada 2 Mayıs itibariyle Türkiye’nin İsrail’le ticareti engellediğini tekrar duyurdu. Türkiye’den İsrail’e giden gemilerin takip edildiği uluslararası gemi trafiği uygulamasından da görüldüğü üzere eylül ayında 20'den fazla ticari gemi Hayfa Limanı’na ulaştı. Aynı zamanda soykırımın başından beri kesilmeden devam eden petrol sevkiyatı da Ceyhan ve İskederun Limanlarından İsrail limanlarına taşınmaya devam ediyor.
Karar'dan Feyza Nur Çalıkoğlu'nun haberine göre, Soykırımın başladığı ilk aylarda Türkiye’nin İsrail’le ticareti dile getirilirken en çok gündeme gelen şirketlerden biri de İÇDAŞ olmuştu. İsrail çelik ihtiyacının yüzde 65’ini Türkiye’den karşılıyordu. Nisan ayından ticarete gelen kısıtlamayla iktidar yapılan ticaretin özel şirketler kontrolünde olduğunu ve kendilerinin karışamadığını söyledi. Bu dönemde İÇDAŞ’ın ticareti hedefe alındı. Ancak 2 Mayıs’ta gelen ticaret yasağıyla İÇDAŞ'ın ticareti üzerinden elde edilen belgelerde azalma oldu. Ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiği iddiaları sürüyordu ancak net ispatlar bulunamıyordu.
2024'E KADAR FİLİSTİN'E İHRACAT YAPILMAMIŞ
Bugün Gazeteci Metin Cihan sosyal medya hesabından yayınladığı belgelerle MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın hala İsrail’e çelik tedarikine devam ettiğini açıkladı. Kağıt üzerinde ticaretin Filistin’le yapıldığı gösterilirken aslında İsrail’le ticarete nasıl devam edildiğini yazdı. Cihan, ihracat rakamlarını incelerken daha önceki yıllarda Filistin'e ihracat olmadığını ancak 2024 yılında milyon dolarlarca ticaret verisinin bulunduğunu söyledi:
“Gümrüklerden Ağustos ayı ihracat rakamlarına bakıyordum. Biga Gümrüğü dikkatimi çekti. 2023'e kadar İsrail'e ihracat vardı ama 2024 yılında yoktu (ticaret yasağı nedeniyle). Buraya kadar normal. Fakat bir de ne göreyim? 2023'e kadar Filistin'e ihracat yoktu ama 2024'te birden bire Filistin'e milyon dolar mertebesinde ihracat yapılmıştı.”
İÇDAŞ’A ÖZEL GÜMRÜK
Filistin’le yapılıyormuş gibi gösterilen ihracat gemilerinin Biga Gümrüğünden gittiğini söyleyen Cihan, “Bu Gümrük İÇDAŞ fabrika arazisinin içindeymiş. İÇDAŞ, ihracatını rahatça yapabilsin diye bu şirkete özel gümrük açılmış” dedi. Aynı zamanda gümrük açılışına da dönemin Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katılmış.
2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan İÇDAŞ'ın Biga'da kurduğu tesisin açılışına katılmıştı. MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın İsrail Devleti tarafından İsrail’e en çok ihracat yapan Türk şirketi ödülünü aldı. Aynı zamanda İÇDAŞ, Diyanet İşleri Başkanlığından da hizmet ödülü aldı.
ÜÇÜNCÜ ÜLKE OLARAK FİLİSTİN’İ KULLANMAYA UTANMIYORLAR
KARAR’a konuşan Filistinli bir ithalat şirketİ sahibi İsrail’in kendisi dışında kimseye ticaret izni vermediğini ifade etmişti. Daha önce dile getirdiğimiz konşimento değişikliğiyle de gümrüklerden Filistin'e diye çıkan gemilerin İsrail’e gittiğini yazmıştık. Cihan, ticarete devam etmenin çözümünü üçüncü ülkelerde bulan iktidarın Filistin’i kullandığını belirtti.
“Karşılıklı olarak anlaşıp bu konuda çözümü üçüncü ülkeler üzerinden buldular. Hiç utanmadan en çok da Filistin'i seçtiler. İsrail Gazze'yi yakıp yıkıp katliamlar gerçekleştirdi. Maalesef, bunu söylemek çok zor ama, gerçek şu ki, Türkiye olarak bu katliamlara malzeme tedarik ettik ve hâlâ ediyoruz. Hatta şimdilerde açlık ve bombalar altında hayatta kalmaya çalışan Filistin'i, resmi evraklarda ticaret yasağını aşmak için kullanıyoruz. İsraillilerin ya da İsrail işbirlikçilerinin orada kurulu şirketlerine gönderiliyormuş gibi evrak düzenleyip, İsrail'e çelik göndermeye devam ediyoruz. Karşılığında o şirketlere %3 ile %5 arasında komisyon ödüyoruz.”
MÜSİAD üyesi İÇDAŞ İsrail'e hâlâ çelik tedarik ediyor ve üstelik kağıt üzerinde bu çeliği Filistin'e gönderiyormuş gibi gösteriyor. Anlatayım. Gümrüklerden Ağustos ayı ihracat rakamlarına bakıyordum. Biga Gümrüğü dikkatimi çekti. 2023'e kadar İsrail'e ihracat vardı ama 2024… Daha fazla göster
İNSANİ YARDIM GEMİSİNE İZİN YOK
12 ülkenin birleşmesiyle oluşturulan Özgürlük Filosu'nun Türkiye katılımcısı olan Vicdan Gemisi'nin liman çıkış izni iki aydan uzun süredir verilmiyor. Mavi Marmara Derneği'nin içerisinde bulunduğu organizasyon için hazırlanan gemi çıkış izni alabilmek için her türlü prosedüre uyarak eksiksiz bir şekilde hazırlandı. Ancak Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Liman Müdürülüğü gemiye çıkış izni vermediği için Gazze'ye insani yardım taşımak isteyen Vicdan Gemisi bekletiliyor. Mavi Marmara Derneği Ulaştırma Bakanlığı'nın yanıt vermemesi üzerine Haydarpaşa Limanı'nda başlattığı nöbet 40 gündür devam ediyor.
Dün liman görevlileri tarafından nöbet tutan eylemcilere müdahale edilmesi üzerine protesto yapan grup, önünde nöbet başlattıkları liman girişini kapattılar.
İKTİDAR İSRAİL’LE TİCARETİN PROTESTO EDİLMESİNDEN RAHATSIZ OLUYOR
Bugün sabah saatlerinde belgelerle kanıtlanan ticareti protesto ettikleri için şafak baskınıyla 18 genç gözaltına alındı. 7 Ekim Aksa Tufanı’nın yıldönümünü anmak ve soykırımı protesto etmek için Şişhane Tünel Meydanı’nda toplanan ‘Filistin için 1000 Genç’ grubu Ticaret Müdürlüğü’ne yürümek istedi. Ancak çevik kuvvet kalkanlarla barikat kurarak yürüyüşü engelledi. Eylemi gerçekleştirmek ve ticareti protesto etmekte ısrarcı olan gruba polis şiddetle müdahale etti. Eylemden 10 gün sonra ise gençlerin bir kısmını polis şafak baskınıyla bir kısmını ise ‘Fernas Madencileri’ için yapılan eylemde gözaltına aldı. Avukatların yaptığı açıklamada gençlerin 7 Ekim’de yapılan eylem üzerinden mevcutlu olarak savcılığa sevk edildiği söylendi.