Suç Oranları Artıyor: Türkiye Organize Suçta Avrupa Birincisi ve Türkiye'de Suç Oranı Neden Artıyor? Suç Oranları Artıyor: Türkiye Organize Suçta Avrupa Birincisi ve Türkiye'de Suç Oranı Neden Artıyor?

Basının gündeme getirdiği gemilerle İsrail'e yapılan sevkiyatı Ticaret Bakanlığı bir kez daha yalanladı. Bakanlık 18 Eylül'de 'İsrail gümrükleri kapalı' dedikten sonra aynı gün İzmir Nemrut Limanı'ndan Hayfa varışlı geminin yola çıktığı ortaya çıkmıştı. Bakanlık manşetimizden sonra aynı gemi için 'Hayfa'ya değil Ürdün'e gitti' açıklaması yaptı. Ürdün'e gittiği ileri sürülen kuru yük gemisinin Hayfa'da olması dikkat çekiyor.

Karar’ın manşete taşıdığı Türkiye'den İsrail limanlarına giden yük gemileri hakkında Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı. İzmir Nemrut Limanından çıkan Türk bayraklı Burak Deval gemisi İsrail Hayfa Limanına vardı. Uluslararası trafiğinin takip edildiği Marine Trafic üzerinden söz konusu gemilerin kalkış ve varış noktalarını takip edilebiliyor. Burak Deval'in dökme kuru yük gemisi olduğu biliniyor. KARAR'a konuşan uluslararası ticaret uzmanı, kuru yük gemilerinin konteynar gemileri gibi farklı limanlara uğramadığını, doğrudan yükü boşaltacağı limana gittiğini söyledi. KARAR'ın manşetlerinden sonra konuya ilişkin açıklama yapan bakanlık ise İsrail’le ticaret yapmadıklarını ve gemilerin Filistin’e gittiğini belirtti. Ancak Filistin'e giden ticari malların Hayfa Limanı’ndan değil Aşhdod Limanı’na gönderildiği biliniyor.

gyuqgjwxoaaeyyo.jpg

TEPKİ ÇEKEN TİCARETE FİLİSTİN KILIFI

Gazze’de katliamlar sürerken, söz konusu ticaret yalnızca gemiler üzerinden değil Ceyhan Limanı’na gelen Azerbaycan petrolünün İsrail’e taşınmasıyla da devam etmekte. Ticaret Bakanlığı, petrol sevkiyatıyla ilgili hiçbir açıklama yapmazken BOTAŞ Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı üzerinden petrolü İsrail’e taşıdıklarını yalanlamadı. Bunun yanı sıra İsrail’le ticaretin tamamen bittiği duyurulduktan sonra Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı aylık ihracat raporlarına göre İsrail’le ticaretin azaltıldığı ancak Filistin’le yapılan ticaretin dört ayda 14 kat arttığı görüldü. Daha önce de dış ticaret uzmanlarından aldığımız bilgiyle gemilerin limandan ayrıldıktan sonra Konşimento (taşımacılık senedi) üzerinde revize gerçekleştirilerek varış yeri bilgisinin değiştirilebildiğini belirtmiştik. Filistin’e gittiği belirtilen gemilerin sinyalleri takip edildiğinde Hayfa limanında oldukları görülüyor. Konşimento değişikliği İsrail’le yapılan ticaretin kılıfı haline mi geldi sorusu akılları kurcalıyor.

İNSANİ YARDIM GEMİSİNE İZNİ VERİLMİYOR

Karar'dan Feyza Nur Çalıkoğlu'nun haberine göre, Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada Gazze’ye en çok insani yardım yapan ülke olduğunu belirtti. Ancak daha önce de gündeme getirdiğimiz Gazze’ye insani yardım götürmek için hazırlanan Özgürlük Filosu’nun Türkiye ayağı olan Vicdan Gemisi Haydarpaşa Limanı’ndan hareket edemiyor. Geminin Türkiye temsilcisi olan Mavi Marmara Derneği’nin Başkanı Beheşti İsmail Songür 23 gündür Ticaret Bakanlığı’nın gemi çıkış iznini vermesi için Haydarpaşa Limanı önünde eylem yapıyor.

yeni-proje-7-kopyasi-2.jpg

Soykırımın ilk günlerinde gündem olan Türkiye’den İsrail’e giden gemilere karşılık Ticaret Bakanlığı’nın verdiği cevap aynıydı: ‘Gemiler İsrail’e değil Filistin’e gidiyor.’

Editör: Ahmet Kacır