Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin 28. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla Meclis Genel Kurulundaki konuşmasının bir kısmını, İsrail'in Gazze ve Lübnan'da yaptığı katliamlara ayırdı.

Herkes Erdoğan'ın, "Vaat edilmiş topraklar' hezeyanıyla hareket eden İsrail yönetiminin, tamamen dini bir fanatizm ile  Filistin  ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer, açık söylüyorum, bizim vatan topraklarımız olacaktır. Şu anda bütün hesap bunun üzerinedir. Türkiye içindeki bazı İsrail dostlarının, bazı Siyonist severlerin, gönüllü veya paralı Siyonizm propagandası yapan aparatların anlamadığı işte budur" sözlerini öne çıkarırken Erdoğan'ın konuşmasında yaptığı bir vurgu gözlerden kaçtı.

Herkes aynı yerden gördü farkı Odatv yakaladı: Erdoğan dilini değiştirdi - Resim : 1

"KARŞIMIZDA APARTHEID REJİMİ VAR"

Erdoğan'ın İsrail devleti ile yönetimini ayırması, devletten çok "şebeke" vurgusu yapması dikkat çekti. "İsrail devleti, Netanyahu isimli bir Hitler özentisinin idaresinde, sadece son 51 haftada insanlığa karşı tüm suçları pervasızca işlemiştir" diyen Erdoğan, "Karşımızda sadece Müslümanlara değil  Yahudiler arasında dahi ayrım yapan ırkçı bir Apartheid rejimi var" dedi.

Erdoğan, devamında, "Böyle bir katliam şebekesi karşısında, zerre miskal vicdan taşıyan hiç kimse sessiz kalamaz. Yanı başınızda çocuklar katledilirken, yanı başınızda uçaklardan sivil halk üzerine bombalar yağarken, sessiz, tepkisiz, hatta tarafsız kalmak, açık söylüyorum, suça ortak olmaktır" ifadelerini kullandı.

İsrail'in ses çıkartılmadıkça işgal, istila ve katliam politikasını pervasızca devam ettireceğinin altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti: "Susmak, vahşeti görmezden, duymazdan gelmek hiç kimseyi, hiçbirimizi, bölgedeki hiçbir ülkeyi bu soykırım şebekesinin saldırganlığından kurtaramayacak.

Herkes aynı yerden gördü farkı Odatv yakaladı: Erdoğan dilini değiştirdi - Resim : 2

DIŞLANAN YAHUDİLER

İsrail'de ekseriyetle İsrailli Yahudiler tarafından dışlanan Etiyopya Yahudileri, toplumda en alt tabaka olarak görülüyor. Devlet tarafından dışlanan bu grubu, Mizrahi Yahudileri izliyor.

Mizrahi Yahudileri, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya'daki Yahudilere verilen genel ismi. İsrail'de ise "Mizrahi" terimi daha çok Arap dünyasındaki ve Arap dünyasına komşu ülkelerdeki Yahudilere deniyor. Irak, Suriye, Lübnan, Yemen, İran, Afganistan, Buhara, Mağrib Yahudileri, Berberi, Kürt, Azerbaycan, Dağıstan, Hindistan, Pakistan Yahudileri ve Çerkes Yahudileri başlıca Mizrahi Yahudiler olarak biliniyor. İsrail'de çoğunluğu oluşturan  Aşkenaz Yahudlerinin,  Sefarad Yahudilerine yönelik ayrımcılığı da biliniyor.

Bunlar dışında savaş karşıtı Yahudiler de Erdoğan'ın vurguladığı "şebeke" tarafından dışlandığı biliniyor.

Herkes aynı yerden gördü farkı Odatv yakaladı: Erdoğan dilini değiştirdi - Resim : 3

APARTHEİD REJİMİ NEDİR

Türkçede "Ayrı olmak" anlamına gelen Apartheid, Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da (Namibya) 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistem olarak tarif ediliyor.

Anket Vatandaşın Acı Gerçeğini Ortaya Koydu: İşte Türkiye’nin En Büyük Sorunu Anket Vatandaşın Acı Gerçeğini Ortaya Koydu: İşte Türkiye’nin En Büyük Sorunu

Odatv'de yer alan habere göre, Apartheid kelimesi Afrikaanca "ayrılık" anlamına geliyor. Bu süreç Avrupa kökenli beyazlar tarafından, baasskap adı da verilen ve beyaz ırkın diğer ırklardan üstün olduğunu savunan bir ideoloji ile yürütüldü.

Uzun yıllar boyunca beyaz ırkın yönetiminde olan Güney Afrika'da siyahilere ve diğer beyaz olmayan etnik gruplara karşı uygulanan ayrımcılık, 1948 yılı genel seçimlerinden sonra resmileşerek sürdü. 1958 yılından itibaren yasalarla da desteklenen Apartheid sistemi, insanların kökenlerine göre sınıflandırılmaları sonucu, beyaz azınlık dışında kalanların vatandaşlık hizmetlerinden daha az yararlanmaları, devletin sağladığı sağlık ve eğitim hizmetleri gibi sosyal hizmetlerden daha az yararlanmaları gibi ırkçı uygulamalara zemin oldu..

Nelson Mandela iktidarıyla son bulan Apartheid sistemine göre, beyazlar en üst kademede yer alırdı. Bu grubu Asyalılar, renkliler ve siyahiler takip etti.

Editör: Ahmet Kacır