Yenidoğan Çetesini Soruşturan Savcı, Kendisini Tehdit Edenleri Böyle İzledi: Ters Kelepçeli Geçit Yenidoğan Çetesini Soruşturan Savcı, Kendisini Tehdit Edenleri Böyle İzledi: Ters Kelepçeli Geçit

Türkiye’yi dehşete düşüren ‘Yenidoğan’ soruşturmasında ihmal zinciri... İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü olan biteni Ocak 2023’te tespit etmesine rağmen 27 Mart 2023’teki CİMER şikayetine kadar emniyete ihbarda bulunmadı. Olayda adı geçen hastanelerde denetimi gerçekleştiren doktorun iki ay sonra alınan ifadesi üzerine savcı ilk tespitten 7 ay sonra çetenin telefonlarını dinlemeye aldı. Teknik takip 10 ay sürdü. İddianameye konu olan bebeklerin biri hariç hepsi bu süreçte hayatını kaybetti.

Çok sayıda bebeğin ölümüne neden olan ‘Yenidoğan Çetesi’ soruşturmasında ‘denetim’ skandalı ortaya çıktı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü denetimde olan biteni Ocak 2023’te tespit etmesine rağmen 27 Mart 2023’teki CİMER şikâyetine kadar ihbarda bulunmadı. Denetimi gerçekleştiren doktorun iki ay sonra alınan ifadesi üzerine savcı 7 ay sonra çetenin telefonlarını dinlemeye aldı. Çeteye yönelik delillerin toplanması sürecinde ise bebekler öldürülmeye devam etti.

İNCELEME HIZLI BAŞLADI ANCAK YAVAŞ İLERLEDİ

85 milyonun kanını donduran ‘Yenidoğan Çetesi’ne ilişkin iddianame ihmaller zincirini de ortaya koydu. Çetenin usulsüz tedavilerle SGK üzerinden yaptığı vurgunu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ocak 2023’te yaptığı denetimlerde belirledi. Ancak durum ne savcılığa ve emniyete ne de Sağlık Bakanlığına bildirildi. 27 Mart 2023’te Bağcılar’dan CİMER’e yapılan şikayete rağmen İl Müdürlüğü ancak 5 Mayıs 2023’te ihbarı yaptı. Hastanelerin denetlemesini yapan Dr. Malik Türkay Esin’in 22 Mayıs’ta ifadesini alan savcılık ilk tespitten 7 ay sonra Haziran 2023’te çete üyelerinin telefonları için dinleme kararı aldı. Ancak teknik takip sürerken bebekler öldü.

BEBEKLER SORUŞTURMA SÜRERKEN DOĞUP ÖLDÜ

Savcılık ve emniyetin başlattığı soruşturmanın, somut delillere rağmen operasyonel aşamaya gelmesi uzun sürdü. Teknik takipte delillerin toplanması için harcanan zaman bebeklerin hayatına mal oldu. 27 Nisan 2024’e kadar çete üyelerinden hiçbiri tutuklanmadı. Bu süreçte Michelle Nwando Opara (8 Mart 2023), Melek (21 Haziran 2023), Roua Kadan (5 Temmuz 2023), Kerem (14 Ağustos 2023), Havanur (15 Ağustos 2023), Mive Serdarova (30 Ağustos 2023), Kaya (13 Kasım 2023), Ayaz (26 Kasım 2023) ve Öykü (28 Kasım 2023) soruşturma sürerken öldü. Yaşananlar sonrası kamuoyunda ‘İki yıl boyunca neden harekete geçilmedi’ sorusu yükseldi.

HASTANELER KAPATILANA KADAR SGK ÖDEMEYİ YAPMIŞ

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ‘Yenidoğan Çetesi’ne ilişkin açıklaması bebeklerin öldürüldüğü hastanelere kilit vurulana kadar ödemelerin sürdüğünü gösterdi. Işıkhan ‘Sağlık Bakanlığının ruhsat iptaliyle özel hastanelerin ödemeleri durduruldu’ dedi. Ödemelerin geçmişe dönük faiziyle birlikte cezaları dahil tahsil edileceğini belirtti.

hepsiincelem.jpg

ÇETE SORUŞTURMASI SÜRERKEN BEBEKLER ÖLDÜ

Türkiye’yi dehşete düşüren ‘Yenidoğan’ soruşturmasında ihmal zinciri. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü denetimde olan biteni Ocak 2023’te tespit etmesine rağmen 27 Mart 2023’teki CİMER şikayetine kadar ihbarda bulunmadı. CİMER şikayeti üzerine iki ay sonra polise bildirdi. Denetimi yapan doktorun iki ay sonra alınan ifadesi üzerine savcı 7 ay sonra çetenin telefonlarını dinlemeye aldı. Ancak çetenin yaptıkları ortadayken müdahale yerine delillerin toplanmasına devam edilince o süreçte bebekler öldü. Çetenin usulsüz tedavilerini SGK üzerinden yapılan vurgunu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ocak 2023’te yaptığı denetimlerde belirledi. Ancak durum ne savcılığa ne de emniyete bildirildi. 27 Mart 2023’te Bağcılar’dan CİMER’e yapılan şikayete rağmen müdürlük ancak 5 Mayıs 2023’de ihbarı yaptı. Denetimi yapanlardan Dr. Malik Türkay Esin’in 22 Mayıs 2023 günü ifadesini alan savcılık ilk tespitten 7 ay sonra Haziran 2023’te çete üyelerinin telefonları için dinleme kararı aldı. Soruşturma hızlı başlasa da delillere rağmen müdahale gelmedi. Teknik takip sürerken bebekler öldü. Savcılık ve emniyetin başlattığı soruşturma, somut delillere rağmen operasyonel aşamaya gelmesi uzun sürdü. Teknik takipte delillerin toplanması için harcanan zaman bebeklerin hayatına mal oldu. 27 Nisan 2024’e kadar çete üyelerinden hiçbiri tutuklanmadı. Bu süreçte Michelle Nwando Opara (8 Mart 2023), Melek (21 Haziran 2023), Roua Kadan ( 5 Temmuz 2023), Kerem (14 Ağustos 2023), Havanur (15 Ağustos 2023), Mive Serdarova (30 Ağustos 2023), Kaya (13 Kasım 2023), Ayaz (26 Kasım 2023) ve Öykü (28 Kasım 2023) doğdu. Soruşturma sürerken öldürüldü.

HASTANELER KAPATILINCA SGK ÖDEME YAPMAYI BIRAKMIŞ: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yenidoğan soruşturmasındaki özel hastanelere ödemelerin durdurulduğunu belirterek, “Yapılmış ödemeleri, geçmişe dönük olarak faiziyle birlikte sözleşme kapsamındaki cezaları da tahsil ediyoruz” dedi. Işıkhan ‘Sağlık Bakanlığının ruhsat iptaliyle özel hastanelerin ödemeleri durduruldu’ derken, ‘Yenidoğan Çetesi’ne ilişkin açıklama bebeklerin öldürüldüğü hastanelere kilit vurulana kadar ödeme yapıldığını gösterdi. SGK’nin özel hastanelerle yaptığı sözleşmelerle ilgili yeni bir çalışma olup olmadığına yönelik soru üzerine Işıkhan, yapılan rutin taramalar kapsamında müfettişlerin fatura kontrolleri için yoğun mesai yaptığını anlattı.

DENETİME GİDEN MÜFETTİŞ GİZLİ SORUŞTURMAYI HABER VERMİŞ

Çok sayıda bebeğin ölümüne neden olan ‘yenidoğan çetesi’ soruşturmasında ‘denetim’ skandalı ortaya çıktı. Gazeteci Alican Uludağ’ın haberine göre; İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü adına çetenin faaliyet gösterdiği bir hastaneye denetime giden doktor, gizli yürütülen soruşturmayı şebeke üyelerine söyledi. Bu durum sanıkların soruşturma dosyasına giren yazışmalarında ortaya çıktı. Alican Uludağ’ın sosyal medya hesabından yayınladığı haberi şöyle: “Yenidoğan çetesi için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden denetime giden doktorun, gizli soruşturmayı şüphelilere haber verdiği ortaya çıktı. ‘Hakkınızda gizli bir dava var diyor. Bir iki şey söyledi, hemen ayarladık, tekrar denetime gelmiş gibi yaptı’ “İl Sağlık Müdürü’nün mesajını gösterdi’ Ekteki telefon görüşmesi 18 Ocak 2024 tarihine ait. Denetime gidip gizli soruşturmayı deşifre eden ise Dr. Yakup Karakurt.”

CİMER ŞİKÂYETİ ORTAYA ÇIKTI

Yenidoğan Çetesi, 27 Mart 2023’te bebeğini kaybeden bir anne tarafından CİMER’e yapılan şikayetle ortaya çıkmıştı. CİMER’e yapılan ilk şikayet dilekçesi ortaya çıktı. Bebeğini kaybeden bir anne tarafından 27 Mart 2023 tarihinde CİMER’e yapılan ve Yenidoğan Çetesi’nin ortaya çıkartılmasını sağlayan şikâyet dilekçede şu ifadeler yer alıyor: “Eski PKK hükümlüsü ve şu anki İYİ Parti üyesi, Reyap Hastanesi yenidoğan yoğun bakım doktoru Fırat Sarı ve İlker Gönen SSK’yı dolandırmaktadır. Reyap Hastanesi, Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Bağcılar Şafak Hastanesi, Doğa Hastanesi, Medicine Bağcılar Hastanesi, eski olarak Ethica Hastanesi, Duygu Hastanesi ve birçok hastanenin yenidoğan yoğun bakımlarını kiralayarak gece nöbetçi doktor bulundurmadılar ve insani ve tıbba uygun olmayan koşullar ve bunun gibi birçok sebepten bir sürü bebek insanlık dışı bir şekilde öldü. Bu şahıslar 1. basamak olan hastayı epikrizlerde hep 3. basamak göstererek ve 112 komuta kontrol merkezine rüşvet vererek, bebek satın alarak kaç yıldır milyonlarca Türk Lirası para kazandılar ve yüzlerce bebeğin ölümüne sebep oldular. Bu satılan bebekler Fırat Sarı ve İlker Gönen’in yoğun bakımlarında kötü şartlar altında can verdi.”

MAĞDUR BABA: KUVÖZDE BEBEĞİMİN ÖLÜ HALİNİ GÖSTERDİLER

8 bin lira karşılığında 12 bebeğin ölümüne neden olduğu iddia edilen yenidoğan çetesi davasında yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ederken, hazırlanan iddianamede, çetenin kurbanı olan bebeklerin babalarının ifadeleri yer aldı. Babalar, çete üyelerinin “Annenin durumu kritik”, “Bebek burada kalırsa ölür” gibi yalanlarla kendilerini belirli hastanelere yönlendirdiğini ve 8 bin lira talep ettiğini belirtti. Bazı babalar ise bebeklerini son kez görmek istediklerinde, kuvözde ölü halde bulduklarını ifade etti. Bebeğinin 17 Ocak’ta ambulansla sevk edildiğini ve 5 günlük yatış ücreti olan 35 bin lirayı peşin ödediğini kaydeden B.N.O, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bebeğimi yenidoğan yoğun bakım ünitesine aldılar. Orada kuvöze koyduklarını gördüm. Benden bazı medical malzemeler olduğunu düşündüğüm şeyler istediler. Ertesi gün sabah bebeğimin durumunun kötü olduğunu, hastaneye gelmemiz gerektiğini söylediler. Hastaneye gittiğimde bebeğimin sabah öldüğünü, geri döndürmeye çalıştıklarını ama başarılı olmadıklarını söylediler. Bebeğimi görmek istediğimde, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kuvözde bebeğimin ölü halini gösterdiler.”

Editör: Ahmet Kacır