İsrail’in Gazze’de katliama başlamasının yıl dönümünde Türkiye’de birçok kentte gösteri düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı ve ‘İsrail’e lanet’ sloganı atılan eylemler sakin geçerken, Ankara’nın Tel Aviv’le ticaretini durdurmasını isteyen ‘Filistin İçin 1000 Genç’ grubuna polisin tavrı sert oldu. Gösterinin önünü kesen çevik kuvvet polisinin kalkanlarla gençleri tartaklaması tepki çekti.
İsrail’in Gazze’deki soykırımı bir yılı geride bıraktı. 42 bine yakın sivilin katledildiği bölgedekilerin yüzde 90’ından fazlası da yerinden edildi. Vahşetin yıldönümünde pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ‘İsrail’e lanet okunan’ protesto gösterileri düzenlendi. 7’den 70’e her kesimin katıldığı 81 ildeki eylemler sakin geçti. Ancak Türkiye’nin İsrail’e devam eden ticaretini protesto eden ‘Filistin İçin 1000 Genç’ grubunun gösterisine yüzlerce polis müdahale etti.
VANAYI KAPAT TİCARETİ KES DİYENE GÖZALTI
Gösteriyi ablukaya alan ekipler ellerindeki kalkanlarla gençlere şiddet uyguladı. Protestocular ‘İktidarın İsrail’le işbirliğinin merkezi olan İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü önüne yürümek istedik. Polis bize biber gazı, yumruk ve tekmelerle şiddet uyguladı. Türkiye’yi soykırıma ortak edenlerin karşısına her fırsatta çıkmaya devam edeceğiz’ dedi. Ankara’da da aynı gruba mensup gençlerin ‘Ticareti durdurun’ eyleminde polis 20 kişiyi gözaltına aldı.
FİLİSTİN’E ÇELİK İHRACATI 8 AYDA
YÜZDE 119 BİN ARTTI
Karar'dan Feyza Nur Çalıkoğlu'nun haberine göre, Filistin’e denilen ve aslında İsrail’e gittiği ortaya çıkan çelik ihracatının miktarı TÜİK verilerine de yansıdı. İstatistiklere göre Türkiye’nin gemilerle sanayisi, fabrikası olmayan Filistin’e ihraç ettiği demir-çeliğin miktarı bu yılın ilk 8 ayında yüzde 119 bin 595 arttı. Yakıt ve endüstriyel hammadde ihracatımız yüzde bin 214, kablo ihracatı da yüzde 128 bin 000 artmış durumda.
İSRAİL’İ PROTESTOYA GEÇ TİCARETİ PROTESTOYA DUR
İsrail’le ticaret ayıbı belgelere yansırken, protestolar karşısında sergilenen farklı tutum vicdanları daha çok kanatıyor. Gazze soykırımına karşı birçok ilde düzenlenen protestolar kamuoyunun ortak hissiyatını yansıttı. Ancak ‘İsrail’le ticareti kesin’ protestolarına sert müdahalede bulunulması çelişki yarattı. ‘Filistin için 1000 Genç’in İstanbul’daki eyleminde polisin grubun önüne barikat kurmasına tepki yağdı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamları bir yıldır sürüyor. Soykırımın ilk günlerinden itibaren birçok ülke İsrail’in soykırımına karşı Filistin halkına destek protestoları düzenledi. Türkiye’de ilk aylardan itibaren Filistin’e destek yürüyüşleri düzenlenmeye devam ediyor. Birçok ülkede halklar hükümetlerine seslenerek İsrail’le olan tüm ilişkilerin kesilmesi için kitlesel eylemler yaptı. Ankara ise önce reddettiği İsrail’le ticarete kısıtlama getirdi. İsrail’le ticaretin bitmediğine dair iddialar gün geçtikçe kuvvetlenirken aynı taleple ticareti meydanlarda protesto eden vatandaşlara izin verilmedi. Türkiye’de protestoları defalarca kez engellenen grupların ortak noktası ise gemilerin durdurulmasına dönük talepler. Son olarak ‘Filistin için 1000 Genç’ grubunun İstanbul’daki eylemine güvenlik güçleri sert müdahalede bulundu. Grup üyeleri, Şişhane Tünel Meydanı’nda Aksa Tufanı’nın birinci yıl dönümünde ‘ticaret bitmedi gemiler gidiyor’ mesajıyla İstanbul Ticaret Müdürlüğü’ne yürümek istedi. Ancak polis ekipleri, eylem alanına kurdukları barikatla yürüyüşü engelledi. Tünel Meydanı’nda toplanan grup adına konuşan Ünsal Uslu “Biz artık sözde Filistinle dayanışmak için yapılan sessiz yürüyüşlerden bıktık. İktidardan kuru laf değil İsrail’e yaptırım istiyoruz. Ticareti derhal kesin” dedi.
‘ÇIKIN AÇIKÇA İSRAİL’E PETROL TAŞIYORUZ DEYİN’
Azerbeycan’dan Ceyhan Limanı’na gelen petrolün gemilerle İsrail’e taşındığını savunan Uslu, “Üç kuruş için Filistin davasını yapılanlar karşısında utanmıyor musunuz? Ticaret kesildi diyeceğinize çıkıp açık açık İsrail’e petrol taşıyoruz deyin” ifadesini kullandı. ‘Filistin için 1000 Genç’ grubunun Ankara’da düzenlediği protestoda da emniyet güçlerinin sert müdahalesi vardı. Polisler 20 kişiyi gözaltına aldı. Grup üyeleri sosyal medyada ‘Arkadaşlarımız ters kelepçeyle, taciz edilerek gözaltına alınıyor’ paylaşımları yaptı.
POLİS BARİKAT KURDU FİLİSTİN YÜRÜYÜŞÜ DURDURULDU
İstanbul’daki eylemde grup üyeleri adına konuşan Zeynep Uçar da ticaret bitti açıklamalarına rağmen petrol ve ticari malların İsrail limanlarına taşındığını söyledi. Uçar şu ifadeleri kullandı: Filistin’in yanında, Siyonizmin karşısında duruyoruz. İsrail’le ticaretin merkezi olan İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü önüne yürümek istedik. Emniyet güçleri, bize biber gazı, yumruk ve tekmelerle şiddet uygulayarak İstiklal Caddesi’nden yürümemize engel oldu. Ankara’da gözaltına alınan 20 arkadaşımızı bırakmayacağız. Türkiye’yi soykırıma ortak edenlerin karşısına Filistin direnişini örnek alarak her fırsatta çıkmaya devam edeceğiz.
FİLİSTİN’E KABLO İHRACATI 8 AYDA BİN 280 KAT ARTTI!
Filistin’e kablo ihracatının bin 280 katına çıktığına dikkat çeken Metin Cihan, ticaretin BBP yöneticisi Mustafa Semerci’nin firması tarafından devam ettirildiğini ileri sürdü. Semerci ile ve BBP lideri Destici ‘nin fotoğrafını paylaşan Cihan “Fotoğraftaki belge İsrail’in Pamukkale Kablo adına düzenlediği izin belgesi” dedi.
Türkiye’nin, Gazze’de soykırım yürüten İsrail’le ticarete tepki yağınca Cumhurbaşkanı Erdoğan “O iş bitti” açıklaması yaptı. Ancak gemilerin seyrini sürdürdüğünü KARAR belgelerle ortaya koydu. Vahim tabloya rağmen hükümet kanadından açıklama gelmezken Gazeteci Metin Cihan, İsrail’le ticarete ilişkin sosyal medyadan yeni paylaşımlarda bulundu. Ticaretin Filistin’le yapılıyormuş gibi gösterildiğini ancak nihai alıcının İsrail olduğunu belirten Cihan, TÜİK verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında Filistin’e 749 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti. Cihan “Bizim gümrükten çıkışta Filistin olarak kaydediliyor. Yolda İsrail olarak değiştiriliyor. Gemi İsrail limanına varıyor ve malzeme İsrailli alıcıya teslim ediliyor. Filistin’de bu iş için kurulu şirkete komisyon ödeniyor” dedi. Türkiye’den İsrail’e ihracat miktarının resmi kayıtlara göre tamamen kesilmiş göründüğünü ancak İsrail’in Türkiye’den ithalatının resmi kayıtlara göre devam ettiğini vurgulayan Cihan, şu iddiaları dile getirdi: Filistin’e yakıt ve endüstriyel ham madde ihracatımız kağıt üzerinde yüzde bin 214 artmış. Filistin’e demir-çelik ihracatı rakamlarının böyle bir dönemde yüzde 119 bin artmasının sebebi de bu durum.
TÜRKİYE’DEN İSRAİL’E 88 GEMİ HANGİ NEDENLE GİTTİ?
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Türkiye’den İsrail’e ticaret iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e yönelik ticaret kısıtlamalarına rağmen, iki ülke arasındaki gemi trafiğinin önemli ölçüde devam ettiğini kaydeden Yeneroğlu, uluslararası gemi trafiği Marinetraffic verilerine dayanarak, Türkiye’den İsrail’e son bir ayda 88 geminin sefer gerçekleştirdiğini ve dört geminin yolda olduğunu belirtti. Bu tablonun Ticaret Bakanlığı’nın açıklamalarıyla çeliştiğini vurgulayan Yeneroğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti: İsrail ile ticaret resmi olarak yasaklanmasına rağmen gemi trafiği nasıl açıklanacak? Türkiye İhracatçılar Meclisi verileri kapsamında Filistin’e olan ticaretimizin yüzde 525 artışı nasıl izah ediliyor? Filistin, Türkiye’den herhangi bir insani yardım veya ihraç malzemesi talebinde bulundu mu? Savaş ve abluka halinde olan Filistin’e hangi malzemeler gönderildi?