GÜNCEL

Grip Vakaları Artarken Eczacılar Uyardı: İlaç Krizi 2024'te de Sürüyor

2023 yılında başlayan ve euro kurundaki artışa rağmen 2024'te de devam eden ilaç krizi, Türkiye'deki sağlık sektöründe ciddi sorunlara yol açıyor.

2023'te yaşanan yok ilaç krizinin euro kurunda yapılan artışa rağmen 2024'te de sürdüğü belirtildi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, bazı ilaçların bulunamadığına dikkat çekerek “Kış döneminde, özellikle enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler ve antigribal ilaçlar gibi mevsimsel ilaçların büyük bir kısmı eczanelerimize sınırlı miktarda temin edilebilmekte, bazı ilaçların ise eşdeğerleri olmadığından hiç tedarik edilememektedir” açıklaması yaptı.

2023 yılında başlayan ve euro kurundaki artışa rağmen 2024'te de devam eden ilaç krizi, Türkiye'deki sağlık sektöründe ciddi sorunlara yol açıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), yaptığı açıklamada ilaç yokluğunun arttığına ve kış döneminde özellikle enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler ve antigribal ilaçlar gibi mevsimsel ilaçların sınırlı miktarda temin edilebildiğine, bazı ilaçların ise hiç tedarik edilemediğine dikkat çekti.

'YANLIŞ POLİTİKALAR YERLİ İLAÇ ÜRETİMİNİ ZORLAŞTIRIYOR'

TEİS, ilaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan avro kurunun gerçek piyasa değerinin yarısında sabitlenmesi, pandemi sonrası artan ham madde, ambalaj ve nakliye maliyetlerinin ilaçların ülke içine girişini ve yerli ilaç üretimini zorlaştırdığını belirtti. Bu durum, ilaçların bulunabilirliği ve ulaşılabilirliği konusunda ciddi sorunlar yaratıyor.

Eczanelerde, eksik ilaçlar nedeniyle oluşan 'açık reçeteler' sayısının arttığı, hastaların sürekli olarak ilaçlarının gelip gelmediğini sorduğu, ecza depolarına her gün bu konuda sorular yöneltilirken, ilaç firmalarının kamuya yapmaları gereken iskontoları eksik yapması veya hiç yapmaması, bu iskontoları eczacılardan tahsil edip daha sonra kendi belirledikleri koşullar altında ödemeyi vaat etmeleri de yaşanan sorunlara eklendi.

7 MADDEDE ACİL TALEPLER

TEİS, ilaç fiyatlandırma sisteminin yeniden düzenlenmesi, eczacı karlılığını belirleyen baremlerin arttırılması, kamu kurum iskontolarında ilaç firmalarınca uygulanan keyfiliklerin ortadan kaldırılması, eczanelere dayatılan satış koşullarında değişiklikleri önleyecek düzenlemeler, SGK’nın Eczane Hizmet Bedellerinin gerçekçi seviyeye getirilmesi, SGK tarafından yapılan kesintilere düzenleme getirilmesi ve yardımcı eczacı çalıştıran eczanelere maaş ve SGK Prim desteği sağlanması gibi acil taleplerini sıraladı.

Kaynak: Karar