EKONOMİ

İstanbul'un Beton Tepesi: Kentsel Dönüşümün Nasıl Rantsal Dönüşüme Dönüştüğünün İsbatı...

Türkiye'de 4 emsalle en fazla inşaat hakkının verildiği Fikirtepe’de ortaya çıkan manzara kentsel dönüşümün nasıl rantsal dönüşüm olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye'de 4 emsalle en fazla inşaat hakkının verildiği Fikirtepe’de ortaya çıkan manzara kentsel dönüşümün nasıl rantsal dönüşüm olduğunu ortaya koyuyor.

2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen ve kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yeterli düzeyde ilerleyemeyen Kadıköy Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi hala hazırda İstanbul'da inşaat çalışmalarının yürütüldüğü en büyük proje alanı...

(Fikirtepe'nin eski hali - Tarih 2010)

Az katlı binaların yıkılıp yerine 25-30 katlı binaların yapıldığı Fikirtepe'de kentsel dönüşüm sürecinin enkazı devlete kalmıştı.

1 milyon 350 bin metrekarelik bir alanda hayata geçirilen Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi tamamlandığında bölgede 35 bin yeni konut ve 2 bin 500 ticari alan yer alacaktı. Ancak Fikirtepe’deki 60 yapı adasının bir bölümünde inşaatlar başlarken, büyük bir alanda ise yıkılmayı bekleyen evler bulunuyordu.

Bir yanda bazı firmalar inşaatları tamamlarken, diğer yanda ise evleri yıkılan veya yıkılmayı bekleyen vatandaşlar ortada kalmıştı.

Hem kat malikleriyle müteahhitler arasındaki anlaşmazlıklar hem de ekonomik sorunlar nedeniyle belirsizliğe giren süreç devlet tarafından sonlandırılıyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, 2012 yılından bu yana bir krize dönüşen sürece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2020 yılının sonunda el koydu. 55 hektarlık alanda TOKİ'nin iştiraki Emlak Konut GYO yarım kalan veya hiç başlamayan inşaatların yapımını üstlendi.  Fikirtepe'de 2021 yılında 1299 bina ile 5 bin 500 bağımsız birim yıkılırken, inşaatlar için ihaleler de gerçekleştirildi.

Emlak Konut GYO toplam 17 etaptan oluşan ve 11 bin bağımsız bölümün yer alacağı Yeni Fikirtepe projesinin yapımına devam ediyor.

Daha önce verilen inşaat hakları nedeniyle yoğun yapılaşmanın yaşandığı Fikirtepe’de yeni yapılarda yoğunluğun azaltılacağı belirtiliyordu ancak Emlak Konut'un inşaatların yükselmesiyle ortaya bambaşka bir tablo çıktı.

FİKİRTEPE'NİN GEÇMİŞİ

Kadıköy'ün gecekondu bölgesi olan Fikirtepe, 2005 yılında “Özel Proje alanı” olarak belirlendi. 2007'de “Kentsel Dönüşüm Alanı”, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla da “Riskli alan” ilan edildi. 2014 yılında mahalle için acele kamulaştırma kararı çıktı. Bu sırada yapılan birçok plan değişikliği mahkemeden döndü. En son 2017 tarihli plan değişikliği de 2019’da İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.