İyiliğin Gücünü Tekrar Hatırlamak …

Her insan içindeki iyilik kapasitesini kullanmak ve o kapasiteyi yükseltmekle sorumlu, özellikle de böylesine zorlu zamanlarda. 

“Bir Filistinli olarak kendini bir krizin ortasında bulmak nasıldır çok iyi bilirim. Güvenilir yemek bulamamak nedir iyi bilirim.”

Bu sözleri sarf eden Filistinli göçmen şu anda bir yemek firmasının sahiplerinden. Normal şartlarda bu durum, pek çok insanın dikkatini bile çekmeyecektir.

Bu kişilerin New York’ta göçmen olarak yaşadığı bilgisi belki biraz durumu değiştirebilir ama yine de çok fark etmeyecektir ya da fark etmeyecekti… 

Covid-19’un ani çıkışı ve yaygınlaşmasıyla birlikte herşey gibi bu da değişti.

Uzun uzun Amerika’daki durumu anlatacak değilim, dünyadaki diğer yerlerden bir fark yok orada da virüs hızla yayılıyor ve birçok insan bunun nasıl büyük bir salgın olduğunun, virüsün ayrım yapmadan her kesime saldırdığının yeni farkına varıyor.

New York ise şu anda Covid-19 küresel salgınında merkez konumda olan yerlerden biri. Halk zor durumda özellikle toplumda “hayalet” olarak nitelendirilen göçmenler, evsizler en kritik durumda. Sadece onlar değil, sağlık görevlileri, polisler de zor durumdalar. Yemek bulmakta, sağlık gereçlerini ya da temizlik malzemelerini teminde zorlanıyorlar. 

Bu durumu değiştirmek için vargüçleriyle çalışanlar var. “Bir Filistinli olarak kendini bir krizin ortasında bulmak nasıldır çok iyi bilirim.” Sözlerini sarf eden Filistinli iki göçmen de bu iyilik hareketine katılanlardan.

Sahibi oldukları yemek fabrikasını kısa süre içinde bağışlarla geliştirerek, yaşadıkları bölgede kimin ihtiyacı varsa ona yemek dağıtmaya başlamışlar. Şu anda 1000'den fazla sağlık çalışanına ve sosyal hizmetliye ücretsiz yemek dağıtıyorlar.

Sadece sağlık çalışanları ile de sınırlı kalmamışlar. Amerika’daki sistemde “hayalet” olarak tanımlanan, bazıları için adeta görünmez hale gelmiş sokaklardaki insanlar ya da fakirler için de yemek yapıyorlar. 

Sosyal medyada Cabbar ve Dorada isimli bu iki göçmene teşekkür eden mesajların sayısı her geçen gün artıyor.

The Migrant Kitchen isimli yemek fabrikasına her gün çok sayıda bağış yapılıyor, bu bağış kimi zaman 12 dolarken kimi zamanken 100 dolara ulaşabiliyor. Sayfalarında kimlerin ne kadar bağış yaptığı da yer alıyor.

Cabbar ve Dorada isimli bu Filistinli göçmenler şu anda ihtiyacı olan herkese yemek yetiştirebilmek üstelik bunu daha önceki kalitede yapmak için çalışıyorlar. 

Amerika’nın zalimliğe varan göçmen karşıtı politikaları herkesin malumu ama göçmenler Amerikan toplumuna değer katarak, insanlık için herkes gibi onlar da birşeyler yapmaya çalışarak, üstelik bunu karşılıksız yaparak bu durumu değiştirecek gibi görünüyorlar.

Bu örneği neden mi verdim? 

Ülkemizde de virüs yaygınlaştı belki ama bu kimilerine ders olurken kimileri de yine bildikleri gibi nefreti yaymaya devam ediyorlar. Birşeyler yapmaya çalışanlara engel olanların sayısı hiç de az değil.

Tabi ki çok fazla sayıda olmasa da birçok insan elinden geleni yapmaya çalışıyor, kimisi evden çıkamayan büyüklerimizin kapısını çalıp bir ihtiyacı olup olmadığını soruyor, kimisi komşusu aç yatmasın diye yemek götürüyor, kimisi erzak kolileri hazırlayıp dağıtıyor, kimisi de evden çıkamayan miniklere çikolata ulaştırıyor.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildiği için sağlık çalışanlarımıza, polisimize, askerimize daha fazla görev düşüyor, her zaman ön saflarda olan bu kahramanlar salgınla birlikte oldukça ağır bir yükün altında eziliyorlar.

Kimileri virüs kapma endişesiyle markete bile gitmek istemezken onla bu zor zamanlarda bize yardımcı oluyorlar, üstelik bunu şefkatle yapıyorlar. Bizlerin her fırsatı kullanarak bu insanlara güzellik sunmamız, minnetimizi ifade etmemiz, bir teşekkürümüz, belki de bir hediyemiz onlar için çok daha anlamlı. 

İyilik herkese gereklidir ve iyiliğin gücüne de herkesin ihtiyacı vardır. Müslümanlık temel olarak hal tebliğidir yani Kuran ahlakını kişinin kendisinin yaşayarak göstermesidir.

"Hep başkalarından beklemek, sadece eleştirmek ama kendin yapmamak" birçok insanın önemli hatalarından, oysa birşeyleri değiştirecek, daha iyi ulaşmaya vesile olacak olan bizleriz.

Bir gülümseme ile, güzel bir söz ile, bir iltifat ile ya da küçük bir yardım ile herşeyi değiştirebilirsiniz. Mesela çok sinirlenmiş bir insanı sakinleştirebilir, sadece kendini düşünen birini bu kötü özellikten kurtarabilir, yalan söyleyeni dürüstlüğe çekebilirsiniz üstelik bunları güzellikle, örnek olarak, sabır göstererek yapabilirsiniz.

Unutmayalım ki Allah Kuran'da iyiliğin gücünü Fussilet Suresi'nde "iyilik yapıldığında düşman olan kişinin bile dost haline gelebileceğini" belirterek hatırlatmıştır.

Fussilet Suresi/34- İyilikle kötülük eşit olmaz. Sen, en güzel olan bir tarzda (kötülüğü) uzaklaştır; o zaman, (görürsün ki) seninle onun arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki sıcak bir dost(un) olmuştur.