Karayolları’nın yol ve köprü gibi işlerde bazı fiyatları önce düşük gösterdiği, sonra ise yükselttiği belirlendi. Köprü ve paralı yollardan kaçak geçen yabancı araçların cezası ise vatandaşa kaldı.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (TCK) müteahhitlere ihale ettiği köprü ve yol gibi bazı işlerin bedellerini piyasa fiyatlarından daha düşük belirleyerek sözleşmeye eklediği ancak daha sonra gerçek yüksek fiyatları uyguladığı ortaya çıktı. TCK’nın 2023 hesaplarını incelerken söz konusu hatayı ortaya çıkaran Sayıştay, kamunun zararına olan bu durumun düzeltilmesini talep etti. Sayıştay TCK raporunda, “Yapılan incelemede, idare tarafından ihalesi yapılan bazı yapım işlerinde yeni birim fiyatı tespit edilen iş kalemlerinin piyasa araştırmalarındaki faturalarında, fiyatın düşük miktarlar üzerinden tespit edilerek sözleşmeye dahil edildiği ancak uygulamada yapılan imalat miktarlarının yüksek olduğu görülmüştür” ifadelerine yer verdi. Bu durumun düşük miktarlar üzerinden fiyatın tespit edilmesi sonucu belirlenen rayicin yüksek olmasına yol açabileceğinin belirtildiği raporda, ayrıca yeni iş
kalemleri için projesine göre bir imalat miktarı belirlenmediği için iş kalemlerine ait birim fiyatın revize edilemediği bildirildi .Sayıştay, fiyatı düşük yazılan işlerin gerçek fiyatlarının belirlenerek sözleşmeye düzeltilmiş olarak yazılmasını da istedi.
‘KAMU ZARARI’ VURGUSU
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Ayrıca Sayıştay, TCK’nın araç parkında bulunan 5 bin 321 aracına 37 milyon 168 bin lira para ödeyerek zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırdığını ancak sigortalama sırasında araçları risk gruplarına göre basamak değerlerine ayırmadığını tespit etti. Sayıştay, “Basamak değerlerinin farklılaştırılması halinde sigorta bedellerinde fiyat avantajı elde edileceği açıkça görülmektedir” diyerek, kamunun zarara uğratıldığına işaret etti.
Yabancının cezası, vatandaşa yazılmış
Sayıştay, paralı köprü ve otoyollardan kaçak geçen yabancı araçlardan bazılarının Türkiye’deki araç plakalarıyla benzeştiğini, cezaların da yanlışlıkla vatandaşlara yazıldığını tespit etti. TCK’nın plaka takip ve tahsilat sisteminde iyileştirme yapmadığı için hatalar yaşandığını belirleyen Sayıştay, plakası Latin alfabesi olmayan ile Türk plaka dizilimi ile aynı olan yabancı araçlardan ücret tahsil edilirken karışıklık yaşandığını bildirdi. Sayıştay, yabancı araçların ödemediği ücret ve cezaların benzer Türk plakalı araçlara yazıldığını bildirdi.