Ipsos'un son anketine göre, vatandaşların %73'ü Türkiye'nin yanlış yönde ilerlediğini düşünüyor. Bu oran, son yıllarda yapılan anketlerde rastlanan en yüksek oranlardan biri. Ankete katılanların %74'ü de ekonomik durumun "kötü" olduğunu belirtti.

Araştırma şirketi Ipsos'un "Dünyayı neler endişelendiriyor?" başlıklı son anketi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 29 ülkede gerçekleştirildi. 26 Ocak ile 9 Şubat tarihleri arasında yapılan bu araştırma, yaklaşık 25 bin kişinin katılımıyla online olarak gerçekleşti ve katılımcılardan, ülkelerindeki mevcut durum ve geleceğe dair endişeleri hakkında görüşler alındı.

EKONOMİK ENDİŞELER ÖNDE

Türkiye'den katılımcıların %73'ü ülkenin yanlış yönde ilerlediğini ifade ederken, %74'ü ekonomik durumun kötü olduğunu belirtti. Enflasyon, Türkiye'de katılımcıların %50'si tarafından en büyük endişe kaynağı olarak görülürken, yoksulluk ve sosyal adaletsizlik %30 ile ikinci sırada yer aldı. Ayrıca, suç ve şiddet (%22), işsizlik (%22) ve mali/siyasi yolsuzluk (%21) da önemli endişeler arasında sayıldı.

KÜRESEL ISINMA SORUN OLARAK GÖRÜLMÜYOR

Küresel ısınma konusunda endişeli olanların oranı Türkiye'de sadece %5 iken, bu oran Avrupa ülkelerinde genelde daha yüksek. Türkiye'deki katılımcıların sadece %2'si askeri ihtilaf konusunda endişeliyken, terör konusunda endişeli olanların oranı %20 olarak belirlendi.